My jablka obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy na cwiartki, a potem te cwiartki na plasterki okolo 5 mm grube. Mozna skorzystac z obieraczki, ktora obiera,wycina srodek i kroi na spirale, ktora trzeba pokroic na drobne kawalki. Nastepnie na krotko do rondla, dodac cynamon i do sloikow /bez cukru/. Pasteryzujemy w piekarniku. Przetrzymuja sie bardzo dobrze. W zimie mozna dac na placek, do nalesnikow, albo same jesc.jode22 pisze:riczi1804, ja całkowicie bez dodatku cukru robię przecier jabłkowy. Jabłka umyte, wykrawa się ogonek i z drugiej strony, wyjmuje pestki, nie obiera ze skórek, kroi na kawałki (ósemki lub mniej), do gara, odrobina wody i rozparowuje się pod przykryciem. Jak zmiękną, przeciera się przez sitko - zostają resztki skórek i gniazd nasiennych. Znowu do gara i gotuje się ok. 10 min od zawrzenia. Trzeba to robić pod przykryciem, bo gejzery wrzącego przecieru wybuchają na kilkadziesiąt centymetrów. Potem do wyparzonych słoiczków i koniec. Nie psują się, ale po otwarciu trzeba trzymać w lodówce i w kilka dni zjadać. W zimie można użyć do wszystkiego no i mało kalorii
.
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja znalazłam przepis na sok z aroni bez liści wiśniowych.Ogrodnik88 pisze:Według was przetwory z aronii mają sens bez używania liści wiśni?
Każdy przepis z aronią który przeglądam ma je w swoim składzie a w mojej okolicy nie ma wiśni,na swojej posesji nie dam rady ich uprawiać i przez to trochę się waham nad jej posadzeniem.
I nawet nie wiedziałam,że aronie trzeba przez kilka dni zamrozic,wtedy jest mniej cierpka.
http://www.mytaste.pl/click/index/89701 ... ogspot.com
Ja robie sok z aronii od lat i nie moge powiedziec ze jest gorzki. Robie go w sokowniku parowym, pozniej dodaje troche cukru do smaku i pasteryzuje. Konsumujemy go jako lekarstwo na nadcisnienie po kieliszku trzy razy dziennie. Owoce przecieramy i robimy marmolade, dodajac troche marmolady z moreli /ok 20%/ i troche rumu. Smakuje wysmienicie.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
Moja mala oaza
Moja mala oaza
-
Sokownik mam.Lezy na strychu parę lat .Kiedys ktoś mi odsprzedał.Ale jeszcze w nim nic nie robiłam.
Powiedz jak jest lepiej cukier dac do owoców,do sokownika,czy lepiej dopiero do soku?
Powiedz jak jest lepiej cukier dac do owoców,do sokownika,czy lepiej dopiero do soku?
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja najpierw przepuszczam same owoce przez sokownik , póżniej zlewam sok i zagotowuje go z cukrem. Tak ja robię inni może mają inny patent 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Ogórki kwaszone w butelkach po mleku.
Moja znajoma robi ogórki kiszone w opakowaniach 5l po wodzie i 1-l po mleku. Opakowania mają dość szerokie otwory, ogórki sie mieszczą. Postanowiłam zrobić ogórki w butelkach po mleku, przepis prosty, nier wysilałam się i kupiłam gotowe suszone przyprawy do kwaszenia, woda zagotowana z łyżką soli, ponadto do kazdej butelki ząbek czosnku.
Po paru dniach ogórki sie zakisiły i trzeba było spróbować: odcięliśmy górę butelki i wyjmowało sie po jednym. Były w smaku wyśmienite. Ponoć doskonale sie przechowują. Polecam.
-- 27 lip 2014, o 22:11 --
Ogórki z papryką i kurkumą.
Przed dwoma laty dostałam przepis na sałatkę ogórkowa z papryką i kurkumą (chyba był był tam też seler). Sałatka była doskonała, ale przepis wcięło - nie mam.
Przejrzałam w wątku wszystkie przepisy i nic takiego nie znalazłam. Może ktoś robił coś takiego?
Moja znajoma robi ogórki kiszone w opakowaniach 5l po wodzie i 1-l po mleku. Opakowania mają dość szerokie otwory, ogórki sie mieszczą. Postanowiłam zrobić ogórki w butelkach po mleku, przepis prosty, nier wysilałam się i kupiłam gotowe suszone przyprawy do kwaszenia, woda zagotowana z łyżką soli, ponadto do kazdej butelki ząbek czosnku.
Po paru dniach ogórki sie zakisiły i trzeba było spróbować: odcięliśmy górę butelki i wyjmowało sie po jednym. Były w smaku wyśmienite. Ponoć doskonale sie przechowują. Polecam.
-- 27 lip 2014, o 22:11 --
Ogórki z papryką i kurkumą.
Przed dwoma laty dostałam przepis na sałatkę ogórkowa z papryką i kurkumą (chyba był był tam też seler). Sałatka była doskonała, ale przepis wcięło - nie mam.
Przejrzałam w wątku wszystkie przepisy i nic takiego nie znalazłam. Może ktoś robił coś takiego?
Pozdrawiam Krystyna
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Myślę, że to prawidłowy sposób. Posłodzone owoce wkładane do sokownika to wprawdzie sok będzie słodki, ale resztki owoców pozostałe z parowania też będą miały cukier. Jeśli resztki będą mało użyteczne i nic z nich nie zrobimy to będzie strata cukru. Ja zawsze słodziłam sok po odparowaniu.zuzola11 pisze:Ja najpierw przepuszczam same owoce przez sokownik , póżniej zlewam sok i zagotowuje go z cukrem. Tak ja robię inni może mają inny patent
Pozdrawiam Krystyna
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Witam wszystkich co do soku z sokownika.Ja odkąd pamiętam przesypuję owoce cukrem,ostatki soku mam już kwaśne a owoce też już są kwaśne więc nie ma znów takiej straty cukru,a uważam nawet że owoce dają więcej soku gdy parują się z cukrem.Soki przelewam do słoiczków i dopiero pasteryzuję.Pozdrawiam 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
kaja_krys ja mam taki przepis, może jeszcze komuś się przyda:
Składniki:
4 kg ogórków
6 dużych cebul
3 duże czerwone papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka gorczycy
1 torebka kurkumy
garść posiekanych liści selera lub pietruszki
zalewa:
2,5 szklanki octu
0,5 szklanki soli
80 dag cukru
Wykonanie:
Ogórków nie obierać, pokroić dowolnie- w ósemki, grube plastry itp.. Cebulę i paprykę pokroić w paski.
Zagotować zalewę. Do zagotowanej zalewy dodać kurkumę, gorczycę, cebulę, paprykę, wyciśnięty czosnek i razem gotować 3min. Potem dodać ogórki i gotować 7-10min. Następnie dodać nać selera/pietruszki. Wymieszać i nałożyć do słoików. Pasteryzować 3-5 min.
Składniki:
4 kg ogórków
6 dużych cebul
3 duże czerwone papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka gorczycy
1 torebka kurkumy
garść posiekanych liści selera lub pietruszki
zalewa:
2,5 szklanki octu
0,5 szklanki soli
80 dag cukru
Wykonanie:
Ogórków nie obierać, pokroić dowolnie- w ósemki, grube plastry itp.. Cebulę i paprykę pokroić w paski.
Zagotować zalewę. Do zagotowanej zalewy dodać kurkumę, gorczycę, cebulę, paprykę, wyciśnięty czosnek i razem gotować 3min. Potem dodać ogórki i gotować 7-10min. Następnie dodać nać selera/pietruszki. Wymieszać i nałożyć do słoików. Pasteryzować 3-5 min.
Pozdrawiam, Marta.
-
Dziękuje co do rad odnośnie sokownika.Tyle lezy a ja z niego jeszcze nie korzystałam,bo nie wiedziałam co i jak.kaja_krys pisze:Myślę, że to prawidłowy sposób. Posłodzone owoce wkładane do sokownika to wprawdzie sok będzie słodki, ale resztki owoców pozostałe z parowania też będą miały cukier. Jeśli resztki będą mało użyteczne i nic z nich nie zrobimy to będzie strata cukru. Ja zawsze słodziłam sok po odparowaniu.zuzola11 pisze:Ja najpierw przepuszczam same owoce przez sokownik , póżniej zlewam sok i zagotowuje go z cukrem. Tak ja robię inni może mają inny patent
Zuzola11,kaja_krys- zlewacie sok i go zagotowujecie dopiero z cukrem.Czy potem w słoikach jeszcze trzeba pasteryzować?
-
- 100p
- Od: 23 cze 2009, o 17:49
Jeśli Ci to pomoże to ja najpierw zlewam sok, dopiero potem go zagotowuję z cukrem i gorący nalewam do wyparzonych słoiczków, odwracam do góry dnem i gotowe. Mimo, że nie pasteryzuję nie mam problemów z przechowywaniem 

