Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Post »

Oto problem z moimi cytrynkami. Nadmienię, że jeszcze miesiąc temu wyglądały pięknie, miały zdrowe, jędrne ciemnozielone liście, były gęste jak z dżungli :) Aktualnie rozpacz.

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam też dużą limonkę, taką ok. 130 cm, wypuściła w tym roku już spore pędy, czy to jest dobra pora aby trochę poprzycinać te młode wiotkie gałązki ?? To samo tyczy się kalamondynek.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja moją kalamondynkę przycinałam w zeszłym tygodniu ale ucinałam stare liście, od tego czasu wypuściła chyba z 10 nowych łodyżek także chyba nie ma przeciwskazań.
A jeśli chodzi o Twoją cytrynkę to ja obstawiałabym poparzenie, być może wystawiłaś swoje cytrusy na bezpośrednie słońce, nagle, tak że nie miały czasu przyzwyczaić się do niego? Wtedy właśnie listki zmieniają kolor, schną a w następstwie tego odpadają. Może to też być przyczyną zbyt silnego/częstego nawożenia.
Ale do eksperta jeszcze mi daleko, więc potraktuj mój wpis jako opinię, a nie diagnozę i poczekaj na rady bardziej doświadczonych użytkowników :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Sahe Sorry że dopiero teraz, choć sam poprosiłem o zdjęci :oops: Te plamy na liściach Twoich cytrusów wyglądają jak efekt opryskiwania ich twardą wodą. Zaraz poszukam jak to dokładnie i z czym związane :wit

-- 18 lip 2014, o 12:20 --
Listki naszych cytrusów mogą także często sygnalizować błędy jakie popełniamy przy ich uprawie. Dość często zdarza się, że z braku czasu skrapiamy nasze roślinki wodą, która jest zbyt twarda. Powoduje to zbieranie się na powierzchni listków roztoczy. Odchody tych mikroorganizmów są pierwszorzędną pożywką dla pewnego gatunku grzyba. Następstwem zaś jego obecności są brzydkie, niedajace się usunąć plamy na liściach
Przejrzyj też zdjęcia spod cytatu, ale wygląda to faktycznie na to http://www.cytrusik.pl/index.php/Dobre_ ... iscie.html
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Dziękuję za informacje, podejrzewam że w przypadku moich cytryn zawinił nadmiar słońca, oraz zbyt mocne nawożenie.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Komello
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2014, o 22:06

Post »

Proszę o zidentyfikowanie mojego pestkowca, bo zapomniałem, z czego wydrapałem nasionko, z góry dzięki; Obrazek Obrazek
Obrazek
Sic gorgiamus allos subjectatos nunc.
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Moja kalamondynka zaczęła masowo gubić owoce. Przez dwa tygodnie zgubiła chyba z 7 mandarynek ;:145
Co może być tego przyczyną, jak uratować pozostałe owoce przed spadaniem?
Wszystko robię jak do tej pory, podlewanie codziennie/ co drugi dzień w zależności od wilgoci gleby, nawóz do cytrusów raz w tygodniu, jakieś trzy tygodnie temu podcięłam trochę gałązki żeby szła w górę, a nie na boki.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Komello Twoja roślinka ma kolce a kolce mają cytryny, więc ja obstawiam cytrynę :wink: . Pomarańcze nie mają kolców, więc te wykluczam, grejpfruty też nie pamiętam żeby miały kolce :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Kalamondyna w stresowych sytuacjach gubi owoce, nie przestawiałaś jej ostatnio? Moim zdaniem za często podlewasz, radzę pozwolić ziemi delikatnie przeschnąć przed kolejnym podlewaniem. Dużą masz tą kalamondynę? Jakiej wielkości były spadające owoce? Jak byś mogła to dodaj zdjęcie.
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Moją kalamondyne dopadły tarczniki ;:223 połowa gałęzi i owocków zaatakowane , mam ją obciąć do tego co zdrowe czy wywalić
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kasienka ja bym recznie oczyscila z robactwa a pozniej opryskala,a dlaczego chcesz wyrzucic?
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Jej liście też się lepią, to od tarczników ???? nie wiem boje się że mi inne kwiatki zaatakuje , skąd się w ogóle one biorą ??
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Gethar pisze:Kalamondyna w stresowych sytuacjach gubi owoce, nie przestawiałaś jej ostatnio? Moim zdaniem za często podlewasz, radzę pozwolić ziemi delikatnie przeschnąć przed kolejnym podlewaniem. Dużą masz tą kalamondynę? Jakiej wielkości były spadające owoce? Jak byś mogła to dodaj zdjęcie.

Czasem przestawiam ją (tylko okręcam) zależnie jak słońce świeci. Podlewam taką samą ilością co zawsze, ale ostatnimi czasy lejąc tyle samo wody przelałam ją dwukrotnie, więc może to jest przyczyną. Owoce dojrzałe tutaj zdjęcie:

Obrazek

Dla porównania zdjęcie sprzed miesiąca gdzie miała dużo więcej owoców :

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ale ładna i jaka gęsta ;:oj
Jak dla mnie wygląda super
Pozdrawiam,
Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Kasienkar pisze:Ale ładna i jaka gęsta ;:oj
Jak dla mnie wygląda super

Wyglądała. Zostały trzy owoce, na dodatek dziś odpadły dwa maleńkie owocki jeszcze zielone. Nie wiem już czemu tak się dzieje i jak temu zaradzić ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Karina wstaw moze zdjecie,bo trudno cokolwiek powiedziec jak nie widzi sie rosliny ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”