Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Jakiś czas temu pisałem o problemie "zjadania" papryczki przez jakiegoś szkodnika (strona 29),
proceder znowu się powtórzył i tym razem doszukałem się na roślince jakieś białe robaki
zdjęcia poniżej - robaczki są bardzo małe, jednak powiększenie zdjęcia pokazuje go w całej okazałości
https://www.dropbox.com/sh/2to1yh5d0prg ... R5e0QMJNha
Macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie.
Dodatkowo, niestety roślinki strasznie gubią kwiaty, na 3 krzaki tylko 1 papryczka się pojawiła
kwiaty czasem się rozwijają, czasem odpadają nie rozwinięte - czy ten szkodnik może powodować takie objawy?
florowit dostają, nie są przelewane ani przesuszane, słońca mają umiarkowanie yhh - nie wiem co jest - u rodziców ta sama odmiana podlewana tylko wodą z kranu (nawet nie odstaną), mają po 5-6 papryczek na krzak.
proceder znowu się powtórzył i tym razem doszukałem się na roślince jakieś białe robaki
zdjęcia poniżej - robaczki są bardzo małe, jednak powiększenie zdjęcia pokazuje go w całej okazałości
https://www.dropbox.com/sh/2to1yh5d0prg ... R5e0QMJNha
Macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie.
Dodatkowo, niestety roślinki strasznie gubią kwiaty, na 3 krzaki tylko 1 papryczka się pojawiła
kwiaty czasem się rozwijają, czasem odpadają nie rozwinięte - czy ten szkodnik może powodować takie objawy?
florowit dostają, nie są przelewane ani przesuszane, słońca mają umiarkowanie yhh - nie wiem co jest - u rodziców ta sama odmiana podlewana tylko wodą z kranu (nawet nie odstaną), mają po 5-6 papryczek na krzak.
MARIO mam pytanie odnośnie tego sosu Mógłbyś swój przepis podesłać Z góry dziękuje
Pozdrawiam Sudzio ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może to jajo złożone przez jakiegoś owada?Rusza się? Kupiłeś szkło powiększające ,jak obiecywałeś?Na zdjęciach z blue boxa niewiele widać.atril pisze: macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie
No dorwałem skubańca,wygląda jak larwa wciornastka: http://www.ochronasadu.pl/files/prepara ... 07004_0.pd
Na moje oko to larwa wciornastka.atril pisze: https://www.dropbox.com/sh/2to1yh5d0prg ... R5e0QMJNha
macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie
Witam witam, koledze wyżej życzę jak najszybszego uporania się z problemem, ja walczę z białymi muszkami ale na pomidorach.
Ale do sedna, mam papryczki różne, 6 krzaków łącznie, tylko w jedej pokusilam sie o zrywanie paczków co, było bez sensu, gdyż i tak w innych jak chciały to same opadały. Teraz moje pytanie, dlaczego one opadają i tak wolna rosną? Kwiatki mam tylko w 3 papryczkach i w dwóch pojawiły się owoce, a innych są mikro pączki które w ogóle się nie rozwijają, Wy już sięcieszycie papryczkami a moje niestety są takie biedne, a wysiane prawidłowo, więc nie wiem skąd to opóżnienie, jedyne co źle zrobiłam w ich uprawie, to dopuściłam małe dziecko, a raczej nie zauważyłam że chce swojej cioci (czyli mnie) pomóc i o 12 w południe zraszała liście, teraz są wszystkie łaciate, ale listki najmniejsze i pączki nie mają poparzenia,
wolałabym nie dodawać nie wiadomo czego do nich, ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
Ale do sedna, mam papryczki różne, 6 krzaków łącznie, tylko w jedej pokusilam sie o zrywanie paczków co, było bez sensu, gdyż i tak w innych jak chciały to same opadały. Teraz moje pytanie, dlaczego one opadają i tak wolna rosną? Kwiatki mam tylko w 3 papryczkach i w dwóch pojawiły się owoce, a innych są mikro pączki które w ogóle się nie rozwijają, Wy już sięcieszycie papryczkami a moje niestety są takie biedne, a wysiane prawidłowo, więc nie wiem skąd to opóżnienie, jedyne co źle zrobiłam w ich uprawie, to dopuściłam małe dziecko, a raczej nie zauważyłam że chce swojej cioci (czyli mnie) pomóc i o 12 w południe zraszała liście, teraz są wszystkie łaciate, ale listki najmniejsze i pączki nie mają poparzenia,
wolałabym nie dodawać nie wiadomo czego do nich, ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Może masz póżne odmiany? Ja mam kilka odmian ostrych papryczek i niektóre już jemy od dwóch tygodni,a niektóre dopiero mają pąki lub malutkie zawiązki. A zasilać warto- zobaczysz jak nabiorą wigoru i ruszą z kopyta
Błażej,jak tam Twój cyklon? Skonsumowany? kopał trochę ?
Mój domniemany Cyklon ma sie bardzo dobrze- dojrzewa ,owoce ma spore i jest ostry dość mocno Juz w końcu nie wiem ,czy to cyklon?
Błażej,jak tam Twój cyklon? Skonsumowany? kopał trochę ?
Mój domniemany Cyklon ma sie bardzo dobrze- dojrzewa ,owoce ma spore i jest ostry dość mocno Juz w końcu nie wiem ,czy to cyklon?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Porażka. Ktoś mi puścił kundelka i okazał się słodką papryką A wszyscy na grillu liczyli na niezłego kopa Na szczęście mam dostęp do znajomego serrano i ta już mi się podoba Cyklon pójdzie na miał jako przyprawa, albo sama albo jako domieszka.krynka pisze:Błażej,jak tam Twój cyklon? Skonsumowany? kopał trochę ?
dziękuję za informacje,kaLo pisze: A może to jajo złożone przez jakiegoś owada?Rusza się? Kupiłeś szkło powiększające ,jak obiecywałeś?Na zdjęciach z blue boxa niewiele widać.
No dorwałem skubańca,wygląda jak larwa wciornastka: http://www.ochronasadu.pl/files/prepara ... 07004_0.pd
krzaki czekają na oprysk (agrecol - karate zeon 050cs), zobaczymy czy zwalczy
Borysmh dzięki za informacje papryki nadal wiszą na krzaczkach ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Niektóre odmiany papryk mają wyjątkowe wymagania co do wartości odżywczych w ziemi. Jeżeli im zacznie ich brakować roślina zahamuje swój wzrost i przestanie kwitnąć. Na zwykłej suchej ziemi i wodzie nic nie zdziałasz. Roślina potrzebuje też jeść nie tylko pićlilbee pisze:Witam witam, koledze wyżej życzę jak najszybszego uporania się z problemem, ja walczę z białymi muszkami ale na pomidorach.
-- 30 lip 2014, o 10:23 --
Krynka Mi to wygląda na przerośnięte Cayenne
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czasami aż trudno uwierzyć,że niektórzy mają takie podejście.Jak chcą schudnąć ,to przestają jeść i tylko piją wodę ,A roślina na tym samym ma urosnąć i świetnie owocować?Z głodu to i fakir się nie ze...lilbee pisze: ....
Użyj interwencyjnie jeden z nawozów niżej:lilbee pisze:ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
- Plantpol Planton P - tego używam przy kwitnieniu zawiązywaniu owoców (potem naprzemiennie z azofoską i biohumusem)
- Biopon do pomidorów
- Agrecol do pomidorów
- Substral do pomidorów