moje kwiaty
pozdrawiam Iwona
pozdrawiam Iwona
-
Inka2008-przepis spisałam na sałatke.Tylko tak sie zastanawiam czy tej soli nie jest za dużo?
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monika79 dalsze instrukcje co do soku to robię dokładnie tak jak pisze trolinka82 soki trzymają się nie psują.
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
Kasia
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Monika79 pisze:Inka2008-przepis spisałam na sałatke.Tylko tak sie zastanawiam czy tej soli nie jest za dużo?
No oczywiście walnęłam byka! Ma być 0,5 szkl. soli
Najmocniej wszystkich przepraszam!
Poprawione.

bab...
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Robiła ktoś sałatkę szwedzką według przepisu Romaszki :
161. Sałatka szwedzka
Aniu ja robię tak, jest pyszna
Po jednej szklance: olej, cukier, ocet + 3 łyżki soli, na 4 kg. ogórków, 0,5 kg. marchwi, 0,5 kg. cebuli, 2 główki czosnku. Warzywa zalać zagotowaną zalewą, odstawić na dobę, pasteryzować. Ogórki mają być ze skórką.
Bo na razie zalałem poszatkowane warzywa zalewą. Nie idą tam żadne przyprawy? I ile czasu to pasteryzować bo jutro wieczorem się za to zabieram.
161. Sałatka szwedzka
Aniu ja robię tak, jest pyszna

Bo na razie zalałem poszatkowane warzywa zalewą. Nie idą tam żadne przyprawy? I ile czasu to pasteryzować bo jutro wieczorem się za to zabieram.