Dania z/na grilla.
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Często robimy grilla i przyznam się, że kiełbasy i karczku mam trochę dość. A że zbliżały się urodziny syna, więc wymyśliłam warkocze z piersi kurczaka. Wyglądało to mniej więcej tak:
Zdjęcie przed upieczeniem, ciekawe dlaczego? Smakują nam również piersi w jogurcie z curry, ale zdjęcia nie posiadam.
Robię również różne masła smakowe, tu akurat paprykowe:
Zdjęcie przed upieczeniem, ciekawe dlaczego? Smakują nam również piersi w jogurcie z curry, ale zdjęcia nie posiadam.
Robię również różne masła smakowe, tu akurat paprykowe:
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- 500p
- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Gosiu,
A jak robisz masło paprykowa?. To masa z pieczonej papryki?
A jak robisz masło paprykowa?. To masa z pieczonej papryki?
Joasia
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Nie, to nie masa paprykowa. Masło dzielę na dwie części i do jednej dodaję sproszkowaną paprykę (słodką i ostrą - proporcje według uznania). Obie części rozwałkowuję na podobny kształt i kładę jedną na drugą. Ten "placek" zwijam w roladę i wkładam do lodówki. Przed podaniem kroję w plasterki i gotowe. Oczywiście zamiast papryki można dodać zioła lub curry.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 917
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Jeszcze a propos pieczarek, pyszne są pieczarki nafaszerowane odrobiną okrutnie śmierdzącego sera pleśniowego, z pleśnią niebieską najlepiej. Piec je na grillu najlepiej na tacce, bo im wolniej i dłużej, tym lepsze. Dodatkowy plus to taki, że komary wtedy nie dokuczają, zapach im przeszkadza, czy jak?
A ziemniaki często robię tak: wcześniej ugotowane (najlepiej rzeczywiście w mundurkach), kroję byle jak, do tego cebula, czosnek, zioła i przyprawy wedle uznania, łyżeczka masła do każdej porcji, i to w paczuszki z folii alu. Można też dodać kawałki papryki, szynki, co kto lubi i ma w lodówce. Na grillu podpieczone z boku, żeby się nie przypaliło. Często lepsze niż kiełbacha.
A w ogóle to z grilla najbardziej lubię wytopioną na skwareczek - słoninę soloną w plasterkach..., ach ten cholesterol!
A ziemniaki często robię tak: wcześniej ugotowane (najlepiej rzeczywiście w mundurkach), kroję byle jak, do tego cebula, czosnek, zioła i przyprawy wedle uznania, łyżeczka masła do każdej porcji, i to w paczuszki z folii alu. Można też dodać kawałki papryki, szynki, co kto lubi i ma w lodówce. Na grillu podpieczone z boku, żeby się nie przypaliło. Często lepsze niż kiełbacha.
A w ogóle to z grilla najbardziej lubię wytopioną na skwareczek - słoninę soloną w plasterkach..., ach ten cholesterol!
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Przypomniało mi się jeszcze, że zaskakująco dobrą przystawką były panierowane pomidory z grilla. Tylko to muszą być prawdziwe, smaczne pomidory, a nie plastik jaki jest teraz dostępny.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Fakt fajny pomysł Zapasy karkówki na majówkę zrobione- (w polo była po 10,99 -rewelacja bo u nas normalnie 15-16zł/kg) Część dziś zamarynowałam (kolendra, gorczyca, papryka wędzona, papryka słodka, sok z cytryny, jałowiec,sól roztłuczone w moździerzu +olej) i jutro będzie próba majówki byle by dopisało bo inaczej ciężko będzie się rozpalać.
Ostatnio zamiast klasycznego cacyki robię sos ze szczypiorkiem zamiast czosnku -mojemu M czosnek nie służy choć oboje uwielbiamy.
Ostatnio zamiast klasycznego cacyki robię sos ze szczypiorkiem zamiast czosnku -mojemu M czosnek nie służy choć oboje uwielbiamy.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- elusia57
- 100p
- Posty: 135
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolszczyzna
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Fantastyczne pomysły, szczerze mówiąc też mam już przesyt kiełbaski i karkówki, a tutaj sporo nowości.
Pozdrawiam Elżbieta
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Ja ostatnio zakochałam się w grillowanej cukinii (sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do posmarowania i na grilla) do tego ziemniaki podgotowane, a później grillowane podane z gzikiem (twaróg, śmietana, szczypior lub rzodkiewka). Wiem, że mięso jest bardzo smaczne, ale chyba mi się przejadło, a poza tym z jakością mięsa ostatnio kiepsko, a kiełbasy to istne twory laboratorium (choć zdarzają się wyjątki).
Znacie jeszcze jakieś przepisy na grillowane warzywa?
Ostatnio zauważyłam, że nawet goście u mnie wybierają warzywa zamiast mięsa -chyba wszyscy klasyka mają dość.
Znacie jeszcze jakieś przepisy na grillowane warzywa?
