storczyki dorotykol cz.2

Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: storczyki dorotykol cz.2

Post »

Witaj Dorotko :wit . Nie będę oryginalna, Twoja kolekcja zachwyca swoja różnorodnością i bogactwem kwiatów ;:oj . Wiem, jak trudno czasem doprowadzić roślinę do upragnionego kwitnienia i szczerze gratuluję. Zastanawiam się tylko, gdzie Ty to wszystko trzymasz :twisted: .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Przyznam szczerze, że po godzinie zmniejszania i następnej kopiowania do fotosika okrutnie nie chciało mi się ich podpisywać :roll:

Oto lista
1. tetraspis c1 x amabilis
2. Lc. Siamese Doll 'Kiwi' (Lc. Netrasiri Doll x C. Netrasiri Beauty)
3. Brassavola 'Jiminy Cricket'
4. lueddemaniana red
5. david lim
6. c. hybryda
7. ascocentrum ampullaceum
8. violacea alba
9. violacea sumatrana
10. tetraspis
11. hybryda
12. amboinensis var common x yang ho
13. vanda blue magic
14. (Doritis pulcherrima x Phal. venosa) x Phal. Tetraspis
15. inscriptiosinensis
16. vanda Banjong Sku blue
17. fantasy music
18. vanda cristata
19. bellina
20. bellina
21. Neostylis Lou Snearly x coelestis blue
22. Timothy Christopher x parishi
23. hybryda od Lucke
24. coelogyne cristata
25. hybryda
26. Su An superstar x lueddemaniana
27. Liodoro
28. viridis x wilsoni
29. caribbean sunset x minus
30. stuartiana
31. ascocentrum chrisensonianum
32. c1
33. mariae
34. Yin's Green Jewel

Bardzo dziękuję za miłe komentarze i niezmiernie się cieszę , że do mnie zaglądacie ;:196
Art pisze:Jak zwykle u Ciebie Dorotko RAJ do oglądania ;:224 ;:138
Podpisy byłyby rzeczywiście mile widziane. Nie każdy zna wszystkie storczyki :wink:

