Róże EUREKI
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże EUREKI
Miło mi Agusiu.Wiedzę zdobywa się przez lata całe i samo to nie przychodzi .Też nie wiem wszystkiego ,ale jeśli wiem to chcę sie tą wiedzą podzielić ,albo podesłać odpowiednie linki. Elmshorna mam u siebie więc fajnie jak widzisz znajomą różyczkę wtedy ją rozpoznajesz .Niektóre róże mają charakterystyczne kwiaty typowe tylko dla danej róży. Niestety nie lubię takich róż jak FL czy Eden rose. Elfe to cudna różyczka i bardzo wigorna
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2014, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
First Lady czy Eden kojarzą mi się ze starymi koronkami - sama nie wiem dlaczego...
Elfe jest bardzo piękny, ma cała masę kwiatów, jestem pod wrażeniem. Posadzony koło różanecznika ma tyle pąków, że uginają się do ziemi gałązki. Naprawdę ma w sobie to "coś".... Myślę , żeby na jesieni zamówić pomponellę- uwielbiam róże które są trochę "inne"....
A tutaj inne moje skarby :
Elfe jest bardzo piękny, ma cała masę kwiatów, jestem pod wrażeniem. Posadzony koło różanecznika ma tyle pąków, że uginają się do ziemi gałązki. Naprawdę ma w sobie to "coś".... Myślę , żeby na jesieni zamówić pomponellę- uwielbiam róże które są trochę "inne"....
A tutaj inne moje skarby :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Aga,właśnie też miałam napisać że to Elmshorn ,potwierdzam to co Jadzia napisała.
-
No to muszę poczytać o tej różyczce Cieszę się, że to nie jest już NN
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
-
No i znowu się "dokwieciłam" Wracając z pracy zajechaliśmy z mężem do niewielkiego sklepu ogrodniczego w Słupnie ( k/Radzymina)... nie byłam tam z 3 lata... Wchdze i oczom nie wierzę...setki róż....
I tak oto wróciłam do domu z zakupami ;-):
-2 x HISTORY
-ARTEMIS
-ASPIRIN
-Gartenträume
a mój men przytaszczył do kasy jeszcze ALBRECHT DURER ROSE- zachwycony jej nasyconym kolorem kwiatów...
Moja pierwsza ASPIRINKA
HISTORY ( uwielbiam różowe różyczki...)
I tak oto wróciłam do domu z zakupami ;-):
-2 x HISTORY
-ARTEMIS
-ASPIRIN
-Gartenträume
a mój men przytaszczył do kasy jeszcze ALBRECHT DURER ROSE- zachwycony jej nasyconym kolorem kwiatów...
Moja pierwsza ASPIRINKA
HISTORY ( uwielbiam różowe różyczki...)
-
I jeszcze zdjęcia z dzisiejszego dnia
PATRICIA KENT
Kolejne kwiaty CINDERELLA
I zaskoczenie... ponowne kwitnienie GUERNSEY i kwiaty jak z innego krzaka.... ciemniejsze...teraz już nie białe z różowym, ale różowe z białym
a za pierwszym razem kwitła tak ( zupełnie jak dwie różne róże..):
ASPIRINKA
PATRICIA KENT
Kolejne kwiaty CINDERELLA
I zaskoczenie... ponowne kwitnienie GUERNSEY i kwiaty jak z innego krzaka.... ciemniejsze...teraz już nie białe z różowym, ale różowe z białym
a za pierwszym razem kwitła tak ( zupełnie jak dwie różne róże..):
ASPIRINKA
-
Elmshorn
St Richard...
ALBRECHT DURER ROSE
CHINA TOWN
I JASMINKA, która już przekwitła, ale nie można zapomniec o jej kwiatach
St Richard...
ALBRECHT DURER ROSE
CHINA TOWN
I JASMINKA, która już przekwitła, ale nie można zapomniec o jej kwiatach
-
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Super mieć takiego mena obok siebie który sam wkłada różyczki do koszyka .CHINA TOWN całkiem przypomina mi mojego Arthura Bela ,pakami, kolorem kwiatu a także listki mają podobne GUERNSEY tak jakby to nie on ,ale też cudnie wygląda nawet bardziej mi sie podoba w tych kolorach
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Witam następną różomaniaczkę.
Nie ma to jak wspólna pasja i wymiana poglądów i doświadczeń.
Masz już całkiem sporo róż.
Podzielam twój pogląd, że niby ta sama odmiana ale kupiona z różnych żródeł zachowuje się każda inaczej.
Bo wiele zależy od podkładki, na której jest zaszczepiona i od warunków w jakich rosła.
Trzeba sporo czasu, żeby móc ocenić czy kupiony egzemplarz jest udany czy też nie.
Ogrodnictwo uczy cierpliwości.
PS.
Możesz zdradzić jak masz na imię, taki tu zwyczaj, że zwracamy się do siebie po imieniu.
Nie ma to jak wspólna pasja i wymiana poglądów i doświadczeń.
Masz już całkiem sporo róż.
Podzielam twój pogląd, że niby ta sama odmiana ale kupiona z różnych żródeł zachowuje się każda inaczej.
Bo wiele zależy od podkładki, na której jest zaszczepiona i od warunków w jakich rosła.
Trzeba sporo czasu, żeby móc ocenić czy kupiony egzemplarz jest udany czy też nie.
Ogrodnictwo uczy cierpliwości.
PS.
Możesz zdradzić jak masz na imię, taki tu zwyczaj, że zwracamy się do siebie po imieniu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
, no tak , na szczescie kazdemu sie co innego podoba........ . Poza tym bylo cos z marsen/wenus......., to tez ma wplyw na odbiranie piekna.
Nie obraz sie , ale ta roza przypomina mi takie z strzelnicy na odpuscie..... .
Pozostale cudne, Jasminka Cindirela i........
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agnieszko. Mnie też Twoja Ch.T. przypomina Arthura Bella. Może wkleisz inne zdjęcia tej róży, będzie można lepiej porównać?
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknego masz edena i first lady a guersney to cuudo ! a reszty nie ma co komentować bo zaniemówiłem