Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ja mam takiego bodziszka, nazywa się - żałobny, chyba ze względu na ciemne liście. Kwiaty ma fioletowe.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Ja też przymierzam się do bodziszków.
Mam takie miejsce już dla nich przeznaczone- otóż obcięłam dolne gałęzie cyprysa i pod nim właśnie chciałam posadzić bodziszki. Jest to miejse bardzo nasłonecznione a ziemia bardzo piaszczysta (cuda robię żeby ją użyźnić) ale waham się czy to będzie dobre miejsce. Wyczytałam, że lubią nasłonecznione miejsca i nawet mniej żyzne.
Co wy na to
Pozdrowionka.
Mam takie miejsce już dla nich przeznaczone- otóż obcięłam dolne gałęzie cyprysa i pod nim właśnie chciałam posadzić bodziszki. Jest to miejse bardzo nasłonecznione a ziemia bardzo piaszczysta (cuda robię żeby ją użyźnić) ale waham się czy to będzie dobre miejsce. Wyczytałam, że lubią nasłonecznione miejsca i nawet mniej żyzne.
Co wy na to
Pozdrowionka.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Sięgnęłam jeszcze raz do ściągawki i tam pisze, że Bodziszek czerwony (Geranium sanguineum) dobrze rośnie i w słońcu i w cieniu. Niektóre np. Geranium sanguineum "Album" czy "Max Frei" nadają się do ogródków skalnych.
Pod ten cyprys by mi pasowały bo tam nic jakoś nie chce rosnąć a w dodatku pies w lecie ma tam letnie legowisko na słoneczku. Myślę, że posadzę którąś z tych odmian o ile dostanę.
Spróbować nie zaszkodzi.
Pod ten cyprys by mi pasowały bo tam nic jakoś nie chce rosnąć a w dodatku pies w lecie ma tam letnie legowisko na słoneczku. Myślę, że posadzę którąś z tych odmian o ile dostanę.
Spróbować nie zaszkodzi.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Och, jeśli chodzi o gatunki to jest ich cała masa!!!
Bodziszek kantabryjski
B. popielaty
B.korzeniasty
B. wspaniały
B.żałobny ( była tu o nim mowa)
B.wielkopłatkowy
B. łąkowy
i wiele innych
Bodziszek kantabryjski
B. popielaty
B.korzeniasty
B. wspaniały
B.żałobny ( była tu o nim mowa)
B.wielkopłatkowy
B. łąkowy
i wiele innych
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hihi przepraszam za skojarzenie ... ale to jeszcze zboczenie z zaliczania zielnika na studiach ...
Bodziszek cuchnący :P Geranium robertianum , ładny ... ale nie polecam wąchania :P
no i Bodziszek drobny Geranium pusillum
więcej bodziszków nie spotkałam ... albo spotkałam ale mi sie nie przedstawiały :P
Bodziszek cuchnący :P Geranium robertianum , ładny ... ale nie polecam wąchania :P
no i Bodziszek drobny Geranium pusillum
więcej bodziszków nie spotkałam ... albo spotkałam ale mi sie nie przedstawiały :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15