storczyki dorotykol cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: storczyki dorotykol cz.2
Witaj Dorotko . Nie będę oryginalna, Twoja kolekcja zachwyca swoja różnorodnością i bogactwem kwiatów . Wiem, jak trudno czasem doprowadzić roślinę do upragnionego kwitnienia i szczerze gratuluję. Zastanawiam się tylko, gdzie Ty to wszystko trzymasz .
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Przyznam szczerze, że po godzinie zmniejszania i następnej kopiowania do fotosika okrutnie nie chciało mi się ich podpisywać
Oto lista
1. tetraspis c1 x amabilis
2. Lc. Siamese Doll 'Kiwi' (Lc. Netrasiri Doll x C. Netrasiri Beauty)
3. Brassavola 'Jiminy Cricket'
4. lueddemaniana red
5. david lim
6. c. hybryda
7. ascocentrum ampullaceum
8. violacea alba
9. violacea sumatrana
10. tetraspis
11. hybryda
12. amboinensis var common x yang ho
13. vanda blue magic
14. (Doritis pulcherrima x Phal. venosa) x Phal. Tetraspis
15. inscriptiosinensis
16. vanda Banjong Sku blue
17. fantasy music
18. vanda cristata
19. bellina
20. bellina
21. Neostylis Lou Snearly x coelestis blue
22. Timothy Christopher x parishi
23. hybryda od Lucke
24. coelogyne cristata
25. hybryda
26. Su An superstar x lueddemaniana
27. Liodoro
28. viridis x wilsoni
29. caribbean sunset x minus
30. stuartiana
31. ascocentrum chrisensonianum
32. c1
33. mariae
34. Yin's Green Jewel
Bardzo dziękuję za miłe komentarze i niezmiernie się cieszę , że do mnie zaglądacie
W zeszłym roku też chciała zakwitnąć, ale niestety jeden marny korzonek rośliny nie wyżywi i pęd zaschnął. W tym roku w momecie wypuszczenia pędów owinęłam pionowe korzenie spagnum i są co dwa dni zraszane.
Jeden korzonek tkwi w korze, a reszta w mchu. Bardzo skomplikowana ta uprawa.
Jeden korzeń owinięty spagnum szybko się wydłuża, toteż co około dwa tygodnie dokładam mu kolejne warstwy - co ja z nim mam
Doniczkę namaczam jak kora zupełnie przeschnie, dodając znikomą dawkę nawozową. Rośnie na cieniowanym parapecie okna południowego.
Oto lista
1. tetraspis c1 x amabilis
2. Lc. Siamese Doll 'Kiwi' (Lc. Netrasiri Doll x C. Netrasiri Beauty)
3. Brassavola 'Jiminy Cricket'
4. lueddemaniana red
5. david lim
6. c. hybryda
7. ascocentrum ampullaceum
8. violacea alba
9. violacea sumatrana
10. tetraspis
11. hybryda
12. amboinensis var common x yang ho
13. vanda blue magic
14. (Doritis pulcherrima x Phal. venosa) x Phal. Tetraspis
15. inscriptiosinensis
16. vanda Banjong Sku blue
17. fantasy music
18. vanda cristata
19. bellina
20. bellina
21. Neostylis Lou Snearly x coelestis blue
22. Timothy Christopher x parishi
23. hybryda od Lucke
24. coelogyne cristata
25. hybryda
26. Su An superstar x lueddemaniana
27. Liodoro
28. viridis x wilsoni
29. caribbean sunset x minus
30. stuartiana
31. ascocentrum chrisensonianum
32. c1
33. mariae
34. Yin's Green Jewel
Bardzo dziękuję za miłe komentarze i niezmiernie się cieszę , że do mnie zaglądacie
Również od początku mam z tą rośliną problem, bo przyszła do mnie z jednym korzeniem skierowanym w górę, który na dodatku był złamany. Moczyłam ją na boku. Po długim czasie wypuściła 3 korzenie z tym, że znowu dwa w góręArt pisze:Jak zwykle u Ciebie Dorotko RAJ do oglądania
Podpisy byłyby rzeczywiście mile widziane. Nie każdy zna wszystkie storczyki
Napisz proszę jeśli znajdziesz chwilkę, jak uprawiasz Ascocentrum ampullaceum ? (na 7 fotce u Ciebie - prawda ?)
Kupiłam niekwitnącą roślinę w październiku 2013.
Na razie ładnie przyrasta w liście. Cieszę się z tego, bo było nieco zabiedzona. W jakim podłożu rośnie u Ciebie, na jakim
stanowisku, jak podlewasz i nawozisz ? A może coś od siebie dodasz ważnego...
W zeszłym roku też chciała zakwitnąć, ale niestety jeden marny korzonek rośliny nie wyżywi i pęd zaschnął. W tym roku w momecie wypuszczenia pędów owinęłam pionowe korzenie spagnum i są co dwa dni zraszane.
Jeden korzonek tkwi w korze, a reszta w mchu. Bardzo skomplikowana ta uprawa.