Napisz proszę jeśli znajdziesz chwilkę, jak uprawiasz Ascocentrum ampullaceum ? (na 7 fotce u Ciebie - prawda ?)
Kupiłam niekwitnącą roślinę w październiku 2013.
Na razie ładnie przyrasta w liście. Cieszę się z tego, bo było nieco zabiedzona. W jakim podłożu rośnie u Ciebie, na jakim
stanowisku, jak podlewasz i nawozisz ? A może coś od siebie dodasz ważnego... ;:180
Również od początku mam z tą rośliną problem, bo przyszła do mnie z jednym korzeniem skierowanym w górę, który na dodatku był złamany. Moczyłam ją na boku. Po długim czasie wypuściła 3 korzenie z tym, że znowu dwa w górę :twisted:
W zeszłym roku też chciała zakwitnąć, ale niestety jeden marny korzonek rośliny nie wyżywi i pęd zaschnął. W tym roku w momecie wypuszczenia pędów owinęłam pionowe korzenie spagnum i są co dwa dni zraszane.
Jeden korzonek tkwi w korze, a reszta w mchu. Bardzo skomplikowana ta uprawa.
Jeden korzeń owinięty spagnum szybko się wydłuża, toteż co około dwa tygodnie dokładam mu kolejne warstwy - co ja z nim mam ;:219
Doniczkę namaczam jak kora zupełnie przeschnie, dodając znikomą dawkę nawozową. Rośnie na cieniowanym parapecie okna południowego.
auspex pisze:Powalające ;:oj
I takie ogromniaste ;:138
A mój tetraspis w dalszym ciągu produkuje czysto białe kwiatuchy ;:185
U mnie też kresek jak na lekarstwo :roll:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Ha, ha... Dorotko, chodziło mi raczej o starodawną technikę, zwaną upychaniem, którą każda z nas zgłębia starannie, ale czy każda pozna ? :;230
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję cudownej kolekcji. Wspaniale,że tye okazów równocześnie u ciebie kwitnie:).
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko u Ciebie jak zawsze same cuda ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dorotko piękne kwitnienia! Powiedz mi proszę czym różni się C1 od Phal. Speciosa? Ja mam Speciosę ale kwiaty ma identyczne jak Twój C1... Jakie warunki mu zapewniasz? Ja mam problem z zasychającymi pączkami, ale obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, więc nie jestem w stanie zapewnić mu większej wilgotności ani powietrza ani podłoża ;) Twój ma mnóstwo kwiatów!
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
salaga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2014, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, Masz piękne, zadbane rośliny. :D Widać dobrą rękę ! Gratuluję! Podziwiam szczególnie zdrowe, kilkuletnie jak widzę phalaenopsisy botaniczne.
Jeśli znajdziesz chwilę, napisz proszę o warunkach uprawy swojej Coelogyne cristata. Moja wielka i rozrośnięta nie chce za nic kwitnąć, pomimo przechłodzenie jesienią.. ;:185
Agnieszka
Moje domowe: storczyki, hoje, inne: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79213" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogródek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=77924" onclick="window.open(this.href);return false;
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Dorotko! same cudeńka u Ciebie, pięknie ;:63
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana pisze:Ha, ha... Dorotko, chodziło mi raczej o starodawną technikę, zwaną upychaniem, którą każda z nas zgłębia starannie, ale czy każda pozna ? :;230
:lol: :lol: :lol:
Dufin pisze:Dorotko piękne kwitnienia! Powiedz mi proszę czym różni się C1 od Phal. Speciosa? Ja mam Speciosę ale kwiaty ma identyczne jak Twój C1... Jakie warunki mu zapewniasz? Ja mam problem z zasychającymi pączkami, ale obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, więc nie jestem w stanie zapewnić mu większej wilgotności ani powietrza ani podłoża ;) Twój ma mnóstwo kwiatów!
Chyba głównie ceną :wink:
Na wystawie w Łodzi mogłam porównać swój egzemplarz ze speciosą koleżanki i wielkich różnic nie było. Mój miał tylko nieco większe kwiaty. Pomimo dość niskiej wilgotności u C1 nie mam problemów z opadaniem pąków za to u zwykłego tetraspisa i owszem. Traktuję go normalnie, stoi na zachodnim i wschodnim parapecie (mam dwa). Namaczam jak przeschnie, ale nie dopuszczam do wyschnięcia na wiór. Ot żadnych specjalnych ceregieli :wink:
salaga pisze:Dorotko, Masz piękne, zadbane rośliny. :D Widać dobrą rękę ! Gratuluję! Podziwiam szczególnie zdrowe, kilkuletnie jak widzę phalaenopsisy botaniczne.
Jeśli znajdziesz chwilę, napisz proszę o warunkach uprawy swojej Coelogyne cristata. Moja wielka i rozrośnięta nie chce za nic kwitnąć, pomimo przechłodzenie jesienią.. ;:185
Niestety w tym przypadku nie mam żadnych doświadczeń. To roślina, która jest ze mną dopiero od kwietnia tego roku. Stoi pod tarasem i jest dość często namaczana. Wypuściła mi 18 nowych przyrostów i marzę o jakimkolwiek kwitnieniu w tym roku :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Przepiękne kwitnienia ;:167
Wiele z nich chyba trafi na listę chciejstw, ale chyba takie naj chciejstwo to fantasy musick ;:167
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim odwiedzającym ;:196

Czas nieco zdmuchnąć pajęczynkę :wink:

veitchii

Obrazek

Obrazek

leonis

Obrazek

cycnodes

Obrazek

venosa

Obrazek

catleya hybr

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lc Kupferprinz

Obrazek

thai - sky

Obrazek

vanda Banjong Sky Blue

Obrazek

javanica

Obrazek

maxima x intermedia

Obrazek

vasco

Obrazek

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wieczoru :D
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

O rany ale posprzątałaś :heja . Podziwiam, podziwiam i jeszcze raz podziwiam i troszkę zazdroszczę bo w przeciwieństwie do Ciebie mam tylko jednego botanika ;:131 .
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

No po takiej porcji cudownych kwitnień nie zasnę chyba ;:138

Wspaniały veitchii z jakiej rodziny jest ten storczyk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”