Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12

Post »

Raczej choroby najpierw atakują liście a potem owoce, te plamy się powiększały? w środku owoce były zepsute ?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chudziak no właśnie u mnie ta sama odmiana w dwóch różnych miejscach posadzona i jeden krzak jest ok a drugi nędza. Dziś zauważyłam że kilka sztuk się zapala. Poza Szarą to większych chorób nie było. U mnie już od długa upały są. Dziwny ten sezon... :roll:
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

chudziak pisze:dzisiaj myślę sobie ,że przestanę sadzić tyle odmian -skupię się np na 5-8 i koniec
Ja w tym roku zaszalelem i mam wlasnie 5 odmian a nie 3 jak zwykle i uwazam podobnie jak Ty, ze to za duzo. :)
To ile Ty masz tych odmian teraz, ze 5-8 to bedzie minimalna ilosc na ktorej sie "skupisz"?
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

dyrydyry7 pisze:Raczej choroby najpierw atakują liście a potem owoce, te plamy się powiększały? w środku owoce były zepsute ?
Nie przekroiłam, spaliłam :oops: Wcześniej ich też nie widziałam, bo są od spodu.
Ale jutro, jak się lepiej przyjrzę, to pewnie znajdę jeszcze inne z takimi plamami.
Na stronie ipopom nie znalazłam nic pasującego.

A co do liczby odmian - zawsze miałam góra 3-5 (ale to z niewiedzy), teraz mam 26. Ale nie uważam, że to za dużo, wciąż się uczę, eksperymentuję, to ciekawe doświadczenie.

Ciekawostka - mam 5 krzaków Kalmana od naszej forumowiczki. 2 z nich maja jednak owoce o nieco innym kształcie, bardziej sakiewkowate, tępo zakończone, choć sama roślina nie wygląda inaczej. I te tępe nie mają SZW. Poza tym na SZW cierpi też Sarnowski Polish Plum, a więc wychodzi u mnie na to, że chorują pomidory o ostrych końcach ;-)

A co do wiązania kwiatów - oprócz Sakiewki, żaden pomidor nie robi kaprysów, mam tylko 2 krzaki bez owoców, mają uszkodzony wierzchołek i dopiero z wilków może coś pójdzie. Takie dziwolągi.
Poza tym pomidorków jest duuuużo, ale wszystko zielone, jedynie koktajlówki się lekko pomarańczowe zrobiły.

PS czy Wy też po oprysku cytrynianem wapnia macie taki biały nalot, zacieki na krzakach? Wiadomo, że pryskam grona, ale na dolne liście zawsze coś opada i na najniższe grona i one są takie upaćkane.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Laryssa- u mnie podobnie wyglądają odrzucone dynie- też są całe w takich plamach,często mają już wielkość jajka lub jabłka.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

U mnie też beznadziejnie wiążą w szklarni ,jeszcze tak kiepsko nie było jak w tym roku. Chyba ze cztery krzaki wydarłam, bo krzaczory porosły i tyle. :?
Ar3i
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2012, o 13:02

Post »

Witam, koleżanki i koledzy proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tego paskudztwa. Podejrzewam ZZ. Objawy występują na 4 krzakach ze 100 - (Bekas F1 i jeden Brandywine Red)
2 dni temu pryskałem środkiem Revus 250SC w dawce 10ml/10L wody + nawóz płynny Florovit. Mam wrażenie, że oprysk nic nie dał. W zapasie mam jeszcze Acrobat MZ 69 WG. proszę o pomoc :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Wracając do moich dziwnych pomidorów patisonowych, to znalazłam jeszcze na innym krzaku tej odmiany takie same objawy:
Tak wygląda grono, którego wczoraj zerwałam owoce, które pokazywałam:
Obrazek

Tutaj mamy podobne objawy na innym krzaku:
Obrazek

Tak wygląda ten krzak (ten, któremu najdelikatniej reguluje grona):
Obrazek

A tak to wygląda po przekrojeniu:
Obrazek

A tak przed:
Obrazek

Zastanawiam się, czy to nie jest jakas postać SZW, która u mnie zbiera żniwo. Moze z racji na kształt pomidorów plamy wyglądaja tak, a nie inaczej? Tu sucha na Kalmanie i Sarnowski Polish Plum:
Obrazek

A skoro już pokazujemy pomidorowe anomalia - czemu tak się czasem robi?
Obrazek
Obrazek

Tu inne ciekawostki przyrodnicze - np. pomidor, który wykształcił 2 grona i 3 liście i ani paka więcej. Forma płożąca, na ile sie da podwiązana, sztywna:
Obrazek

Zmasowany atak wilków:
Obrazek
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Ar3i

Dobrze podejrzewasz. Niestety nie znam Revusa, ale u mnie Infinito zatrzymało bezwzględnie ZZ.

Laryssa

Ta anomalia, to zachwiana gospodarka wodna.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie jeden taki z dziurą wręcz to wina ślimaka ;/ Dzisiaj nawet znalazłam jednego na pomidorku jak się dobierał (takie małe z muszelką). Wygryzł mi tamtego jak pomidorek był młody, pomidor pięknie rośnie, ale szkoda niestety jest...
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Ale te plamy czy to pękanie?
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Alyaa

Jeśli ślimaki dobierają Ci się do pomidorów, to znaczy,że masz dobre, bezpieczne do konsumpcji i nieskażone chemią pomidory. Co jak co, ale ślimaki wiedzą co dobre. ;:65
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Laryssa11 pierwsze ze zdjęć nt. anomalii powinnaś ocenzurować :;230
Ola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”