Jeden korzeń owinięty spagnum szybko się wydłuża, toteż co około dwa tygodnie dokładam mu kolejne warstwy - co ja z nim mam
Doniczkę namaczam jak kora zupełnie przeschnie, dodając znikomą dawkę nawozową. Rośnie na cieniowanym parapecie okna południowego.
U mnie też kresek jak na lekarstwoauspex pisze:Powalające
I takie ogromniaste
A mój tetraspis w dalszym ciągu produkuje czysto białe kwiatuchy
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Ha, ha... Dorotko, chodziło mi raczej o starodawną technikę, zwaną upychaniem, którą każda z nas zgłębia starannie, ale czy każda pozna ?
Gratuluję cudownej kolekcji. Wspaniale,że tye okazów równocześnie u ciebie kwitnie:).
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko u Ciebie jak zawsze same cuda
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Dorotko piękne kwitnienia! Powiedz mi proszę czym różni się C1 od Phal. Speciosa? Ja mam Speciosę ale kwiaty ma identyczne jak Twój C1... Jakie warunki mu zapewniasz? Ja mam problem z zasychającymi pączkami, ale obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, więc nie jestem w stanie zapewnić mu większej wilgotności ani powietrza ani podłoża ;) Twój ma mnóstwo kwiatów!
- salaga
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2014, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, Masz piękne, zadbane rośliny. Widać dobrą rękę ! Gratuluję! Podziwiam szczególnie zdrowe, kilkuletnie jak widzę phalaenopsisy botaniczne.
Jeśli znajdziesz chwilę, napisz proszę o warunkach uprawy swojej Coelogyne cristata. Moja wielka i rozrośnięta nie chce za nic kwitnąć, pomimo przechłodzenie jesienią..
Jeśli znajdziesz chwilę, napisz proszę o warunkach uprawy swojej Coelogyne cristata. Moja wielka i rozrośnięta nie chce za nic kwitnąć, pomimo przechłodzenie jesienią..
Agnieszka
Moje domowe: storczyki, hoje, inne: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79213" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogródek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=77924" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje domowe: storczyki, hoje, inne: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79213" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogródek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=77924" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Dorotko! same cudeńka u Ciebie, pięknie
- dorotakol
Lana pisze:Ha, ha... Dorotko, chodziło mi raczej o starodawną technikę, zwaną upychaniem, którą każda z nas zgłębia starannie, ale czy każda pozna ?
Chyba głównie cenąDufin pisze:Dorotko piękne kwitnienia! Powiedz mi proszę czym różni się C1 od Phal. Speciosa? Ja mam Speciosę ale kwiaty ma identyczne jak Twój C1... Jakie warunki mu zapewniasz? Ja mam problem z zasychającymi pączkami, ale obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, więc nie jestem w stanie zapewnić mu większej wilgotności ani powietrza ani podłoża ;) Twój ma mnóstwo kwiatów!
Na wystawie w Łodzi mogłam porównać swój egzemplarz ze speciosą koleżanki i wielkich różnic nie było. Mój miał tylko nieco większe kwiaty. Pomimo dość niskiej wilgotności u C1 nie mam problemów z opadaniem pąków za to u zwykłego tetraspisa i owszem. Traktuję go normalnie, stoi na zachodnim i wschodnim parapecie (mam dwa). Namaczam jak przeschnie, ale nie dopuszczam do wyschnięcia na wiór. Ot żadnych specjalnych ceregieli
Niestety w tym przypadku nie mam żadnych doświadczeń. To roślina, która jest ze mną dopiero od kwietnia tego roku. Stoi pod tarasem i jest dość często namaczana. Wypuściła mi 18 nowych przyrostów i marzę o jakimkolwiek kwitnieniu w tym rokusalaga pisze:Dorotko, Masz piękne, zadbane rośliny. Widać dobrą rękę ! Gratuluję! Podziwiam szczególnie zdrowe, kilkuletnie jak widzę phalaenopsisy botaniczne.
Pozdrawiam Dorota!
Przepiękne kwitnienia
Wiele z nich chyba trafi na listę chciejstw, ale chyba takie naj chciejstwo to fantasy musick
Wiele z nich chyba trafi na listę chciejstw, ale chyba takie naj chciejstwo to fantasy musick
- dorotakol
Dziękuję wszystkim odwiedzającym
Czas nieco zdmuchnąć pajęczynkę
veitchii
leonis
cycnodes
venosa
catleya hybr
Lc Kupferprinz
thai - sky
vanda Banjong Sky Blue
javanica
maxima x intermedia
vasco
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wieczoru
Czas nieco zdmuchnąć pajęczynkę
veitchii
leonis
cycnodes
venosa
catleya hybr
Lc Kupferprinz
thai - sky
vanda Banjong Sky Blue
javanica
maxima x intermedia
vasco
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wieczoru
Pozdrawiam Dorota!
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
O rany ale posprzątałaś . Podziwiam, podziwiam i jeszcze raz podziwiam i troszkę zazdroszczę bo w przeciwieństwie do Ciebie mam tylko jednego botanika .
No po takiej porcji cudownych kwitnień nie zasnę chyba
Wspaniały veitchii z jakiej rodziny jest ten storczyk?
Wspaniały veitchii z jakiej rodziny jest ten storczyk?