Poziomki - choroby i szkodniki
Re: Choroba poziomki - przebarwienia liści
A jak jest przędziorek chmielowiec to trzeba wysłać zaproszenie do dobroczynka gruszowego
Chemia - Magus 200 sc
Chemia - Magus 200 sc
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 kwie 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - choroba liści?
Mam ten sam problem co Huckster
coś zjada mi liście, przez co zostają same szkielety. Ja poziomki hoduje na balkonie w doniczkach. Jakos w czerwcu i na początku lipca zauwazyłam że liście wygryzają małe zielone jak gąsienniczki które pouzuwałam ręcznie z liści. Wyjadały miękką część od spodu liścia zostawiając siateczkę. Teraz na liściach nie ma żadnych szkodników, przejrzałam je wszystkie a mimo to pojawiają się nowe ubytki. Poziomki prócz tego są zdrowe, kwitną i owocują. A te ubytki w liściach pojawiają się nawet na bardzo młodziutkich liściach. Szukałam w sieci co to może być ale nic nie znalazłam. Macie jakieś pomysły na to co dzieje się z moimi poziomkami? Bardzo proszę o pomoc.

Re: Poziomki - choroba liści?
U nie w ogrodzie nakryłam sprawców.Takie malutkie, szare skorupkowe ślimaczki ok.4 mm średnicy.W tym roku mało tych większych, skorupkowych( one zresztą żerują najczęściej na obumierających częściach roślin), ale tych maluchów wyjątkowo dużo i wiele roślin np. funkie wygląda jak sitko..Może taki rok 

Poziomka - liście usychają - dlaczego?
Witajcie,
mam problem z poziomką - jakiś czas temu zaatakowały ją mszyce, po opryskach mszyc się pozbyłam, ale od jakiegoś czasu usychają jej liście (nowe wyrastają zielone, ale potem nagle od brzegów zaczynają usychać, część przebarwia się jakoś dziwnie na żółto). Co to może być?

mam problem z poziomką - jakiś czas temu zaatakowały ją mszyce, po opryskach mszyc się pozbyłam, ale od jakiegoś czasu usychają jej liście (nowe wyrastają zielone, ale potem nagle od brzegów zaczynają usychać, część przebarwia się jakoś dziwnie na żółto). Co to może być?

- Fajerka
- 200p
- Od: 22 mar 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomka - liście usychają - dlaczego?
O właśnie, też zauważyłam u mojej przesuszone brzegi.
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek 
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.

Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
szkodnik na poziomkach
Mam od kilku dni jakieś robale na poziomkach na balkonie. Mają ok 2mm długości, są zielone, główki czarne.

Ktoś może pomóc - co to jest i jak zwalczyć?
Doklejam zdjęcia:
czarne kropki - wygląda jak drobinki ziemi na listkach zaatakowanych roślin
drugie ujęcie robala

Ktoś może pomóc - co to jest i jak zwalczyć?
Doklejam zdjęcia:
czarne kropki - wygląda jak drobinki ziemi na listkach zaatakowanych roślin

drugie ujęcie robala

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: szkodnik na poziomkach
Zajrzyj do tematu o poziomkach, tam szybciej ktoś coś podpowie... Tu masz linka do 1 części: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=11380
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poziomka 'Rugia'
Witajcie
Dubluję z wątku poziomkowego, bo chciałbym w miarę możliwości upewnić się co do diagnozy...
Na prawie 30 krzaczków kilka wygląda zdecydowanie gorzej niż pozostałe - są dużo mniejsze, liście są zdeformowane i pomarszczone oraz mają bardziej żółte zabarwienie. Wygląda to tak:

Odmiana to Rugia, sadzona w ubiegłym roku z sadzonek "szkółkowych" - ale dopiero w tym roku pojawiły się takie objawy...
Podejrzenia idą w stronę choroby wirusowej...

