Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja też jak Dewuka miałam boczniaka, dwa lata temu zrobiłam jak Figi, tylko nieco inaczej czyli wstawiłam worki z grzybnia pod drzewa były fajne, ale mam chęć na prawdziwki,
Jestem zapalonym grzybiarzem i nie wazne ile znajde ale ta atmosfera lasu, to jest to, podobnie jak rybakiem nie wazna ryba ale zamoczony kij.
Jestem zapalonym grzybiarzem i nie wazne ile znajde ale ta atmosfera lasu, to jest to, podobnie jak rybakiem nie wazna ryba ale zamoczony kij.
Witam,
czy ktoś z Was "zaszczepiał" grzyby w swoim ogrodzie bądź na działce? Ostatnio natknąłem się na allegro na coś takiego: http://allegro
temat bardzo mnie zainsteresował, chciałbym jednak wiedzieć czy hodowla rzeczywiście wygląda na tak łatwą jak pisze sprzedawca... No i czy istniała by możliwość zaszczepienia grzybni np. pod korą wysypaną naokoło pnia drzewa bądź krzewu.
Pozdrawiam
Nie podajemy na forum linków do allegro. Regulamin. Przemo
czy ktoś z Was "zaszczepiał" grzyby w swoim ogrodzie bądź na działce? Ostatnio natknąłem się na allegro na coś takiego: http://allegro
temat bardzo mnie zainsteresował, chciałbym jednak wiedzieć czy hodowla rzeczywiście wygląda na tak łatwą jak pisze sprzedawca... No i czy istniała by możliwość zaszczepienia grzybni np. pod korą wysypaną naokoło pnia drzewa bądź krzewu.
Pozdrawiam
Nie podajemy na forum linków do allegro. Regulamin. Przemo
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerknij koniecznie tutaj:
- Jak założyć mini lasek?
- Jak założyć mini lasek?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem na ile skuteczna jest ta szczepionka którą oferują, ale wiem, że można do siebie na działkę sprowadzić grzyby na dwa sposoby:
1. Zostawić pod drzewem grzyba oczywiście nie pod byle jakim drzewem i nie byle jakiego grzyba tylko np. kozaka spod brzozy położyć pod brzozą u siebie
2. Przenieść trochę ściółki z miejsca "grzybowego", oczywiście wybierając ściółkę spod brzozy wysypujemy ją pod brzozą.
Należy po prostu pamiętać i w jednym i drugim przypadku o zgodności gatunków.
1. Zostawić pod drzewem grzyba oczywiście nie pod byle jakim drzewem i nie byle jakiego grzyba tylko np. kozaka spod brzozy położyć pod brzozą u siebie
2. Przenieść trochę ściółki z miejsca "grzybowego", oczywiście wybierając ściółkę spod brzozy wysypujemy ją pod brzozą.
Należy po prostu pamiętać i w jednym i drugim przypadku o zgodności gatunków.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Dokładnie to w dużym tunelu foliowym.monik974 pisze:Poprawię pytanie. Czy ktoś hodował kanie (grzyby) na działce?
Ziemię w nowozałożonym tunelu przekopaliśmy z bardzo dużą ilością kompostu.Kompost pochodził z pryzmy otoczonej z trzech stron lasem mieszanym.W połowie sierpnia pod pomidorami pokazały się kanie .Wysyp trwał do końca października.Kaniami obdzielaliśmy wszystkich chętnych.
Grzybnia przywieziona w kompoście miała idealne warunki rozwoju; stała wilgotność i wysoka temperatura.Największe wysypy owocników były w 2 i 3 roku.Po pięciu latach konstrukcję przestawiono i kanie zniknęły.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Jadłam kanie które wyrosły w szklarni, , były super, dużo grubsze i bardziej mięsiste niż te z lasu ;:8
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
W tunelu rosły pomidory,kanie były przy okazji(gratis ).maakita pisze:Ja po prostu mam kanie i maślaki na ogrodzie, tak same od siebie.
Tak jak napisała Maria Teresa;"były super, ...... " zero robaków i średnica nawet do 30 cm.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin