Fasolka szparagowa cz. 2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Ja myślę że to jakiś wirus jednak.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Na początku myślałam ,że to z pierwszymi owocami na tym krzaczku coś nie spasowało, gdy reszta w porządku gdy tymczasem to już 4 zbiór i on nadal ma takie dziwolągi niby zielone i tak jak powinno z czerwoną mozaiką.
PS ; na foto w garnku widać jednego płaskiego zielonego i inne krzaczki są właśnie z prawidłowymi strąkami.
PS ; na foto w garnku widać jednego płaskiego zielonego i inne krzaczki są właśnie z prawidłowymi strąkami.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Ja w tym roku nasialem fasoli i zona mnie z tego szybko wyleczyla proszac o jej obranie na kilka obiadow. Na przyszly rok sieje mniej o 30-40%.
Jolek
Te "mutanty" to prawdopodobnie krzak opanowany przez mszyce, one lubią tak zasiedlać pojedyncze roślinki i ich prawie nie widać dopóki nie rozgarniesz liści, a potem przez deszcze wyginęły ale szkody narobiły.
-- 3 sie 2014, o 12:22 --
Aha , gdyby ci przyszło strzelać z artylerii do nich to odradzam, najczęściej zasiedlone są pojedyncze roślinki i najleppiej je wyrwać, reszta jest pewnie zdrowa.
Te "mutanty" to prawdopodobnie krzak opanowany przez mszyce, one lubią tak zasiedlać pojedyncze roślinki i ich prawie nie widać dopóki nie rozgarniesz liści, a potem przez deszcze wyginęły ale szkody narobiły.
-- 3 sie 2014, o 12:22 --
Aha , gdyby ci przyszło strzelać z artylerii do nich to odradzam, najczęściej zasiedlone są pojedyncze roślinki i najleppiej je wyrwać, reszta jest pewnie zdrowa.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Akurat jest burza i nie sprawdzę krzaków. Ja się mu już przyglądałam ale nic nie zauważyłam i raczej podejrzewałam jakieś nie widoczne przędziorki lub zmiany genetyczne. Co ciekawsze wsadzałam po 2 nasionka i z drugiego krzaczka są strąki idealne. Przyjrzę się temu jeszcze raz i ewentualnie wywalę bo po co ma głodzić drugi krzaczek, liście ma normalnej wielkości.
DokładniePyxis pisze:Ja w tym roku nasialem fasoli i zona mnie z tego szybko wyleczyla proszac o jej obranie na kilka obiadow. Na przyszly rok sieje mniej o 30-40%.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A Ja będę siał więcej Bo u mnie jedzą ją jak króliki
aguskac Pisałaś jaka to odmiana?
aguskac Pisałaś jaka to odmiana?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Niestety nie znam odmiany, dostałam nasiona NN.BobejGS pisze: aguskac Pisałaś jaka to odmiana?
Ta fasola ma dodatkową zaletę. Nie trzeba jej obcinać. Te końce , które normalnie się obcina, obłamują się przy zrywaniu i zostają na krzaku. Tylko nieliczne miały do usunięcia końcówki, więc przebranie tej góry zajęło mi dosłownie chwilę. Tych spiczastych końcówek z drugiej strony nie obcinam od 2 lat, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że je zostawiają.
Spójrz, wyglądają jakby były już przygotowane do gara, a ja je tylko wysypałam z wiaderka. Końcówki wyglądają na obcięte, to niesamowicie skraca pracę
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aguskac piękne zbiory, ile odmian pomidorów, gratuluję i zazdroszczę uczty, uwielbiam fasolkę
Twoja fasolka ma już mocno wykształcone ziarna, czy nie jest wobec tego łykowata, strąki nie są twardawe ? Gdybym taką zobaczyła na straganie to raczej bym ją ominęła
Faktycznie, trzeba będzie pomyśleć nad sensownością obcinania tych ogonków, mniej pracy. Ja kiedyś próbowałam je zostawiać, ale potem na talerzu tak jakoś mniej estetycznie mi wyglądały
Twoja fasolka ma już mocno wykształcone ziarna, czy nie jest wobec tego łykowata, strąki nie są twardawe ? Gdybym taką zobaczyła na straganie to raczej bym ją ominęła
Faktycznie, trzeba będzie pomyśleć nad sensownością obcinania tych ogonków, mniej pracy. Ja kiedyś próbowałam je zostawiać, ale potem na talerzu tak jakoś mniej estetycznie mi wyglądały
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Właśnie mimo, że taka duża nie jest łykowata, tylko delikatna i krucha. Jednak faktycznie mogłam zebrać ją wcześniej, ale strąki były zielonkawe i myślałam, że powinny zrobić się żółte. Z niektórych strąków wysypywały się drobne fasolki po ugotowaniu, więc teraz już bardziej pilnuję i zbieram lekko zielonkawe. Zwykła szparagówka z tak wykształconymi ziarnami byłaby już niejadalna.
Chciałabym zebrać trochę nasion z fasolki. Czy czekać aż strąk będzie suchy czy zbierać nasiona z najbardziej dojrzałych i pełnych strąków?