Nie przekroiłam, spaliłamdyrydyry7 pisze:Raczej choroby najpierw atakują liście a potem owoce, te plamy się powiększały? w środku owoce były zepsute ?

Ale jutro, jak się lepiej przyjrzę, to pewnie znajdę jeszcze inne z takimi plamami.
Na stronie ipopom nie znalazłam nic pasującego.
A co do liczby odmian - zawsze miałam góra 3-5 (ale to z niewiedzy), teraz mam 26. Ale nie uważam, że to za dużo, wciąż się uczę, eksperymentuję, to ciekawe doświadczenie.
Ciekawostka - mam 5 krzaków Kalmana od naszej forumowiczki. 2 z nich maja jednak owoce o nieco innym kształcie, bardziej sakiewkowate, tępo zakończone, choć sama roślina nie wygląda inaczej. I te tępe nie mają SZW. Poza tym na SZW cierpi też Sarnowski Polish Plum, a więc wychodzi u mnie na to, że chorują pomidory o ostrych końcach ;-)
A co do wiązania kwiatów - oprócz Sakiewki, żaden pomidor nie robi kaprysów, mam tylko 2 krzaki bez owoców, mają uszkodzony wierzchołek i dopiero z wilków może coś pójdzie. Takie dziwolągi.
Poza tym pomidorków jest duuuużo, ale wszystko zielone, jedynie koktajlówki się lekko pomarańczowe zrobiły.
PS czy Wy też po oprysku cytrynianem wapnia macie taki biały nalot, zacieki na krzakach? Wiadomo, że pryskam grona, ale na dolne liście zawsze coś opada i na najniższe grona i one są takie upaćkane.