Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Jak co roku Julian jest bezkonkurencyjny.Krak rosnący obok jest też zdrowy i plenny,ale ma tendencje do tworzenia owoców w formie przecinka,gruba dupka i cieniutki przy kwiatku.Julian nie jest bez wad.Młode ogóraski są b.kolczaste. :;230
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

No cóż, zrobiłam dzisiaj maraton po sklepach ogrodniczych i z 3 dużych sklepów, tylko jeden miał jako taki wybór ŚOR, reszta to porażka, jeśli chodzi o asortyment. W każdym razie w ofercie nie znalazłam żadnego ze środków, które planowałam kupić. Udało mi się upolować jedynie amistar. Pan miał podejrzenia, że w tym roku bravo zostało wycofane, ale mógł się mylić.
Na stanie mieli też timorex i całkiem sporą ofertę specyfików do upraw ekologicznych. W razie czego za rok zaopatrzę się w któryś z nich i zastosuję prewencyjnie. A w tym może zadziałałby jeszcze oprysk drożdżami dla wzmocnienia ochrony przed grzybami?
ogrodowo
Zapraszam :-)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bravo już dawno wycofane (swoją drogą skąd biorą tych sprzedawców,chyba z jakiejś promocji).Jest gwarant,to to samo.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Bravo już dawno wycofane (swoją drogą skąd biorą tych sprzedawców,chyba z jakiejś promocji).Jest gwarant,to to samo.
O widzisz, ja takie rzeczy kupuję od święta i stosuję ich jak na lekarstwo, więc nie mam pojęcia co jest co i czemu akurat skończyła się rejestracja. No cóż, pocieszające jest to, że gwaranta na półce nie zauważyłam, więc pewnie wykupiony dawno i do ostatniej buteleczki.

O dziwo w niektórych sklepach internetowych bravo dalej wisi w ofercie wraz z fotką i opisem, tyle, że jako niedostępny. Widocznie słaby zapłon to domena niektórych sprzedawców :wink: A co do tego konkretnego sklepu, to pracuje tam jeszcze drugi pan zajmujący się ŚOR i tamten jest dużo lepiej zorientowany w ofercie.
ogrodowo
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak spotkasz Gwaranta,to kup.To bardzo dobry środek zapobiegawczy kontaktowy i nie drogi ,250 ml 18-20 zł.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tej chwili, przy takim stanie liści na ogórkach u Elfie, gwarant nic nie da. Chyba że na zapas, na przyszły sezon.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Znow ogory:) szklarnia czy pole? oto jest pytanie.

Post »

Witam, po 100 latach ,,digitalnych,, nieobecnosci:) . Dzis uzbieralem 2 kilogramy ogorow, 1,5 kg. z pola, 0.5 kg. z szklarni <------te same nasiona i data wysiewu! co ja robie nie tak? Zauwazylem ze w szklarni mam ,,busz lisci i pelno kwiatow,, a te w polu sa male, ale rodza wiecej i szybciej. Czy z ogorami jest tak jak z pomidorami? mam ucinac te wielkie liscie (szklarnia 20x20cm - pole 10x10cm)? Ogory sa gruntowe, z Polski, z szacownej firmy, wysialem dwa gatunki. Ratujcie! bo jak nie to strzele do siebie 3x z luku :) gdybyscie wiedzieli jaka wartosc maja dla mnie ogory! ehhhh:)

ps. Pozdrawiam wystkich maniakow ogorow:)............kiszonych:)
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Może masz problem z zapyleniem w szklarni?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Może te w szklarni mają dużo męskiego kwiatu albo mają za sucho albo za gorąco.
Pozdrawiam Paweł
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

ogor
Z ogórkami nie tylko jest tak jak z pomidorami ale jak z każdą rośliną, ona nie wie, że opiekują się nią ogrodnik i robi wszystko, żeby dobrze rosła i dlatego wypuszcza maksymalną ilość pędów i kwiatów.
Musisz wszystkie liście przy ogórkach, które owocowały albo przepuściły owoce zerwać a wszystkie boczne pędy uszczykiwać za trzecim liściem i na jeden pęd główny oczywiście, po owocowaniu pędy boczne też kasujesz
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Moje ogórasy spryskane - pomieszałam Mildex z Curzate Cu (zostyało mi z tamtego roku) coby faktycznie pomogło, mam nadzieję, że nie przedobrzyłam
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

gienia1230 pisze:W tej chwili, przy takim stanie liści na ogórkach u Elfie, gwarant nic nie da. Chyba że na zapas, na przyszły sezon.
Nie strasz, że jest tak źle?
Spryskałam dzisiaj ogórki amistarem, odczekam parę dni i zobaczę, czy choróbsko postępuje. Oberwę dokładnie zainfekowane liście, żeby łatwiej było prowadzić obserwację.
W czasie karencji porosną mi takie ogórki, że skończy się chyba na robieniu sałatek na zimę 8-)
ogrodowo
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Amistar (azoksystrobina) jest głównie środkiem zapobiegawczym. Owszem, działa wgłebnie i systemicznie, nie wolno jednak nim pryskać w upały i na mokre rośliny. Na ogórki p-ko mączniakowi rzekomemu i alternariozie. Życzę powodzenia, :D .
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”