jeśli nie masz porazonych wikszej ilosci lisci, to chyba niewiele da taki oprysk. W taka pogode raczej pod folia nie masz szarej plesni, a reszta fotek ktore pokazales nie podpada pod Amistar. To raczej sprawa fizjologii, a nie grzyba.pavelwhitecky pisze:Pyxis
Szedłem pryskac amistarem - nic to nie da?
Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Katasia: ZZ jest obecna w roslinie znacznie wczesniej niz wystepuja objawy. Ona ma przynajmniej tygodniowy okres inkubacji w samej roslinie. jeśli wystapily juz objawy, to ja bym nie czekal, az zaatakuje naprawde mocno, tylko uzyl czegos zamist "herbatek" i to wlasnie systemicznego. Pewnie zainfekowanych jest juz wiekszaosc roslin na danym stanowisku. Oczywiscie IMHO.
Hmmm, no mam twardy orzech do zgryzienia Ktoś tu gdzieś niedawno pisał, że udało się wyprowadzić pomidory z ZZ opryskami z HT, ale może jako osoba mało doświadczona w uprawie pomidorów nie powinnam ryzykować. Zobaczę jak pomidory będą wyglądały dziś wieczorem, teraz i tak nie dam rady zrobić oprysku.
Czy mam się w razie czego zaopatrzyć w coś jeszcze? Tzn.mam na myśli jakieś inne środki, jutro rano jadę na zakupy, a w domu mam Mildex, Acrobat, i jakieś resztki Curzate Cu z zeszłego sezonu, w sklepie jest np. Infinito, kupić na wszelki wypadek? Bo potem będę mogła do sklepu jechać dopiero w poniedziałek.
Czy mam się w razie czego zaopatrzyć w coś jeszcze? Tzn.mam na myśli jakieś inne środki, jutro rano jadę na zakupy, a w domu mam Mildex, Acrobat, i jakieś resztki Curzate Cu z zeszłego sezonu, w sklepie jest np. Infinito, kupić na wszelki wypadek? Bo potem będę mogła do sklepu jechać dopiero w poniedziałek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katasia jeśli jutro będą kolejne liście zainfekowane,to tak jak radzi Pyxis bym użyła czegoś typu Ridomil Gold (Infinito/Mildex w razie czego jeszcze zostawiła).
U mnie na ponad 200 krzaków w jednym miejscu ZZ jest na 2 listkach (dzisiaj) wczoraj na 2, kilka tygodni temu może z 6 liści. Teraz niedziela/poniedziałek miał iść OW, ale zależy czy będą kolejne porażone liście, bo w sobotę był właśnie Ridomil (tylko ta pogoda taka wilgotna i skoki temperatur).
U mnie na ponad 200 krzaków w jednym miejscu ZZ jest na 2 listkach (dzisiaj) wczoraj na 2, kilka tygodni temu może z 6 liści. Teraz niedziela/poniedziałek miał iść OW, ale zależy czy będą kolejne porażone liście, bo w sobotę był właśnie Ridomil (tylko ta pogoda taka wilgotna i skoki temperatur).
Dobrze, w takim razie jutro rano kupię Ridomil Gold i będę obserwować, w razie czego jutro wieczorem zrobię oprysk. Dziękuję wszystkim za pomoc
Ridomil Gold nie jest środkiem interwencyjnym i może zawieść, kiedy obecność ZZ jest już widoczna. Skuteczna jest (choć nie zawsze) mieszanina Ridomilu i Curzate M.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Dziękuję wszystkim za pomoc.
To będzie widmowa plamistość owoców. Plus jest taki, że podobno owoce zdatne do spożycia pod warunkiem, że ZZ ich nie zeżre pierwsze.
W środę prysnęłam Acrobatem a pogoda nieco spowolniła ZZ. W sobotę zaaplikuję Infinito.
Mam usunięte wszystkie zmienione liście i opryskałam bardzo obficie i dokładnie.
Czy dobrze doczytałam gdzieś w wątkach, że Infinito nie musi być aż tak precyzyjnie użyte jak Acrobat?
To będzie widmowa plamistość owoców. Plus jest taki, że podobno owoce zdatne do spożycia pod warunkiem, że ZZ ich nie zeżre pierwsze.
W środę prysnęłam Acrobatem a pogoda nieco spowolniła ZZ. W sobotę zaaplikuję Infinito.
Mam usunięte wszystkie zmienione liście i opryskałam bardzo obficie i dokładnie.
Czy dobrze doczytałam gdzieś w wątkach, że Infinito nie musi być aż tak precyzyjnie użyte jak Acrobat?
Najlepiej również Infinito pryskać dokładnie, ale ono jest systemiczne i zwalcza grzyba od środka rośliny krążąc w niej.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Margo_margo
No pewnie nie najmądrzejsze pytanie ale co tam...Alyaa pisze:Zasmaruj zmiany na łodygach jak przyjdą preparaty.
Czy zasmarować to znaczy pędzelek w gotowym do oprysku roztworze czy jakoś inaczej?
-
Tu już doradzano większe stężenie. Można papkę zrobić odrobinę, HT bez rozcieńczania itp.
- Margo_margo
A czy można prosić łopatologicznie?
HT nie mam, jak dziś nastawię to do soboty będzie i to połączyć z Infinito?
Dobrze rozumiem?
A Infinito do zasmarowania z HT rozcieńczyć?
A może Infinito bez rozcieńczania na łodygę?
HT nie mam, jak dziś nastawię to do soboty będzie i to połączyć z Infinito?
Dobrze rozumiem?
A Infinito do zasmarowania z HT rozcieńczyć?
A może Infinito bez rozcieńczania na łodygę?
-
Infinito oprysk + dodatkowo bym zrobiła odrobinę o wyższym stężeniu (też Infinito) i pędzelkiem zmiany na łodygach, bo liście zainfekowane można oberwać, ale łodygi już nie.
- Margo_margo
Dziękuję za odpowiedź. Pomaluję infinito bo ziółka mi wyszły i jak jutro nastawię to będzie za późno.
Tylko żebym pędzelka z Roundupu nie wzięła
Tylko żebym pędzelka z Roundupu nie wzięła