Wiecie,co jest gorszego,niż znalezienie w owocu czereśni robaka?rydnor pisze:Ja dwa lata temu, zdrowo pojadłem nim się zorientowałem że są robale.żONA śmiała się,że utyłem.I tak to jest.Pozdrawiam.Ryszard.
Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robaczywe czereśnie
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalezienie dwóch robaków? ;)
Witajcie, a ja chciałam się zapytać gdzie dostać tę tekturę falistą, którą się na drzewa przyczepia aby w niej łapać robaki schodzące na zimowanie do gleby? I czy zamiast tego może być taśma klejąca szeroka, naokoło drzewa? Co to są te lepowe taśmy, zamiast tektury, są specjalne do łapania robali schodzacych z czereśni, śliwy?
Dziękuję i pozdrawiam
Witajcie, a ja chciałam się zapytać gdzie dostać tę tekturę falistą, którą się na drzewa przyczepia aby w niej łapać robaki schodzące na zimowanie do gleby? I czy zamiast tego może być taśma klejąca szeroka, naokoło drzewa? Co to są te lepowe taśmy, zamiast tektury, są specjalne do łapania robali schodzacych z czereśni, śliwy?
Dziękuję i pozdrawiam
hehehe dobre ;:8Jurek pisze:
znalezienie połowy robaka
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Czereśnia - choroby i szkodniki
W moim rocznym sadzie czereśniowym pod koniec lata liście zaczęły obsychać po brzegach , zwijać się i opadać. W żadnej książce nie znalazłam opisu takiego zjawiska, tylko na jednej ze stron internetowych piszą, że jest to spowodowane niedoborem magnezu. Czy ktoś wie coś na ten temat i pomoże? Zaczęłam się bać czy one na wiosnę się odrodzą czy są do wycięcia.
Witam.
Bez dobrych zdjęć to trochę wróżenie z fusów...Po pierwsze opisane przez Ciebie objawy nie są charakterystyczne dla braku magnezu.Po drugie ...spokojnie.Oczywiście przedwczesny opad lisci może być wywołany przez pewną chorobę lub niedobory składników pokarmowych ale na zaradzenie i jednemu ,i drugiemu jest już za późno(jesienią możemy dolistnie stosować cynk lub bor-o ile jest taka potrzeba,ale nawet i to można zrobić wiosną).Jeżeli zamieścisz czytelne zdjęcia to być może da się udzielić rady.
I generalnie na koniec,czereśnia w pierwszych latach po posadzeniu jest dość wrażliwa na pewne niedobory,ale nie zawsze jest konieczność ich uzupełniania.
Pozdrawiam.
Bez dobrych zdjęć to trochę wróżenie z fusów...Po pierwsze opisane przez Ciebie objawy nie są charakterystyczne dla braku magnezu.Po drugie ...spokojnie.Oczywiście przedwczesny opad lisci może być wywołany przez pewną chorobę lub niedobory składników pokarmowych ale na zaradzenie i jednemu ,i drugiemu jest już za późno(jesienią możemy dolistnie stosować cynk lub bor-o ile jest taka potrzeba,ale nawet i to można zrobić wiosną).Jeżeli zamieścisz czytelne zdjęcia to być może da się udzielić rady.
I generalnie na koniec,czereśnia w pierwszych latach po posadzeniu jest dość wrażliwa na pewne niedobory,ale nie zawsze jest konieczność ich uzupełniania.
Pozdrawiam.
Witam.
Drugie zdjęcie sprawę wyjasnia to -drobna plamistość liści drzew pestkowych.Choroba typowa dla niechronionych(lub źle chronionych) sadów wiśni i czereśni,jednym z jejefektów jest przedwczesna defoliacja.W przyszłym sezonie wykonaj dwa -trzy zabiegi co około 10-14 dni,zaczynając tuż po kwitnieniu:Syllit i Topsin na zmianę.
Powodzenia.
Drugie zdjęcie sprawę wyjasnia to -drobna plamistość liści drzew pestkowych.Choroba typowa dla niechronionych(lub źle chronionych) sadów wiśni i czereśni,jednym z jejefektów jest przedwczesna defoliacja.W przyszłym sezonie wykonaj dwa -trzy zabiegi co około 10-14 dni,zaczynając tuż po kwitnieniu:Syllit i Topsin na zmianę.
Powodzenia.
Czereśnie - czy to choroba?
witam .....posadziłem na jesieni 2007 roku czereśnie...w tym roku dały jakieś 5cm przyrostów...a liście były jakby przemarzniete....jakaś choroba czy pH gleby?przez 10 lat to był ugór.może któs ma podobny problem ?Dzięki za podpowiedzi....
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniecznie pokaż jakieś zdjęcia, bez tego raczej nie da się wiele powiedzieć. No i kiedy te liście "przemarzły", w kwietniu, czy w październiku? Gdzie rośnie twoja czereśnia? Może w górach i był nocny przymrozek? A może w ogóle nie powinieneś mieć nadziei na udane hodowanie u siebie czereśni? A może czymś pryskałeś i poparzyłeś liście, jakąś chemią? A może nawoziłeś młode drzewko? Napisz coś więcej, proszę.
Poza tym:
- przenoszę wątek do odpowiedniej sekcji
- wpisz w swoim Profilu w okienku Skąd miejsce, gdzie rosną twoje rośliny (miasto, wieś, województwo, region, to bardzo ułatwia doradzanie)
- zmieniam temat wątku na mówiący coś więcej
Poza tym:
- przenoszę wątek do odpowiedniej sekcji
- wpisz w swoim Profilu w okienku Skąd miejsce, gdzie rosną twoje rośliny (miasto, wieś, województwo, region, to bardzo ułatwia doradzanie)
- zmieniam temat wątku na mówiący coś więcej
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."