Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Ja też uważałam Bambino i Melonową za smaczne, jak nie poznałam innych odmian ;:14
Teraz już ich nie uprawiam ;:185 podobnie Ambar, Amazonka, Golias, Justynka po jednym sezonie wypadły.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja myślę,że kazda odmiana jest smaczna ,jeśli jest uzywana do tego,do czego nadaje sie najbardziej. Bambino jest całkiem dobra w zupie dyniowej na ostro ,poza tym dobrze plonuje. Nie smakuje mi natomiast zbytnio zupa z dyń cukrowych-te są doskonałe do ciast , placuszków i dżemów. Małe dyńki są najlepsze do faszerowania . A do pieczenia -wiadomo Hokkaido ;:215 i Black Futsu- tej nie próbowałam jeszcze,rośnie u mnie i wygląda na to,ze jest późna- zawiązała mnóstwo owoców,ale są dopiero wielkości jabłka.Ponoć smakuje jak pieczone ziemniaki-juz nie mogę sie doczekać :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

adik pisze:To zależy jaka to odmiana no i gdzie rosną te dyńki (czy na tym samym pędzie czy na innych itd.)
Ale raczej duzo to nie da.
Odmiany są różne, ale to dotyczy tych większych - Mauscade de Provene, Rouge vif Detampes. Dyńki są na różnych pędach, po 2-3 na każdym i wciąż wiążą się nowe.
Butternut dopiero kwitnie :/
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponieważ moje dynie w tym roku w fazie siewek miały wypadek, którego nie przeżyły dosiewałam to co zostało Wolusi po wymianie. Teraz mam dylemat bo wydaje mi się, że rośnie mi coś zupełnie innego niż miało być. W związku z tym moje pytania:
Czy te małe dyńki ( wg. opisu Hokkaido) są już dojrzałe i czy na pewno są jadalne skoro takie małe? Obrazek
Ta dynia wg opisu to Muscado de Provance - czy aby na pewno? Obrazek Obrazek
A to jest dynia NN i utrzymuje tylko po 1 owocu na pędzie, reszta nawet całkiem duże zamiera - czy to normalne? Obrazek Obrazek
Dynie, które miałam do tej pory utrzymywały czasami od 1-3 owoce na pędzie w zależności od ich wielkości, natomiast zawiązki zamierały w fazie wielkości jabłka a nigdy jak tu kiedy owoc jest wielkości piłki do ręcznej - chyba że to jakaś choroba?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są dynie z wolnego zapylenia, więc są mieszańcami. Muscade de Provance zupełnie inaczej wygląda, więc to raczej jest pomyłka w nasionach.
Dynie są jadalne na każdym etapie wzrostu, gdy trzeba jesienią zebrać owoce w obawie przed mrozem, zrywam wszelkie zawiązki i potem użytkuję jak cukinie do leczo, placków.
Ja bym podkarmiła krzaczki jakąś gnojówką lub dolistnie i czekała aż podrosną. To może być przyczyna zrzucania zawiązków.

A co do nasion, kup sobie we wrześniu jedną dyńkę Hokkaido w jakimś markecie ( koniecznie w markecie, nie na bazarku ) i będziesz miała czyste gatunkowo nasiona na 10 lat :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Aria, potwierdziłaś moje obawy, że mam jakieś kundelki. Co do dyń to zawsze miałam własne nasiona z dyń kupionych lata temu i kontrolowanych przez mojego teścia, niestety w tym roku popełniłam grzech pychy, uznałam że mam za dużo nasion na moje potrzeby i nadwyżki oddałam na akcję. Tymczasem w kwietniu podczas odwiedzin krewnych z dziećmi doszło do wspomnianego wypadku, którego moje dynie nie przeżyły, stąd cały ambaras.
Człowiek podobno uczy się całe życie......
i głupi umiera ;:306
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Mi te pierwsze wyglądają na Hokkaido tylko że nie do końca dojrzałe. Te ostatnie przypominają Bambino i rzeczywiście ta odmiana zachowuje tylko jeden owoc na pędzie i potrafi zrzucić dość duże sztuki to żadna choroba to po prostu odpowiedzialne macierzyństwo. ;:306
Jest na to rada wystarczy podejmować decyzję za nią i zostawiać po jednej sztuce na pędzie.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

A jak z dynią Ambar? Ile sztuk zostawiać na krzaku? Czy niech rosną na żywioł.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ja z Ambar nic nie usuwałam w tamtym roku. Miała po kilka owoców na krzaku.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

W tym roku słabo u mnie z dyniami :( Na 3 krzakach z 13 jeszcze nie mam ani jednej dyni, ba nawet nie ma żeńskich kwiatów. W tamtym roku był mój debiut dyniowy i miałam więcej sztuk ale sadziłam je w innym miejscu. Zerwałam wczoraj dynię kakai i makaronową - teraz leżakują na balkonie. Będą jeszcze na pewno:
Kakai - 2
Hokkaido - 2
Syblei - 3
Makaronowa - 4
Sweet Meat - 1
+ 1 nie odszyfrowana na razie.
Każdą mam po jednym krzaku. Mogę je jeszcze zasilić czymś, żeby się wzięły za robotę? :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie to miałam napisać, szybko daj jakiś nawóz, dynie są bardzo żarłoczne.
orkidea
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2014, o 10:20

Post »

Pierwsza Hokkaido poszła pod nóż. Pierwszy raz jadłem pieczoną dynię i stwierdzam, że jest to rewelacyjne danie. Martwi mnie tylko wielkość dyniek, bo ta zerwana miała niecały kilogram, a inne zatrzymują swój wzrost na podobnym etapie. Tym bardziej mi teraz szkoda tych nasion wydziobanych przez ptactwo.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilogramowe Hokkaido to rzeczywiście malutkie, jakieś pojedyncze może się zdarzyć, jeśli jednak takie są wszystkie to świadczy o braku pokarmu dla dyni. Hokkaido powinny mieć 2-3kg.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”