No też niekoniecznie, wsyp sobie litr soli do litra wody i idę o zakład, że to nie będą 2 litry.Alyaa pisze:Ale błędny tok myślenia przejdzie na tworzenie np mieszaniny 30% (a to już 23% będzie zamiast 30%, bo z 1000ml zrobi się 1300ml).
Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Dorota
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
We wzorze podane sa masy a nie objetosci skladnikow. Tak domyslnie traktuje sie udzial procentowy (jeśli nie zaznaczono, ze jest to udzial objetosciowy).
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Czytając to właśnie doszłam do wniosku, że chyba za dużo dawałam siarczanu magnezu do oprysków
Mam nadzieje, że się myle :P
Ile dajecie magnezu na litr wody do oprysku dolistnego ?
Mam nadzieje, że się myle :P
Ile dajecie magnezu na litr wody do oprysku dolistnego ?
Roztwór siarczanu magnezu/ mianowany/ powinno się mieć przygotowany. Jest on trwały i może stać w butli nawet i dwa sezony. Jeśli przygotuje się na początku sezonu koncentrat w postaci 5 % roztworu, użycie praktyczne jest wtedy proste. Do oprysku wystarczy go tylko rozcieńczyć 10-krotnie bez konieczności ważenia za każdym razem małych porcji nawozu.
-
- 50p
forumowicz czytałam i miałam tak zrobić, ale w końcu stwierdziłam, że lepiej mi przygotować na bieżąco ponieważ działkę mam daleko od domu (ponad 20 km), na samej działce nie mam altany, a jedynie blaszany garaż w którym jest gorąco jak w piekle. Nie byłam pewna, czy oby na pewno roztwór zachowa swoje właściwości jak przy tych temp co mamy będzie się wręcz gotował się w garażu.
Do każdorazowego oprysku dawałam +/- 25 g siarczanu magnezu na 1 litr wody
Do każdorazowego oprysku dawałam +/- 25 g siarczanu magnezu na 1 litr wody
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to wychodzi na to ,że tak z 5 razy za dużokalisto1986 pisze:Do każdorazowego oprysku dawałam +/- 25 g siarczanu magnezu na 1 litr wody
-
- 50p
Tak doradzili mi w centrum ogrodniczym, a nie pamiętałam dokładnie ile zalecano na forum
Całe szczęście pomidorom nic się nie stało, wręcz jeszcze mają małe oznaki niedoborów.
Teraz już dostaną zdecydowanie słabsze stężenie
Całe szczęście pomidorom nic się nie stało, wręcz jeszcze mają małe oznaki niedoborów.
Teraz już dostaną zdecydowanie słabsze stężenie
- Pyxis
- 200p
Stac sie w sensie poparzenia, to sie nie stanie. Jednak forumowicz sugerowal, ze to za duze stezenie, bo wprowadzenie naraz duzej ilosci magnezu spowodowac moze niedobory wapnia.
-
- 50p
Takie opryski dostały 2 razy. Pierwszy chyba w czerwcu (pisałam tutaj o problemie), drugi półtora maks dwa tygodnie temu (mam ziemię 1 klasy, więc i niedobory magnezu).
Czyli na razie nie dokładać już im ?
Czyli na razie nie dokładać już im ?
- Pyxis
- 200p
Jak sobie "rozhustasz" gospodarke poszczegolnymi pierwiastkami za mocno, to pozniej nie dojdziesz do pazdziernika do ladu. Jak im zafundowalas 2x po 2,5%, to powinno dac efekty. Widoczne sa nadal jakies ostre niedobory magnezu?
-
- 50p
Ostrych już nie ma, bo po tych 2 zasileniach uspokoiło sie trochę
forumowicz radził przy mojej glebie zasilać magnezem regularnie, całe szczęście bardzo mało bywałam teraz na działce
Wiedziałam,żeby z rezerwą podchodzić do rad w ogrodniczych, ale nie wiedziałam ile dać, a były na prawdę duże niedobory.
Zresztą tym samym prysnęłam papryki i dopiero po tym ruszyły i zaczeły owocować - wcześniej były obrazem nędzy i rozpaczy
forumowicz radził przy mojej glebie zasilać magnezem regularnie, całe szczęście bardzo mało bywałam teraz na działce
Wiedziałam,żeby z rezerwą podchodzić do rad w ogrodniczych, ale nie wiedziałam ile dać, a były na prawdę duże niedobory.
Zresztą tym samym prysnęłam papryki i dopiero po tym ruszyły i zaczeły owocować - wcześniej były obrazem nędzy i rozpaczy
Ratunku! Co to za cholerstwo nawiedziło moje pomidory?
Krzak rośnie pod folią, liście i łodyga zdrowiuskie!
Przepraszam za jakość zdjęcia, nie umiem tym telefonem zrobić lepszego.
Nie dość, że wywaliłam dziś kilka kg pomidorów z SZW, to jeszcze to....
Proszę o diagnozę, co mam z tym robić. Na razie oberwałam zmienione owoce, nie wszystkie takie były, ale na wielu gronach są takie.
Krzak rośnie pod folią, liście i łodyga zdrowiuskie!
Przepraszam za jakość zdjęcia, nie umiem tym telefonem zrobić lepszego.
Nie dość, że wywaliłam dziś kilka kg pomidorów z SZW, to jeszcze to....
Proszę o diagnozę, co mam z tym robić. Na razie oberwałam zmienione owoce, nie wszystkie takie były, ale na wielu gronach są takie.
pprawdopodobnie masz mocno obciążony krzak owocami i odrzuca nowe zawiązki
-- 29 lip 2014, o 21:32 --
cco to w ogóle za odmiana?
-- 29 lip 2014, o 21:32 --
cco to w ogóle za odmiana?