Wszystko o pomidorach cz. 9
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Na moim Acrobacie dla pomidora karencja jest 7 dni.
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam proszę o pomoc w zidentyfikowaniu pomidora jaki to jest zgubiłem zeszyt z wszystkimi nazwami pomidorów i mam teraz problem i czy MALAHITOWA SZKATUŁKA jest już dojrzała nie wiem bo mam ją pierwszy raz dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam Krzysiek
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zidentyfikować pomidora po obrazku, gdzie gatunków jest cała masa, będzie raczej trudno.
Jakbyś podał nazwy pomidorów, które posadziłeś to dopasowanie nazwy do obrazka byłoby ławiejsze.
Jakbyś podał nazwy pomidorów, które posadziłeś to dopasowanie nazwy do obrazka byłoby ławiejsze.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malchitowa Szkatułka jest do jedzenia gdy zielony zaczyna nieco żółknąć.
A ja mam pytanie co do wybarwienia się pomidora Orange Strawberry. Mam trzy krzaczki - jeden posadzony w donicy a dwa w gruncie. Wszystkie wyglądają podobnie i podobnie się rozwijają (ten w donicy jest o 2 tygodnie starszy).
Ale owoce nieco się różnią - kształtem może nie wszystkie ale kolorem. Z jednego krzaczka w gruncie zbieram w zasadzie owoce czerwone
Po lewej owoce z krzaczka z donicy (już miękkie i próbowane) a obok nich jeden złoty ożarowski a po prawej z krzaczka z gruntu (też już miękkie i jedzone) a obok nich dla porównania poranek. Wielkość chyba nie ma znaczenia i kształt bo na krzaku są też większe pomidory i podobnego kształtu.
Czy różnica w wybarwieniu może zależeć od nawożenia? Jeśli tak to czego za dużo/za mało że ten Orange jest Red?
(nasionka są z akcji)
Ale owoce nieco się różnią - kształtem może nie wszystkie ale kolorem. Z jednego krzaczka w gruncie zbieram w zasadzie owoce czerwone
Po lewej owoce z krzaczka z donicy (już miękkie i próbowane) a obok nich jeden złoty ożarowski a po prawej z krzaczka z gruntu (też już miękkie i jedzone) a obok nich dla porównania poranek. Wielkość chyba nie ma znaczenia i kształt bo na krzaku są też większe pomidory i podobnego kształtu.
Czy różnica w wybarwieniu może zależeć od nawożenia? Jeśli tak to czego za dużo/za mało że ten Orange jest Red?
(nasionka są z akcji)
Pozdrawiam Asia
Re Postu: Pomidory gruntowe, pierwszy większy zbiór.
W jednym ze swoich postów pokazałem sadzonkę pomidora, który w rodzinie mojej żony jest od ponad 60 lat.
Dzisiaj chciałbym pokazać jego owoce i jak prezentuje się on na krzaku. Jego smak jest tak dobry, że w ocenie mojej rodziny
i większości obdarowywanych przyjaciół jest to najsmaczniejszy pomidor, jaki kiedykolwiek jedliśmy.
Pierwszy większy zbiór pomidorów
Old German - pomidory ze staśmionych kwiatów
Pomidory żółto-pomarańczowe NN w przybliżeniu
Waga największego pomidora (dokładność wagi 0.1g)
Wygląd poletka w końcu lipca
Pomidory ż-p NN na krzaku
Koktailowy Sweet Baby Girl F1
Pomidor przerobowy (typu pasta) Super Marzano
W jednym ze swoich postów pokazałem sadzonkę pomidora, który w rodzinie mojej żony jest od ponad 60 lat.
Dzisiaj chciałbym pokazać jego owoce i jak prezentuje się on na krzaku. Jego smak jest tak dobry, że w ocenie mojej rodziny
i większości obdarowywanych przyjaciół jest to najsmaczniejszy pomidor, jaki kiedykolwiek jedliśmy.
Pierwszy większy zbiór pomidorów
Old German - pomidory ze staśmionych kwiatów
Pomidory żółto-pomarańczowe NN w przybliżeniu
Waga największego pomidora (dokładność wagi 0.1g)
Wygląd poletka w końcu lipca
Pomidory ż-p NN na krzaku
Koktailowy Sweet Baby Girl F1
Pomidor przerobowy (typu pasta) Super Marzano
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy, jeśli przeniosę doniczkową Pokusę do domu, będzie dojrzewała? U mnie przymrozek -4 stopnie C zdarzył się na początku września w ubiegłym roku i boję się powtórki w tym roku
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witajcie! Czy da się jakos zahamowac ZZ domowymi sposobami ??? 2 dni deszczu i pomidory niedlugo beda do wyrzucenia coraz wiecej lisci porażonych a dzisiaj już wyrzuciłam pomidora nawet ...
Może być trudno, ale idą wielkie upały i one wraz z octanem wapnia lub HT mogą pomóc. Proponowałbym jednak interwencyjny oprysk Mildexem.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Kurcze, powtarzanie takich rzeczy chyba nie jest rozsadne. Czy te srodki ktore wymienilas dzialaja systemicznie, ze maja zahamowac atak ZZ na porazone nia rosliny? Nawet nie do konca wiadomo, czy maja dzialanie prewencyjne przeciwko ZZ.
Wielkie upaly tylko nieco odsuna sprawe pomidorowego ogniska w czasie.
Wielkie upaly tylko nieco odsuna sprawe pomidorowego ogniska w czasie.
Było pytanie o ekologię więc odpowiedziałem o ekologii. HT i OW działają odkażająco - choć pewnie nie zawsze. Ważna jest również odpowiedź na pytanie - na jak długo taki oprysk jest wystarczający, jeśli nawet w danych warunkach jest skuteczny. ZZ ma ginąć w temperaturze powyżej 25 stopni, choć i od tej zasady są pewnie wyjątki.
W zeszłym roku widziałem pomidory nie pryskane niczym w lipcu i sierpniu, na które ZZ delikatnie od czasu do czasu wchodziła, ale upały ją wypalały. Kiedy we wrześniu przyszły ciągłe deszcze - wszystko padło.
Tak jak napisałem, ja zastosowałbym systemiczny środek interwencyjny.
W zeszłym roku widziałem pomidory nie pryskane niczym w lipcu i sierpniu, na które ZZ delikatnie od czasu do czasu wchodziła, ale upały ją wypalały. Kiedy we wrześniu przyszły ciągłe deszcze - wszystko padło.
Tak jak napisałem, ja zastosowałbym systemiczny środek interwencyjny.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie odnośnie bataluxów. Mam naście krzaków tego pomidora. Praktycznie jeden w jeden owoce ze dwa tygodnie temu zrobiły się pomarańczowe. W smaku nie ma szału. Zostawić je na krzakach czy zrywać, bo może szybciej dojrzeją?
Pozdrawiam Jola
Nie masz racji - Betalux ma klasyczny pomidorowy kwaskowy smak - dla mnie rewelacja .
One bardzo szybko dojrzewają, te na krzaku chyba trochę szybciej. Ze względu na upały, te z krzaka powinny być również trochę słodsze.
One bardzo szybko dojrzewają, te na krzaku chyba trochę szybciej. Ze względu na upały, te z krzaka powinny być również trochę słodsze.
Pozdrawiam
Adam
Adam