Ostatnio zauważyłam, że nawet goście u mnie wybierają warzywa zamiast mięsa -chyba wszyscy klasyka mają dość.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Soniya
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 21
- Od: 17 kwie 2012, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Kiełbaski inaczej
Przepis na kiełbaski inaczej wg mojej babci
Kiełbasę (jaką kto lubi) ponacinać, ułożyć na folii, na nią położyć kwaskowate jabłko pokrojone w ćwiartki, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Posypać wszystko przyprawą jaką chcecie i zawinąc w folię. Można do środka dać z 2 łyżki wody. Kiełbaska jest mięciutka i smakowita dzięki dodatkom, no i sosik się wytwarza
Przepis na kiełbaski inaczej wg mojej babci
Kiełbasę (jaką kto lubi) ponacinać, ułożyć na folii, na nią położyć kwaskowate jabłko pokrojone w ćwiartki, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Posypać wszystko przyprawą jaką chcecie i zawinąc w folię. Można do środka dać z 2 łyżki wody. Kiełbaska jest mięciutka i smakowita dzięki dodatkom, no i sosik się wytwarza
- chalaputkowo
- 1000p
- Posty: 1810
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Ziemniaki z lodówki
A do grilla super smakują ziemniaczki , gotuję ziemniaczki , na miękko ale żeby się nie rozpadły po ostudzeniu kroję w plastry , czerwona i żółta papryka w kostkę i sos ; w jednakowych proporcjach śmietana i majonez , sól +pieprz + curry ( ja lubię sporo )Ziemniaki , paprykę i sos wymieszać , do lodówki niech się przegryzie , karkówka z grilla + grecka sałatka z czosnkiem i te ziemniaczki , pychotka .... , proste ale super
A do grilla super smakują ziemniaczki , gotuję ziemniaczki , na miękko ale żeby się nie rozpadły po ostudzeniu kroję w plastry , czerwona i żółta papryka w kostkę i sos ; w jednakowych proporcjach śmietana i majonez , sól +pieprz + curry ( ja lubię sporo )Ziemniaki , paprykę i sos wymieszać , do lodówki niech się przegryzie , karkówka z grilla + grecka sałatka z czosnkiem i te ziemniaczki , pychotka .... , proste ale super
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
-
- 50p
- Posty: 58
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
U nas w okresie letnim grill króluje w większość dni tygodnia
Do mięs :
Umyte ziemniaki układam na folii aluminiowej, do tego odrobine masła, sól, ząbek czosnku, zawijam i wrzucam do żaru - trzeba uważać, żeby się nie spaliły
Cukinie kroję w grube plastry, wrzucam do miski, dodaje olej , czosnek (ilość wg uznania), suszona bazylia. Dobrze jest jak damy jej przejść. Grilluje na tacce lub w folii
Karkówka :
Cebule miksuje blenderem, dodaje mniej więcej tyle samo musztardy. Karkówkę posypać papryką, odrobiną soli i wrzucić do marynaty. Najlepiej grillować na tacce, bo przypala się łatwo, ale za to smakuje świetnie
Jednak najczęściej karkówkę doprawiam solą i papryką i do tego dodaje musztardy (ma pokryć mięso)
I jeszcze przepis,którego nie zdążyłam jeszcze spróbować, bo to "świeżynka".
Bakłażan w całości wrzucić na świeżo rozpalonego grilla, tak, żeby ogień wręcz buchał jeszcze. Przypiec (a nawet lekko przypalić) z każdej strony. Od razu z grilla wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przypieć paprykę i również z nią do osolonej wody, pokroić. Następnie pieczarki i można dodawać inne warzywa grillowane.
Całość wymieszać razem, można skroić oliwą - podawać na zimno, jako dodatek do mięs
I ostatni przepis, to nasz nr 1
sos czosnkowy
ser feta, jogurt naturalny, świeży ogórek, czosnek wyciśnięty, koperek
Ser blendujemy z około ogórkami (ilość wg uznania, ja zawsze robie to na "oko") dodajemy jogurt, czosnek, znowu blendujemy, na koniec wrzucamy drobno posiekany koperek. Gdy stoi i lodówce fajnie gęstnieje, jednak zrobiony na świeżo też swietnie smakuje
Do mięs :
Umyte ziemniaki układam na folii aluminiowej, do tego odrobine masła, sól, ząbek czosnku, zawijam i wrzucam do żaru - trzeba uważać, żeby się nie spaliły
Cukinie kroję w grube plastry, wrzucam do miski, dodaje olej , czosnek (ilość wg uznania), suszona bazylia. Dobrze jest jak damy jej przejść. Grilluje na tacce lub w folii
Karkówka :
Cebule miksuje blenderem, dodaje mniej więcej tyle samo musztardy. Karkówkę posypać papryką, odrobiną soli i wrzucić do marynaty. Najlepiej grillować na tacce, bo przypala się łatwo, ale za to smakuje świetnie
Jednak najczęściej karkówkę doprawiam solą i papryką i do tego dodaje musztardy (ma pokryć mięso)
I jeszcze przepis,którego nie zdążyłam jeszcze spróbować, bo to "świeżynka".
Bakłażan w całości wrzucić na świeżo rozpalonego grilla, tak, żeby ogień wręcz buchał jeszcze. Przypiec (a nawet lekko przypalić) z każdej strony. Od razu z grilla wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przypieć paprykę i również z nią do osolonej wody, pokroić. Następnie pieczarki i można dodawać inne warzywa grillowane.
Całość wymieszać razem, można skroić oliwą - podawać na zimno, jako dodatek do mięs
I ostatni przepis, to nasz nr 1
sos czosnkowy
ser feta, jogurt naturalny, świeży ogórek, czosnek wyciśnięty, koperek
Ser blendujemy z około ogórkami (ilość wg uznania, ja zawsze robie to na "oko") dodajemy jogurt, czosnek, znowu blendujemy, na koniec wrzucamy drobno posiekany koperek. Gdy stoi i lodówce fajnie gęstnieje, jednak zrobiony na świeżo też swietnie smakuje
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
chalaputkowo zaczęła, może jeszcze ktoś podrzuci swój przepis na sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla?