Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
W takim razie zakupię Infinito... Jeśli to nie pomoże - wyrywam pomidorki i patrzę z bólem serca na ulatujące z dymem pyszne fioletowe koktajlowe i wspaniałe przetwory z San Marzano... Bu ;(
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olczi Infinito nie ma rejestracji niby na pomidora, ale jest bardzo dobrym środkiem. Ja go w tym roku użyłam na ogórki na których już "postawiłam krzyżyk". A teraz puszczają nowe liście - zdrowe i kwitną. Na pomidory na razie nie musiałam użyć, więc czeka w skrzyneczce. Jak przejrzysz ten wątek to zobaczysz, że uratował ludziom pomidory przed zaawansowaną ZZ. Amistar też mam,ale on jak coś dopiero we wrześniu będzie użyty, jeśli zajdzie potrzeba.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba wprowadzać nowe ŚOR na rynek,bo patogeny uodparniają się po pewnym czasie na te same preparaty. U mnie w tym roku ZZ weszła na pomidory 4 dni po oprysku Mildexem ,a to środek systemiczny i w ub roku dobrze sie u mnie sprawdził .Wkroczyłam z Ridomilem i mam wrażenie ,ze zz się zatrzymała. Nie wiem tylko,czy to zasługa Środka,czy wysokich temperatur Curzate CU niby słaby ,a zatrzymał u mnie zaawansowaną zz łodygową na donicowym pomidorku na początku lipca. Tak więc jak widać te wszystkie środki to francuska ruletka
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Dziękuję za porady i iskierkę nadziei - może moje pomidorki dadzą radę jak Twoje ogórki? A co do dawki - brać taką jak dla ziemniaka?
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
gienia1230: Z Amistarem nigdy nie mialem problemow. Jako srodek systemiczny byl u mnie przez pare sezonow jako "ciezka artyleria" i ZZ dawal sobie rade. Faktem jest, ze nigdy jakos nie dopuszczalem do jej zaawansowanej postaci.
-
Olczi:ja bym taką brała jak pisze producent: ZZ na ziemniakach i zaraza na ogórkach (mam czeskie Infinito i tak tam nazywają mączniaka): 16ml na 6l wody. Prewencyjnie daję zawsze mniej środka, ale na ogórki właśnie tyle dałam - były całe porażone. A tak patrzę po innych środkach i na ogórki i pomidory podobne ilości śor piszą.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ano właśniePyxis pisze:gienia1230: Faktem jest, ze nigdy jakos nie dopuszczalem do jej zaawansowanej postaci.
W latach 70-tych do dyspozycji tylko miedzian był, dlatego pomidory uprawiałam wtedy tylko pod folią, nawet obok ziemniaków i było OK.
Pozdrawiam! Gienia.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Na wszelki wypadek, bo wpis trochę może chyba zmylić innych, napiszę co wiem:krynka pisze:Wkroczyłam z Ridomilem i mam wrażenie ,ze zz się zatrzymała.
Ridomil Gold 67,8 WG jest środkiem systemicznym (jak Mildex i Infinito) ale w przeciwieństwie do nich nie jest środkiem interwencyjnym. Przynajmniej tak wynika z etykiety.
Dzisiaj pożegnałem w 50% pomidory w gruncie niepryskane ciężką chemią.
Znaczy się, póki co, dostały Mildex.
Mam z obu stron domu - lepszej (słońce od rana) i gorszej (słońce od południa).
ZZ zaatakowała z gorszej strony, tam gdzie nie ma szans aby poranna wilgoć szybko odparowała.
Z lepszej, porannie słonecznej, strony na razie czekam z artylerią w okopach...
Wniosek dla mnie z tego też taki że skuteczność wszelkich środków zależy od warunków i oceniając ich skuteczność trzeba warunki uprawy tez brać pod uwagę.
Czy prócz Ridomil, Mildex, Infinito są dostępne inne ŚOR na ZZ o działaniu systemicznym (nie kontaktowym czy wgłębnym) ?
pozdrawiam, Tomek
-
O Revusie tak piszą, że nie wiadomo... Niby kontaktowy i wgłębny, ale chroni także nowe przyrosty (czyli musi krążyć w roślinie?). W teorii jest też środkiem interwencyjnym. U mnie zastosowany jak na pomidorach rosnących w truskawkach pojawiły się pierwsze objawy ZZ (odmiany na nią podatne typu Black Cherry). Po jednym oprysku i oberwanych porażonych liściach jest spokój. Mam nadzieję, że nie będę musiała się przekonać o jego skuteczności...
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
TomekD: Z tego co wiem, to wszelkie srodki systemiczne nadaja sie do zwalczania patogenu ktory juz porazil rosliny. Nie wiem dlaczego wykluczasz z tego Ridomil Gold. On ma chyba nawet dwie substancje aktywne.
Alyaa: W Revusie chyba raczej chodzi o to, ze wraz z rozwojem wielkosci lisci jego dzialanie nadal obejmuje te nowa tkanke. Na pomidorze duzych nowych przyrostow raczej nie ochroni.
Alyaa: W Revusie chyba raczej chodzi o to, ze wraz z rozwojem wielkosci lisci jego dzialanie nadal obejmuje te nowa tkanke. Na pomidorze duzych nowych przyrostow raczej nie ochroni.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Jak pisałem moją wiedzę czerpałem z etykiet, vide:Pyxis pisze:TomekD: Z tego co wiem, to wszelkie srodki systemiczne nadaja sie do zwalczania patogenu ktory juz porazil rosliny. Nie wiem dlaczego wykluczasz z tego Ridomil Gold. On ma chyba nawet dwie substancje aktywne.
http://www.syngenta.com/country/pl/pl/p ... _8_wg.aspx
W interesie producenta byłoby dopisać że ma też działanie interwencyjne a tego nie ma.
Na podstawie czego może sobie producent w etykietę wpisać że działa interwencyjne - nie mam pojęcia
pozdrawiam, Tomek
Czy ktoś z Was stosował na Suchą zgnilizne wierzcholkowa preparat dolistny Insol Ca ? Jakie dawki stosować? Niezbyt zrozumiale piszą na opakowaniu.