Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

Ja myślę że to jakiś wirus jednak.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Na początku myślałam ,że to z pierwszymi owocami na tym krzaczku coś nie spasowało, gdy reszta w porządku gdy tymczasem to już 4 zbiór i on nadal ma takie dziwolągi niby zielone i tak jak powinno z czerwoną mozaiką.

PS ; na foto w garnku widać jednego płaskiego zielonego i inne krzaczki są właśnie z prawidłowymi strąkami.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jestem bardzo zadowolona ze swojej fasolki, więc i Wam ją pokażę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejszy zbiór

Obrazek
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Ja w tym roku nasialem fasoli i zona mnie z tego szybko wyleczyla proszac o jej obranie na kilka obiadow. Na przyszly rok sieje mniej o 30-40%. :wink:
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolek
Te "mutanty" to prawdopodobnie krzak opanowany przez mszyce, one lubią tak zasiedlać pojedyncze roślinki i ich prawie nie widać dopóki nie rozgarniesz liści, a potem przez deszcze wyginęły ale szkody narobiły.

-- 3 sie 2014, o 12:22 --

Aha , gdyby ci przyszło strzelać z artylerii do nich to odradzam, najczęściej zasiedlone są pojedyncze roślinki i najleppiej je wyrwać, reszta jest pewnie zdrowa.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Akurat jest burza i nie sprawdzę krzaków. Ja się mu już przyglądałam ale nic nie zauważyłam i raczej podejrzewałam jakieś nie widoczne przędziorki lub zmiany genetyczne. Co ciekawsze wsadzałam po 2 nasionka i z drugiego krzaczka są strąki idealne. Przyjrzę się temu jeszcze raz i ewentualnie wywalę bo po co ma głodzić drugi krzaczek, liście ma normalnej wielkości.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Pyxis pisze:Ja w tym roku nasialem fasoli i zona mnie z tego szybko wyleczyla proszac o jej obranie na kilka obiadow. Na przyszly rok sieje mniej o 30-40%. :wink:
Dokładnie ;:304
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A Ja będę siał więcej :D Bo u mnie jedzą ją jak króliki ;:306
aguskac Pisałaś jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS pisze: aguskac Pisałaś jaka to odmiana?
Niestety nie znam odmiany, dostałam nasiona NN.
Ta fasola ma dodatkową zaletę. Nie trzeba jej obcinać. Te końce , które normalnie się obcina, obłamują się przy zrywaniu i zostają na krzaku. Tylko nieliczne miały do usunięcia końcówki, więc przebranie tej góry zajęło mi dosłownie chwilę. Tych spiczastych końcówek z drugiej strony nie obcinam od 2 lat, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że je zostawiają.

Spójrz, wyglądają jakby były już przygotowane do gara, a ja je tylko wysypałam z wiaderka. Końcówki wyglądają na obcięte, to niesamowicie skraca pracę :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

aguskac piękne zbiory, ile odmian pomidorów, gratuluję :wit i zazdroszczę uczty, uwielbiam fasolkę :lol:
Twoja fasolka ma już mocno wykształcone ziarna, czy nie jest wobec tego łykowata, strąki nie są twardawe ? Gdybym taką zobaczyła na straganie to raczej bym ją ominęła ;:131
Faktycznie, trzeba będzie pomyśleć nad sensownością obcinania tych ogonków, mniej pracy. Ja kiedyś próbowałam je zostawiać, ale potem na talerzu tak jakoś mniej estetycznie mi wyglądały :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.1 godz.porządnego deszczu i karłowa oraz z orzełkiem położyło.Przyjdzie Słońce,powinna się podnieść. Joanna Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie mimo, że taka duża nie jest łykowata, tylko delikatna i krucha. Jednak faktycznie mogłam zebrać ją wcześniej, ale strąki były zielonkawe i myślałam, że powinny zrobić się żółte. Z niektórych strąków wysypywały się drobne fasolki po ugotowaniu, więc teraz już bardziej pilnuję i zbieram lekko zielonkawe. Zwykła szparagówka z tak wykształconymi ziarnami byłaby już niejadalna.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Chciałabym zebrać trochę nasion z fasolki. Czy czekać aż strąk będzie suchy czy zbierać nasiona z najbardziej dojrzałych i pełnych strąków?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”