Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

Ja się uczę jak je odpowiednio pielęgnować.U moich fiołków bardzo wyciągnęły się pędy kwiatowe.Poza tym zaczęły przekwitać.Zmieniłam podłoże i całe szczęście bo był w nim robal podobny do szczypawicy feee ;:219 Ukorzeniłam listki teraz są już w ziemi i czekam co to będzie :wink:
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Mam pytanie. Moje fiołki pięknie rosną i obficie kwitną bukiecikami, ale niepokoi mnie to, że nie wszystkie pączki na łodyżce rozkwitają...co może być przyczyną :?: http://s3.ifotos.pl/img/pczkijpg_ewqwhhw.jpg
Dziękuję z góry za odpowiedź. :)
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 14:03

Post »

Nie trzeba na to niedorozwinięte pąki zwracać uwagi, to nie jest żadna choroba ani brak minerałów, tak zawsze jest z kwiatami, że jedne kwitną, a drugie (takie małe) - nie.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Okazało się jednak, że to pączki. Szlag mnie o mało nie trafił, że tyle ich usunęłam. ;:124 Zaczęło mnie to zastanawiać i postanowiłam dalej nie obrywać.....pączki u tego fiołka wyglądają zupełnie inaczej, jak u pozostałych moich fiołków. ;:oj
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Pasierby łatwo rozróżnić, bo wyrastają w najniższym rzędzie. Wszystko inne, co się pojawia w wyższych rzędach to już łodyżki kwiatowe :) Dla pewności warto jednak wziąć w rękę lupę i obejrzeć :wink:

RS - Żabo
Obrazek
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Wciąż mam problem z mączniakiem-powraca jak koszmar senny! Czy mogę opryskać listki ukorzeniane czy lepiej nie? Nie chciałabym, aby to paskudztwo je wykończyło (dodam, że mączniak pojawił się na 5 pojedynczych listkach do rozmnażania dwóch odmian...) :?:
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mac's Southern Springtime, kolejne kwitnienie, fiołek jest 12 cm średnicy, a kwiaty ma dosyć duże - Obrazek .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podobnego fiołka będę miała, ale plamy ma chyba fioletowe. Listki już wypuściły roślinki :heja

A kolejne rozwijają kwiaty:

Bishop
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Ratunku! jeden z liści-matek gnije,a wyrosły mu już maluszki (a dokładniej puścił 2 malutkie listki)... co z nim zrobić?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
tanyia
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 00:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mycha ja jak tak się działo nic nie robiłam z listkiem, czekałam aż mi do końca zgnije, a sadzoneczka przez ten czas lekko jeszcze podrosła. Jak już listek zupełnie był kaput urywałam i wyrzuciłam. Miałam tak w dwóch wypadkach i sadzonki ocalały. Za to teraz przez przypadek zalałam 3 sadzonki ;:185 Jestem zrozpaczona, bo raczej mi zgniją :(

Zastanawiam się nad mieszanką ziemi już do sadzonek. Chcę kupić ziemię do paprotek, no i perlit i wermikulit, mam też kokos. Czy warto wrzucić jeszcze keramzyt/seramis. Jeśli tak to luzem do ziemi, czy na dno? Czym tak naprawdę się różni między sobą keramzyt i seramis?
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Keramzyt można wysypać na dno doniczki jako drenaż.Z podłożem bym nie mieszała :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tanyia pisze:Mycha ja jak tak się działo nic nie robiłam z listkiem, czekałam aż mi do końca zgnije
Potwierdzam - zawsze to zyskanie na czasie

Zastanawiam się nad mieszanką ziemi już do sadzonek. Chcę kupić ziemię do paprotek, no i perlit i wermikulit, mam też kokos. Czy warto wrzucić jeszcze keramzyt/seramis. Jeśli tak to luzem do ziemi, czy na dno? Czym tak naprawdę się różni między sobą keramzyt i seramis?
Moja opinia - oparta na własnych i nie własnych doświadczeniach nie tylko z fiołkami - jest taka:
kokos bym sobie podarowała w tym układzie,
jeżeli keramzyt, do drobna frakcja,
w zasadzie i seramis i keramzyt to wypalana glina. I antuka też, przy czym skądinąd wiem, że seramis wmieszany w podłoże po jakimś czasie źle się zachowuje, więc nie, keramzyt powinien sprawować się lepiej, bo jest twardszy
na dno koniecznie drenaż, może być grubszy keramzyt, mogą być też kamyczki,
ziemia do paprotek sprawdza się znakomicie do sępolii,
ja osobiście do liściastych mieszam tylko ziemię i perlit, jest ok, ale doświadczeńsi ode mnie mówią, że wermikulit jest doskonały, więc nie mówię kategorycznie 'nie'
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mycha_paulina pisze:Ratunku! jeden z liści-matek gnije,a wyrosły mu już maluszki (a dokładniej puścił 2 malutkie listki)... co z nim zrobić?
Jeżeli gnije od dołu , to bym doczekała się, aż zgnije do końca, a maluszki trzymałabym w cieplarni , aż urosną. Jeżeli gnije liść od góry, to bym odcięła gnijącą część do zdrowej części.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”