W przypadku zaawansowanej infekcji grzybnią pasożytniczą drewna najlepiej rośliny zniszczyć - spalić. Niestety i tak bywa w życiu ogrodnika.machiato pisze:dzięki za odpowiedź a jakiś zamiennik tego środka Rovral?xipe pisze: Prawdopodobnie grzybowe choróbsko odglebowe (podobne zamieranie powoduje opieńka miodowa) - najlepszy w tym wypadku jest Rovral Flo 255 SC 0,1% 4L roztworu na roślinę; na czerwce też należałoby zrobić stosowny oprysk.
Rovral Flo wycofują z użycia .
tuje potraktowałam Previcure energy 840, już 3 podlewania, zgodnie z ulotką i... nic Jest coraz gorzej, słyszałam, że powinno się wyciąć suche pędy, ale u moich drzewek oznaczałoby to praktycznie wycięcie do pnia
Kolory usychania iglaków Cz.1
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów.
Proszę o poradę. Na zamieszczonych zdjęciach przedstawiłem stan jednej z moich tuj. Krzak zaczął brązowieć od dołu i stan ten przemieszcza się w górę począwszy od pnia do zewnątrz drzewa.
Proszę o diagnozę choroby gdyż zauważyłem dziś, że następnych kilka krzaków zaczęło mieć podobne objawy.
Pozdrawiam
Grzesiek ( Żuraw)
Zdjęcia:
1. Widok gałązek na krzaku.
2. Umiejscowienie na krzaku.
3. Avers.
4. Revers.
Proszę o poradę. Na zamieszczonych zdjęciach przedstawiłem stan jednej z moich tuj. Krzak zaczął brązowieć od dołu i stan ten przemieszcza się w górę począwszy od pnia do zewnątrz drzewa.
Proszę o diagnozę choroby gdyż zauważyłem dziś, że następnych kilka krzaków zaczęło mieć podobne objawy.
Pozdrawiam
Grzesiek ( Żuraw)
Zdjęcia:
1. Widok gałązek na krzaku.
2. Umiejscowienie na krzaku.
3. Avers.
4. Revers.
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
To jeszcze i ja dołączę swój problem:
Dodam,że cyprysik [?]ten rośnie u mnie już 3-4 lata i do tej pory nic złego z nim się nie działo.Raczej nie biorę pod uwagę braku światła bo iglaczek nie jest zbyt zagęszczony.
W takim razie co jest przyczyną zasychania gałązek wewnątrz rośliny?
Dodam,że cyprysik [?]ten rośnie u mnie już 3-4 lata i do tej pory nic złego z nim się nie działo.Raczej nie biorę pod uwagę braku światła bo iglaczek nie jest zbyt zagęszczony.
W takim razie co jest przyczyną zasychania gałązek wewnątrz rośliny?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt: