Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja ogórki kiszę sposobem mojego teścia i nie zdarzyło mi się ,żeby się popsuły lub były niedobre. Obojętnie czy swoje czy kupne.
Na litrowy słoik daję tradycyjne przyprawy czyli koper, chrzan, czosnek (2-3 ząbki), łyżkę soli i zalewam zimną wodą (mam ze studni) Zakręcam słoik, potrząsam, żeby sól się rozpuściła, odkręcam.
Przykrywam słoiki ścierką. Po ok. 2-3 dniach zbieram łyżką zgromadzoną na wierzchu pianę, zakręcam słoiki i zostawiam je jeszcze 2-3 dni w kuchni, po czym wynoszę do piwnicy.
Na litrowy słoik daję tradycyjne przyprawy czyli koper, chrzan, czosnek (2-3 ząbki), łyżkę soli i zalewam zimną wodą (mam ze studni) Zakręcam słoik, potrząsam, żeby sól się rozpuściła, odkręcam.
Przykrywam słoiki ścierką. Po ok. 2-3 dniach zbieram łyżką zgromadzoną na wierzchu pianę, zakręcam słoiki i zostawiam je jeszcze 2-3 dni w kuchni, po czym wynoszę do piwnicy.
Pozdrawiam, Marta.
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
no to lecę po nie do piwnicy
-
- 50p
- Posty: 58
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja na litrowy słoich ogórków kiszonych daje 1 łyżkę soli,1/2 łyżeczki cukru, koper, 1 ząbek czosnku,spory kawałek chrzanu, 2 listki porzeczki i 1 wiśni - zalewam zazwyczaj gorącą wodą (wtedy słoiki często lepiej mi trzymają). Kiszą się kilka dni w kuchni w której jest bardzo ciepło, później wynoszę. Cukier dodaje dopiero 3 rok i z nim ogórki są zdecydowanie lepsze (smaku nie czuć, ale cukier wpływa min na twardość)
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kalisto spróbuję i ja z tym cukrem,tylko co z ta solą ....ja zawsze dwie płaskie łychy na litr i nie wydaje mi się by były za słone
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sól pewnie według gustu ja daję 1łyżkę taką z lekką kopką na litr wody
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No proszę, ile sposobów na kiszone ogorki. Spróbuję i ja z tym cukrem.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ogórki teraz są na czasie
Ja przywiozłam wiaderko i zrobiłam kilka słoików korniszonów,
bo je uwielbiam, tak jak i zalewe mniammmmm.
Ja przywiozłam wiaderko i zrobiłam kilka słoików korniszonów,
bo je uwielbiam, tak jak i zalewe mniammmmm.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja polecam ogórki kiszone z inymi warzywami. Robiłam z tego bloga http://najlepszerady.blogspot.com/2012/ ... -zime.html i nie wytrzymałam. Otworzyłam 1słoiczek, są bardzo smaczne.
Natomiast nie mam żadnego przepisu na ogórki, takie na sałatkę, bez octu. Moja mama kiedyś robiła taką sałatkę. Stała chyba z dobę poszatkowana. Słodka, aromatyczna. Oczywiście przepis był z głowy a ja niestety już nie mam jak do niej zadzwonić.
Natomiast nie mam żadnego przepisu na ogórki, takie na sałatkę, bez octu. Moja mama kiedyś robiła taką sałatkę. Stała chyba z dobę poszatkowana. Słodka, aromatyczna. Oczywiście przepis był z głowy a ja niestety już nie mam jak do niej zadzwonić.
Pozdrawiam Jola
-
- 50p
- Posty: 58
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Myślę, że wychodzi nam podobna ilość soli. U Ciebie 2 łychy na litr wody, u mnie na litrowy słoich, do którego po wypełnieniu ogórkami wchodzi maksymalnie 500 ml wody ;)danutka66 pisze:kalisto spróbuję i ja z tym cukrem,tylko co z ta solą ....ja zawsze dwie płaskie łychy na litr i nie wydaje mi się by były za słone
U nas tyle soli daję się od zawsze, robiła tak mama i babcia, ja jedynie zaczęłam dodawać cukier, którego wcześniej one nie dodawały.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Skoro przepisy na przetwory z działki to może i ktoś mnie wina nauczy robić?
Bo myślałam ,że owoce ,cukier i woda,jakieś proporcje ..a tu czytam w wujku google że owoce przez sokownik ,jakieś moszcze......w ogóle czarna magia i po co ja ten balon kupiłam Myślałam,że bedzie łatwiej...
Bo myślałam ,że owoce ,cukier i woda,jakieś proporcje ..a tu czytam w wujku google że owoce przez sokownik ,jakieś moszcze......w ogóle czarna magia i po co ja ten balon kupiłam Myślałam,że bedzie łatwiej...
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1107
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Moje pierwsze wina robiłam właśnie z "całych owoców", zasypywałam cukrem, dolewałam wody (oczywiście trzeba sprawdzić proporcje) . W buteleczce rozrabiałam drożdże szlachetne (trzeba przygotować 2-3 dni wcześniej). Wychodziły pyszne wina, mimo, że tak nieprofesjonalnie robione.Jedyny mankament, to te "przerobione" owoce kiepsko wyjmuje się potem z gąsiora.
Z owocami z sokownika (takiego na gorąco?), to przyznam nie słyszałam, że tak robiono. Moszcz to po prostu zmiażdżone owoce, które najpierw fermentujesz z cukrem w pojemniku, wiaderku fermentacyjnym.
Ostatnio z braku czasu nie robiłam, więc już szczegóły prawie zapomniałam, może ktoś jeszcze coś dopowie.
Z owocami z sokownika (takiego na gorąco?), to przyznam nie słyszałam, że tak robiono. Moszcz to po prostu zmiażdżone owoce, które najpierw fermentujesz z cukrem w pojemniku, wiaderku fermentacyjnym.
Ostatnio z braku czasu nie robiłam, więc już szczegóły prawie zapomniałam, może ktoś jeszcze coś dopowie.
pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wina to temat rzeka -wejdz na forum winiarskie[ forum domowych winiarzy],poczytaj ,popytaj, bo to nie jest takie proste ,oczywiście jak chcesz zrobić dobre wino!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja poprzeglądałam strony winiarskie.
Ale jak dla mnie to ta strona Tomka jest świetna.Wszystko wytłumaczone tak kawa na ławe....I nawet przepisy...
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
Zrobiłam jeżynowe,proporcji dałam wg przepisu z tej strony.Tylko jeżyny dałam surowe.A w tym przepisie sa gotowane,ciekawie dlaczego?
I tak jeszcze zastanawiam sie nad ta szklanka herbaty czy dodać.I w ogóle jakie ona ma zadanie w tym winie?Poprawi smak?
Ale jak dla mnie to ta strona Tomka jest świetna.Wszystko wytłumaczone tak kawa na ławe....I nawet przepisy...
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
Zrobiłam jeżynowe,proporcji dałam wg przepisu z tej strony.Tylko jeżyny dałam surowe.A w tym przepisie sa gotowane,ciekawie dlaczego?
I tak jeszcze zastanawiam sie nad ta szklanka herbaty czy dodać.I w ogóle jakie ona ma zadanie w tym winie?Poprawi smak?