Tolinka i róże
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tolinka i róże
Kiedy się sieje jeżówki? One kwitną już w pierwszym roku? To ciekawostka dla mnie bo właśnie zapadłam na nową chorobę zwaną jeżówką
Zgodnie z poradą zakulkowałam część LO, to co się dało przy krzaczysku dwumetrowym Czekam na rezultaty
U ciebie przypomniało mi się o cięciu lawendy, mojej też już się przyda
Zgodnie z poradą zakulkowałam część LO, to co się dało przy krzaczysku dwumetrowym Czekam na rezultaty
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Mnie jeżówka też dopadła i chciałabym kupić sporo jej odmian,na razie zastanawiam się gdzie maja duży wybór i czy przez internet warto,bo nigdy nie wiadomo jakie przyślą(oczywiście chodzi mi o sadzonki w doniczkach(jestem wygodna ).April pisze: właśnie zapadłam na nową chorobę zwaną jeżówką
Na razie mam jedną ,kupiłam z pąkami,ale są w tylu kolorkach ,a u nas były tylko białe
A i z lawendą cały czas się zastanawiałam ,kiedy i jak ciąć
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Ja scinam lewende wczesna wiosna.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może raczkujesz w temacie, ale dalie masz fajne! Solidne, niezawodne odmiany.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Aprilku jeżóweczkę siałam późną wiosną zeszłego roku,tej wiosny miałam już na prawdę ładne sadzonki,zakwitły i oniemiałam
są oooogromne ,wybaczcie moje zdziwienie ale nie znałam wcześniej jeżówki ,a te co kupiłam kłączu nie były takie wielkie moja ma z 20cm
Halinko nie dziwię ci się bo ja chyba też na jednej odmianie jeżówki nie skończę Jeżeli chodzi o lawendę i jej cięcie....nie wiem kiedy prawidłowo powinno się ją ciąć ,ja tnę po kwitnieniu,a własciwie część w pierwszej fazie kwitnienia i tą suszę w bukiety,bo najlepiej się trzyma i zachowuje kolor,reszta po przekwitnięciu ,bo po prostu nie podobają mi się takie suche sterczące kłosy,czasem tnę tyko pielęgnacyjnie ,a czasami tnę mocno,żeby uzyskać formę,lawenda szybko odrasta i zagęszcza się,moja bardzo się sieje i gdybym jej nie ścinała miałabym wszędzie siewki, a i tak mam ich mnóstwo,i gdyby ktoś był chętny ,to nie będę wyrzucać tylko wkładać w doniczkę i chętnie się podzielę
Miłeczko bardzo dziękuje z Twojej klawiatury to nie lada pochlebstwo
Własie przeszła burza...padało mocno ,ale już nawet nie widać,ziemia spragniona deszczu ,roślinki dzielnie się trzymają ,ale też widać ,że walczą z upałem Po burzy zrobiło się bardzo przyjemnie,no to zmykam do ogrodu
-- 3 sie 2014, o 18:18 --
A zapomiałam Halinko zajrzyj do wątku sprzedażowego Tereni-Jatra tam znajdziesz jeżówki
są oooogromne ,wybaczcie moje zdziwienie ale nie znałam wcześniej jeżówki ,a te co kupiłam kłączu nie były takie wielkie moja ma z 20cm
Halinko nie dziwię ci się bo ja chyba też na jednej odmianie jeżówki nie skończę Jeżeli chodzi o lawendę i jej cięcie....nie wiem kiedy prawidłowo powinno się ją ciąć ,ja tnę po kwitnieniu,a własciwie część w pierwszej fazie kwitnienia i tą suszę w bukiety,bo najlepiej się trzyma i zachowuje kolor,reszta po przekwitnięciu ,bo po prostu nie podobają mi się takie suche sterczące kłosy,czasem tnę tyko pielęgnacyjnie ,a czasami tnę mocno,żeby uzyskać formę,lawenda szybko odrasta i zagęszcza się,moja bardzo się sieje i gdybym jej nie ścinała miałabym wszędzie siewki, a i tak mam ich mnóstwo,i gdyby ktoś był chętny ,to nie będę wyrzucać tylko wkładać w doniczkę i chętnie się podzielę
Miłeczko bardzo dziękuje z Twojej klawiatury to nie lada pochlebstwo
Własie przeszła burza...padało mocno ,ale już nawet nie widać,ziemia spragniona deszczu ,roślinki dzielnie się trzymają ,ale też widać ,że walczą z upałem Po burzy zrobiło się bardzo przyjemnie,no to zmykam do ogrodu
-- 3 sie 2014, o 18:18 --
A zapomiałam Halinko zajrzyj do wątku sprzedażowego Tereni-Jatra tam znajdziesz jeżówki
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Polecam zakupy w "Bylinowym R..." mają sporo odmian i zgodne odmianowo. Wszyscy są zadowoleni z zakupów u nich.hal1959 pisze: Mnie jeżówka też dopadła i chciałabym kupić sporo jej odmian,na razie zastanawiam się gdzie maja duży wybór i czy przez internet warto,bo nigdy nie wiadomo jakie przyślą(oczywiście chodzi mi o sadzonki w doniczkach(jestem wygodna ).
Tolinko piękne te dalie z drugiego zdjęcia. Jeszcze takich nie wiedziałam!
- Tolinka
Aniu
ta dalia to Jenny od Pana Stanisława
ta dalia to Jenny od Pana Stanisława
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2014, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudne Dalie, też mam kilka, ale to mój "pierwszy rok" z nimi Boję się, czy dam radę je dobrze przechować zimą....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tolinka
Eureka no to jesteśmy obie raczkujące w daliach ,myślę że w kwestii przechowywania poprosimy o wypowiedź daliową królową ,Miłeczko prosimy o parę słów
-
No u mnie bez porady doświadczonych daliomaniaków się nie obejdzie Ja zrobiłam w tym roku jeden błąd, za ciasno je posadziłam, nie przewidziałam, że moje tak się rozrosną...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Eureko mam to samo. W przyszłym sezonie będziemy mądrzejsze. O ile uda nam się je dobrze przechować.
-
Dokładnie . U mnie najlepiej rosną te, które kupiłam najtańsze...hahaha... a przepiękne odmiany, które wyglądały nieziemsko na zdjęciach w ogóle nie urosły ;-(... Za rok będzie lepiej