Szczypiorek - wszystko o uprawie
Re: Szczypiorek - wszystko o uprawie
O tej porze roku to z bardzo wielu miejsc./ Sklepy ogrodnicze, supermarkety i z targu też/
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bujny aż miło 
Ja niedługo wysieję taki drobny, wieloletni.
Stary już zmarniał.

Ja niedługo wysieję taki drobny, wieloletni.
Stary już zmarniał.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A propos szczypiorku wieloletniego. Wysiałem go jeszcze zimą do skrzynki. Teraz już zmężniał, wygląda bardzo dobrze moim zdaniem. Czy mogę go zostawić w skrzynce? Jeśli tak to trzeba będzie go nawozić. Czy biohumus będzie ok? I drugie pytanie kiedy pierwszy zbiór szczypiorku można przeprowadzić? Może lepiej zdjęcie popołudniu wstawię. Będzie wiadomo co i jak.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2014, o 10:47
Szczypiorek to w naszym domu jeden z ulubionych dodatków. Pomimo 4 kęp zjedliśmy to co było do zjedzenia
i w kępach pozostały jedynie zaczątki kwiatostanów plus odrosty od wcześniej oderwanych rurek. A że szczypior z dymki na razie malutki to tak się zastanawiam - czy jest jakaś możliwość żeby pozyskiwać szczypiorek z kępy w sposób ciągły? No i co z tymi kwiatostanami? Oberwać czy zostawić?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
RadekTr ja zostawiam kwiaty - będzie go więcej, bo się rozsieje. Gdy kwitnie to niestety zrywam szczypior szalotki. Ale niedługo przekwitnie to będzie dalej do konsumpcji. Ja mam całą grządkę szczypiorku + nowe maluchy. Za rok będę musiała już wyrzucać. A zaczynałam od nasion (jedna mała paczka).
szczypiorek i siedmiolatka wyrosły laickie pytanie o zbiór
Witam
Zacznę od tego, że mam jakie takie doświadczenie z kwiatami, natomiast o do warzyw jest to moje absolutnie pierwsze podejście.
Wysiałem szczypiorek i siedmiolatkę. Wzeszły przyzwoicie, szczypiorek teraz jest wielkości " sklepowej" , siedmiolatka tak powyżej kolan sięga.
Wiem, że są to rośliny zasadniczo wieloletnie. Priorytetem jest dla mnie utrzymanie ich w przyszłych latach. W tej sytuacji mam pytanie ile mogę zebrać teraz - czyli w ich pierwszym roku.
Chodzi mi konkretnie o cięcie - ile pędów mogę wyciąć żeby nie zaszkodziło to całej roślinie, na jakiej wysokości ciąć ... wiem, że to bardzo laickie ale naprawdę nie wiem ile mogę zebrać żeby nie zaszkodziło
Zacznę od tego, że mam jakie takie doświadczenie z kwiatami, natomiast o do warzyw jest to moje absolutnie pierwsze podejście.
Wysiałem szczypiorek i siedmiolatkę. Wzeszły przyzwoicie, szczypiorek teraz jest wielkości " sklepowej" , siedmiolatka tak powyżej kolan sięga.
Wiem, że są to rośliny zasadniczo wieloletnie. Priorytetem jest dla mnie utrzymanie ich w przyszłych latach. W tej sytuacji mam pytanie ile mogę zebrać teraz - czyli w ich pierwszym roku.
Chodzi mi konkretnie o cięcie - ile pędów mogę wyciąć żeby nie zaszkodziło to całej roślinie, na jakiej wysokości ciąć ... wiem, że to bardzo laickie ale naprawdę nie wiem ile mogę zebrać żeby nie zaszkodziło
Szczypiorek można wycinać kilka razy w ciągu sezonu na wys. kilku cm, siedmiolatce radzę zostawiać zawsze po 1 liściu, a resztę wyłamać.
Dzięki Aria
Rozumiem wycinać w całości ten szczypiorek na wysokości kilku centymetrów?

Rozumiem wycinać w całości ten szczypiorek na wysokości kilku centymetrów?
ja szczypiorek w doniczce wysiałam z nasion, i wystawiłam na dwór, wyrósł mi przepięknie i obficie po ścięciu rośnie dalej choć wydaje mi się że troszkę wolniej. O to zdjęcia
zasadziłam szczypiorek chiński i zwykły. Nie musiałam się nim specjalnie zajmować po prostu nie dopuszczałam do wyschnięcia ziemi, na początku rósł dość wolno ale później ruszył z kopyta 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Dwa tygodnie temu wysiałem do gruntu resztki nasion cebuli z przeznaczeniem na szypior. Mam nadzieję, że urośnie do jesieni. Mi najbardziej podchodzi taki rwany razem z cebulką.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Posiałem wczesną wiosną eksperymentalnie szczypiorek i cebulę siedmiolatkę. Część szczypiorku jest już w dużej donicy a część w gruncie. Powiem Wam że mam go tyle że zaczynam go mrozić i rozdawać
To samo ze szczypiorem z cebuli siedmiolatki....

U mnie siedmiolatka pięknie wzeszła że mam do kanapek ile zapragnę, natomiast szczypiorek nie wzeszedł
siane w tym samym dniu.

- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie siedmiolatka wcale nie wzeszła
. Podejrzewam, że nasiona były stare (choć kupowane z dobrej firmy)- próbowałam na rozsadniku- nic
Za rok spróbuję z nowymi- bo w tym roku to już chyba za późno?

Pozdrawiam -Marta
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witam
Wysiałem szczypiorek w doniczce i już wykiełkował. Czy należy go przyciąć? Jeśli tak, to jaką musi osiągnąć wysokość?

Wysiałem szczypiorek w doniczce i już wykiełkował. Czy należy go przyciąć? Jeśli tak, to jaką musi osiągnąć wysokość?