Dubluję z wątku poziomkowego, bo chciałbym w miarę możliwości upewnić się co do diagnozy...
Na prawie 30 krzaczków kilka wygląda zdecydowanie gorzej niż pozostałe - są dużo mniejsze, liście są zdeformowane i pomarszczone oraz mają bardziej żółte zabarwienie. Wygląda to tak:

Odmiana to Rugia, sadzona w ubiegłym roku z sadzonek "szkółkowych" - ale dopiero w tym roku pojawiły się takie objawy...
Podejrzenia idą w stronę choroby wirusowej...

Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Poziomka Rugia
Pierwsze skojarzenie miałem takie samo.
Ale można przeanalizować i spróbować wykluczyć kolegę pt: "Roztocz truskawkowy
? w pierwszej fazie obecność tego szkodnika objawia się żółknięciem i słabym rozwojem liści. Z czasem stają się pomarszczone, a ich brzegi (a z często nawet całe liście) zasychają. Prowadzi to przede wszystkim do zmniejszenia plonów, ale także, wraz z rozwojem choroby, rośnie tendencja do drobnienia owoców i ich słabszego dojrzewania. Najgorszą konsekwencją szkodliwego działania roztocza jest zamieranie roślin."
Ale można przeanalizować i spróbować wykluczyć kolegę pt: "Roztocz truskawkowy
? w pierwszej fazie obecność tego szkodnika objawia się żółknięciem i słabym rozwojem liści. Z czasem stają się pomarszczone, a ich brzegi (a z często nawet całe liście) zasychają. Prowadzi to przede wszystkim do zmniejszenia plonów, ale także, wraz z rozwojem choroby, rośnie tendencja do drobnienia owoców i ich słabszego dojrzewania. Najgorszą konsekwencją szkodliwego działania roztocza jest zamieranie roślin."
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Może gliniasta gleba i włóknina wokół roślin? To jednak zgaduj zgadula, potrzebne więcej informacji.
Gleba raczej torfowa (choć znawcą nie jestem) - taka uniwersalna do roślin balkonowych. Włóknina..? Masz na myśli taką do okrywania roślin na zimę? To nie, włókniny brak.selli7 pisze:Może gliniasta gleba i włóknina wokół roślin? To jednak zgaduj zgadula, potrzebne więcej informacji.

Też podbiję temat, bo kolejny rok owoców na balkonie, a problem wracał - może w końcu ktoś mi podpowie przyczyny..?
co szkodzi moim poziomkom
Z braku lepszej opcji próbuję hodować poziomki na balkonie. W zeszłym roku cztery krzaczki białej i czerwonej poziomki owocowały mi ładnie do sierpnia, po czym liście zaczęły im schnąć od brzegów; przypuszczałam, że to z chwilowego zaniedbania, ale żadne starania nic nie dały - nowe listki szybko dostawały tych samych objawów. Zimę przeżyły, wiosną padły. W tym roku posadziłam dwa krzaczki; owocują ledwo ledwo i od początku mają te same objawy co zeszłoroczne. Czy to jakiś wirus/grzyb/bakteria, czy po prostu nie dają rady w doniczkach? Za mało wody, za słaba ziemia?

Anna
Problem z poziomką na balkonie
Witam, proszę o identyfikację problemu z poziomką (rugia), ktorą uprawiam w doniczce na balkonie. Po posadzeniu sadzonki pięknie się rozrosła i obficie zakwitłaale w tej chwili zaczęły brązowieć brzegi starszych liści, a młode są lekko pomarszczone. Nie mam doswiadczenia, więc proszę o pomoc. Z gory dziękuję

Pozdrawiam, Joasia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z poziomką na balkonie
Zasilasz je jakimś nawozem wieloskladnikowym ? Brązowienie brzegów liści przeważnie świadczy o braku potasu, ale czy w przypadku poziomek tak jest? Być może.
Pozdrawiam! Gienia.