Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
atril
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2014, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Jakiś czas temu pisałem o problemie "zjadania" papryczki przez jakiegoś szkodnika (strona 29),
proceder znowu się powtórzył i tym razem doszukałem się na roślince jakieś białe robaki
zdjęcia poniżej - robaczki są bardzo małe, jednak powiększenie zdjęcia pokazuje go w całej okazałości

https://www.dropbox.com/sh/2to1yh5d0prg ... R5e0QMJNha

Macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie.
Dodatkowo, niestety roślinki strasznie gubią kwiaty, na 3 krzaki tylko 1 papryczka się pojawiła
kwiaty czasem się rozwijają, czasem odpadają nie rozwinięte - czy ten szkodnik może powodować takie objawy?
florowit dostają, nie są przelewane ani przesuszane, słońca mają umiarkowanie yhh - nie wiem co jest - u rodziców ta sama odmiana podlewana tylko wodą z kranu (nawet nie odstaną), mają po 5-6 papryczek na krzak.
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11

Post »

MARIO mam pytanie odnośnie tego sosu :) Mógłbyś swój przepis podesłać :D Z góry dziękuje ;:136
Pozdrawiam Sudzio ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

atril pisze: macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie
A może to jajo złożone przez jakiegoś owada?Rusza się? Kupiłeś szkło powiększające ,jak obiecywałeś?Na zdjęciach z blue boxa niewiele widać.

No dorwałem skubańca,wygląda jak larwa wciornastka: http://www.ochronasadu.pl/files/prepara ... 07004_0.pd

Obrazek
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

atril pisze: https://www.dropbox.com/sh/2to1yh5d0prg ... R5e0QMJNha
macie pojęcie co to za szkodnik? liście zjedzone jak w poprzednim moim poście, proszę o Wasze opinie
Na moje oko to larwa wciornastka.
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Witam witam, koledze wyżej życzę jak najszybszego uporania się z problemem, ja walczę z białymi muszkami ale na pomidorach.
Ale do sedna, mam papryczki różne, 6 krzaków łącznie, tylko w jedej pokusilam sie o zrywanie paczków co, było bez sensu, gdyż i tak w innych jak chciały to same opadały. Teraz moje pytanie, dlaczego one opadają i tak wolna rosną? Kwiatki mam tylko w 3 papryczkach i w dwóch pojawiły się owoce, a innych są mikro pączki które w ogóle się nie rozwijają, Wy już sięcieszycie papryczkami a moje niestety są takie biedne, a wysiane prawidłowo, więc nie wiem skąd to opóżnienie, jedyne co źle zrobiłam w ich uprawie, to dopuściłam małe dziecko, a raczej nie zauważyłam że chce swojej cioci (czyli mnie) pomóc i o 12 w południe zraszała liście, teraz są wszystkie łaciate, ale listki najmniejsze i pączki nie mają poparzenia,
wolałabym nie dodawać nie wiadomo czego do nich, ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Może masz póżne odmiany? Ja mam kilka odmian ostrych papryczek i niektóre już jemy od dwóch tygodni,a niektóre dopiero mają pąki lub malutkie zawiązki. A zasilać warto- zobaczysz jak nabiorą wigoru i ruszą z kopyta ;:333

Błażej,jak tam Twój cyklon? Skonsumowany? kopał trochę ? :twisted:
Mój domniemany Cyklon ma sie bardzo dobrze- dojrzewa ,owoce ma spore i jest ostry dość mocno :twisted: Juz w końcu nie wiem ,czy to cyklon?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

krynka pisze:Błażej,jak tam Twój cyklon? Skonsumowany? kopał trochę ?
Porażka. Ktoś mi puścił kundelka i okazał się słodką papryką ;:222 A wszyscy na grillu liczyli na niezłego kopa ;:306 Na szczęście mam dostęp do znajomego serrano i ta już mi się podoba ;:333 Cyklon pójdzie na miał jako przyprawa, albo sama albo jako domieszka.
atril
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2014, o 20:38

Post »

kaLo pisze: A może to jajo złożone przez jakiegoś owada?Rusza się? Kupiłeś szkło powiększające ,jak obiecywałeś?Na zdjęciach z blue boxa niewiele widać.

No dorwałem skubańca,wygląda jak larwa wciornastka: http://www.ochronasadu.pl/files/prepara ... 07004_0.pd
dziękuję za informacje,
krzaki czekają na oprysk (agrecol - karate zeon 050cs), zobaczymy czy zwalczy
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Borysmh dzięki za informacje :) papryki nadal wiszą na krzaczkach ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p
Od: 9 cze 2014, o 16:24

Post »

lilbee pisze:Witam witam, koledze wyżej życzę jak najszybszego uporania się z problemem, ja walczę z białymi muszkami ale na pomidorach.
Ale do sedna, mam papryczki różne, 6 krzaków łącznie, tylko w jedej pokusilam sie o zrywanie paczków co, było bez sensu, gdyż i tak w innych jak chciały to same opadały. Teraz moje pytanie, dlaczego one opadają i tak wolna rosną? Kwiatki mam tylko w 3 papryczkach i w dwóch pojawiły się owoce, a innych są mikro pączki które w ogóle się nie rozwijają, Wy już sięcieszycie papryczkami a moje niestety są takie biedne, a wysiane prawidłowo, więc nie wiem skąd to opóżnienie, jedyne co źle zrobiłam w ich uprawie, to dopuściłam małe dziecko, a raczej nie zauważyłam że chce swojej cioci (czyli mnie) pomóc i o 12 w południe zraszała liście, teraz są wszystkie łaciate, ale listki najmniejsze i pączki nie mają poparzenia,
wolałabym nie dodawać nie wiadomo czego do nich, ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
Niektóre odmiany papryk mają wyjątkowe wymagania co do wartości odżywczych w ziemi. Jeżeli im zacznie ich brakować roślina zahamuje swój wzrost i przestanie kwitnąć. Na zwykłej suchej ziemi i wodzie nic nie zdziałasz. Roślina potrzebuje też jeść nie tylko pić :wink:

-- 30 lip 2014, o 10:23 --

Krynka Mi to wygląda na przerośnięte Cayenne :)
Pozdrawiam, Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

lilbee pisze: ....
Czasami aż trudno uwierzyć,że niektórzy mają takie podejście.Jak chcą schudnąć ,to przestają jeść i tylko piją wodę ,A roślina na tym samym ma urosnąć i świetnie owocować?Z głodu to i fakir się nie ze... :!:
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Tylko ludzie jeszcze nie posiedli zdolności fotosyntezy, więc z tym odżywianiem sie nie zgodzę ;-)

Czy ktoś wie, co to za papryczka? Kupiłam nasiona nazwane tylko jako "chili", pierwszy raz w życiu uprawiam jakąkolwiek paprykę, może wiecie, co to za odmiana?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

lilbee pisze:ale jak nie to może zacznę nawóz do kwiatow kwitnących? Co radzicie?
Użyj interwencyjnie jeden z nawozów niżej:
- Plantpol Planton P - tego używam przy kwitnieniu zawiązywaniu owoców (potem naprzemiennie z azofoską i biohumusem)
- Biopon do pomidorów
- Agrecol do pomidorów
- Substral do pomidorów
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”