Sosna koreańska (Pinus koraiensis)
Re: Re:
Jak mogę wyprofilować główny przewodnik u koreanki?Jest nierówny,odchylony w bok poprzez co roślina wygląda nie atrakcyjnie.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sosna koreańska(pinus koraiensis) czy u kogos z was rośnie ?
Mało kto i nieczęsto tu zagląda, ale spróbuję postawić pytanie. Może doczekam się kiedyś odpowiedzi. Moja sosna koreańska ma 4 lata i ok. 50 cm wysokości. Kłopot w tym, że rośnie nie w formie drzewka, okrągło, a w formie wachlarza, a widocznym spłaszczeniem i nawet przechyla się w bardziej nasłonecznioną stronę. Przywiązałam ją do palika, ale nie widać, aby prostowała się.
Czy jest na to rada?
Czy jest na to rada?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
A w jakim miejscu ona rośnie ? Bo nasłonecznienie moze mieć duży wpływ, dlatego się wychyla w tamtą stronę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Wojtek
Re: Sosna koreańska (Pinus koraiensis)
Jak ktoś chce mieć sosnę koreańską w celu pozyskiwania kiedyś orzechów, to nie powinien sadzić jej na jałowych, piaszczystych glebach. Byłem ostatnio w podwarszawskim ogrodzie botanicznym, gdzie rosną na piaskach już duże nieco poniżej 10 m wysokości drzewa i szyszek te sosny miały bardzo niewiele, a pełnych nasion chyba w ogóle. Natomiast taka sama sosna, trochę starsza, rosnąca na południu Polski ale na lepszej i żyźniejszej glebie, szyszek ma dużo i to z pełnymi nasionami. Na lichych glebach z kolei dobrze się miewa i dobrze obradza w szyszki sosna Armanda, tam pod Warszawą jest kilka drzew z duża liczbą szyszek - wyglądają bardzo ładnie i egzotycznie, ale orzeszki trochę mniej smaczne i z grubą skorupką. Poniżej zdjęcie gałązki sosny Armanda z szyszkami.

Roman