Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Ja tu chyba problemu nie widzę, bardzo ładne adenium.
Pozdrawiam Paula
Grise
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2014, o 14:44

Post »

Pola22 pisze:Ja tu chyba problemu nie widzę, bardzo ładne adenium.
Tak, tylko to moje początki z adenium i nie wiem czy to normalne że kaudex jest tak gruby aż do samego dna doniczki (dotyka dna), małe korzonki rosną w bok od niego, jest kilka dni po przesadzeniu i jeszcze się chwieje przy każdym ruchu. Dwa pozostałe przesadziłem do takich samych doniczek i miały wyraźnie krótszy kaudex. Jakieś porady? Nie za mała doniczka ?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie widziałam korzeni w całości, więc się nie wypowiadam.
Ale na przyszłość - zasada jest taka, że przy każdym przesadzaniu rośliny sadzimy ją ciut płyciej, 'wyciągając' coraz więcej korzeni nad podłoże. Niektórzy też ucinają główny korzeń. Po to, żeby pobudzić wyrastanie wszelkich korzonków bocznych, więc jak widzisz takie zjawisko u siebie, to znaczy, że jest ok :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Mi się wydaje (nie jestem znawca), że jak korzeń dotyka dna to nie będzie rósł w dół, bo nie ma jak tylko w szerz, czyli kaudeks będzie grubszy, tak mi się wydaje.
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / nie wiem czy to normalne że kaudex jest tak gruby aż do samego dna doniczki (dotyka dna), / ... /
- nie wiem czy dobrze rozumiem Twój wpis, tz. na dnie doniczki nie ma żadnego drenażu, podstawa kaudexu opiera się o dno doniczki ?
Jeżeli jest tak jak napisałem, to nie obawiasz się, że brak drenażu będzie powodował "zastoiny" mokrego podłoża przy podstawie kaudexu i możliwość powstawania procesów gnilnych ? Jak dla mnie doniczka dla tak ładnej rośliny, ale jak piszesz ze słabo rozrośniętym systemem korzeniowym jest niewłaściwa - zbyt szeroka - długa i zbyt płytka. W takiej doniczce można sadzić rośliny z dobrze wykształconym - rozrośniętym systemem korzeniowym, który będzie stabilizował roślinę w małej ilości podłoża. Dobrze rozwinięty system korzeniowy, pozwoli na posadzenie rośliny w takiej doniczce na usypanym "kopczyku" z podłoża, co jeszcze bardziej uwidoczni piękno rośliny.
Osobiście nigdy bym nie posadził tak ładnej rośliny na dnie doniczki szczególnie, że używasz dość żyznego i zwięzłego podłoża, a wymiary doniczki w porównaniu z wielkością rośliny nie są małe. Podłoże przy podstawie rośliny, będzie zawsze najdłużej wilgotne, a to wiadomo do czego może doprowadzić, szczególnie przy niezbyt ostrożnym podlewaniu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Grise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie ma sensu cytowania bezpośrednio napisanej wypowiedzi, cytat usunąłem norbert76

Ok jutro ją przesadzę, tylko domieszam więcej perlitu bo może faktycznie za żyzna, przesadzałem ją do tej doniczki 3 dni temu i jeszcze jej nie podlewałem chciałem to zrobić jutro, ale czy można podlewać po przesadzeniu, czy tylko przesadzić do lekko wilgotnej ziemi ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / ale czy można podlewać po przesadzeniu, czy tylko przesadzić do lekko wilgotnej ziemi ? / ... /
- po przesadzeniu nie powinno się podlewać Adenium minimum siedem dni. Wodę którą maja zgromadzoną w kaudexie, zapewni roślinie normalną egzystencję. Podłoże powinno być jedynie bardzo lekko wilgotne.
/ ... / domieszam więcej perlitu / ... /
- może masz drobny żwirek kwarcowy - taki do akwarium o granulacji 2 - 4 mm, to również możesz dołożyć wraz z perlitem, podłoże będzie bardziej luźne i szybciej przesychające.
Mieczysław
Grise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie ma sensu cytowania bezpośrednio napisanej wypowiedzi, cytat usunąłem norbert76

Kaudex robi się lekko miękki, zastanawia mnie czy można lekko podlać a następnie przesadzić. Co do żwirku to jeszcze trochę zostało.[[[[
Marta91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 12:00

Post »

Czy możecie mi pomóc i powiedzieć co dzieje się z moim adenium? Nie chce puszczać żadnych listków, na wiosnę wypuściło dwa nowe, które i tak uschły i na tym się skończyło. Stoi taki badyl i nie wiem co mam z nim robić. Dodam, że brzuszek cały czas jest twardy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / zastanawia mnie czy można lekko podlać a następnie przesadzić.
- 30 lipca pisałaś i pokazałaś fotkę przesadzonego Adenium. Na fotce widać, że podłoże nie jest suche, wręcz przeciwne wilgotne. Po przesadzeniu roślina musi zregenerować - odbudować system korzeniowy, szczególnie te najdrobniejsze korzonki, które odpowiadają za pobór wody z podłoża. Twoja roślina ma sporych rozmiarów kaudex w którym ma zgromadzony zapas wody na dość długi czas. Moim zdaniem nie ma sensu podlewać tej rośliny no chyba, że się ją chce stracić. Gdy roślina odbuduje po przesadzeniu system korzeniowy, będzie pobierać wodę z wilgotnego podłoża i wróci do "normalnego" stanu.
Adenium = "róża pustyni" - a na pustyni nie ma nadmiaru wody i tego trzeba się przy tych roślinach trzymać, jeżeli chce się mieć zdrowe i ładnie rosnące rośliny.
Mieczysław
Grise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kupię po pracy większą doniczkę, przesadze i przy okazji zrobię fotkę tego co jest pod ziemią
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może wywal rosline z doniczki, wstaw tu fotki, a z wsadzaniem do nowej poczekaj, może ktoś coś podpowie, to nie trzeba będzie wybijać rośliny po raz kolejny. Nic jej nie będzie, jak sobie poleży bez ziemi do wieczora, czy do jutra :)
A doniczki nie kupuj większej, tylko głębszą. Między brzegiem doniczki a kaudeksem nie powinno zostać dużo miejsca.
I do podłoża koniecznie bym dorzuciła coś jeszcze, choćby żwirek. Może być pumeks, albo zeolit, jak masz. Może być wermikulit, chociaż ja osobiście go nie wypróbowałam, ale praktycy mówią, że się świetnie sprawdza. Chodzi o to, żeby woda się bez trudu 'przelewała' przez doniczkę w czasie podlewania.
To podłoże, które widać na Twoim zdjęciu jest bardzo żyzne. Za bardzo, jak na mój gust. BARDZO musisz przy nim uważać z podlewaniem.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
maria_italiano
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2014, o 09:14

Post »

Trochę przesadziłem z tym wiekiem, roślinki mają ok. 1,5 roku.
Ale to nie zmienia faktu, że chętnie bym przyjął poradę dot. przycięcia roślinek oraz wytycznych do utrzymania ich w odpowiedniej kondycji.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”