Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

Tunel czy szklarnia musi być otwarty non stop, otwieranie czy zamykanie na noc niczemu nie służy, oczywiście mowa pogodzie bez przymrozków, można spokojnie tak zbudować nawadnianie, żeby woda z opadów spływała tak gdzie chcesz, tunel służy wiele lat, sama konstrukcja co najmniej kilkanaście, sama folia dobrze użytkowana na pewno więcej niż deklaruje producent czyli czteroletnią do sześciu lat na pewno
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Na tunel w gruncie szeroki na pięc metrów potrzeba folii ośmiometrowej, zakładająć, że tunel jest dlugi na 10 metrów i licząc około 15 złotych za jeden metr bieżący wychodzi 150 złotych , dzieląc przez lata użytkowania wychodzi 30-40 złotych rocznie. Samą konstrukcję ja robię z odpadków drewnianych, które kupuję w tartaku czy w nadleśnictwie więc koszt tego też zamyka się w kilkuset złotych,

-- 4 sie 2014, o 22:45 --

Czy ktoś mógłby przedstawić koszty śor? bo ja się w tym w ogóle nie orientuję
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

3-4 różne ŚOR po ok 15-20zł starczają na 2 lata spokojnie(4x 4 opryski w opakowaniu= 16, czyli 8 na jeden sezon). Zatem 40zł na rok. Aby te same pomidory wysadzić w folii musiałabym mieć ich kilka. Podlewanie folii to sama woda wyjdzie więcej niż te 40zł.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Są zwolennicy grunciaków - i temu ten wątek służy, są też tunelowi - czy z racji smaku czy ochrony - każdy wybiera jak lubi czy dostosowuje do swoich możliwości ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ze swej strony dodam że foliak czy szklarnia to nie tylko pomidory. Można wczesną wiosną cieszyć się np. rzodkiewką i sałatą, ja przynajmniej tak na ten problem patrzę. No i w ubiegłym roku spod osłon jadłem pomidory które żadnego ŚOR w czasie sezonu nie widziały, pod chmurką trzeba było 3 razy interweniować.
kalisto1986
50p
50p
Od: 1 wrz 2013, o 00:58

Post »

Ja myślę, że każdy zna swoje możliwości i na ich podstawie podejmuje decyzję o metodzie uprawy. Tunel wcale nie wyklucza chorób, więc też nie jest to złoty środek na wszystko.
Ja wiem, że na tą chwile nie mam możliwości uprawy czegokolwiek w tunelu, więc nie wyrywam się z motyką na słońce.
Jak na razie moje pomidory mają się dobrze, jeszcze żadne choróbsko się nie przyplątało ( i oby tak jak najdłużej). Pryskane były dwa razy.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

dyrydyry7 pisze:Samą konstrukcję ja robię z odpadków drewnianych, które kupuję w tartaku czy w nadleśnictwie więc koszt tego też zamyka się w kilkuset złotych,
Wiesz, każdy inne wyobrazenie o foliaku i o swoim "obejsciu". Cos skleconego z odpadkow z tartaku i obciagnietego folia niektorych (np mnie) swoja "estetyka" moze doprowadzic do granicy wytrzymalosci. :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czy ta dyskusja nie przypomina rozważań J.T.Stanisławskiego "O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia: :?: Każdy sposób uprawy ma swoje "plusy dodatnie i plusy ujemne",jak twierdzi inny klasyk.;:306
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Jest jeszcze wyjście pośrednie. Wiele osób, stawia daszek nad krzakami w gruncie. Wilk syty i owca cała. :D
Fotka z ubiegłego roku.
Obrazek
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Nie, bo to jest tylko wyjasnienie kwestii, czy "nie szkoda Wam czasu i pieniedzy". Szkoda. Szkoda, czasu i pieniedzy, ale na foliak. :wink:
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Powiem tak:
zawsze miałam tylko grunciaki, zawsze była ZZ w stopniu mniejszym lub większym ograniczana opryskami.
Teraz mam pomidory i tu, i tu.
:arrow: I tu, i tu mam SZW - sorry, taki mamy klimat, codziennie 2h latam z wężami i konewkami, a i tak nie daję rady.
:arrow: Zaraza i tu, i tu pojawiła się tego samego dnia. W tunelu zaatakowała 1 krzak, rosnący na samym brzegu, który trochę "wystawał" z foliaka. Tu i tu zrobiłam oprysk Ridomilem. Do tunelu ZZ już nie wróciła. W gruncie pojawiały się jeszcze porażone liście, usuwałam je, a kiedy to nie pomagało, opryskałam Curzate. Pomogło na chwilę. Potem zaatakowała w upały, w bezdeszczową pogodę, nie wiem jakim cudem, ale liście miały typowe porażenia z zarazy, jak co roku zresztą. Znów Ridomil, obrywanko, jakoś na razie leci. W tym roku nie odpuszczę, bo w ubiegłym wystarczyło na 2 tyg., wyjechać i nie było co zbierać z krzaków.
:arrow: W tunelu mam szarą pleśń, w gruncie nie, choć sama jestem sobie winna - za gęsto rosną w tunelu, w gruncie mają więcej miejsca. Tunel jest przewiewny, nie ma szczytów, nie zamykam go odkąd w nocy jest ponad 8-12 stopni. Ale zwarcie robi swoje.
:arrow: Tunel daje przyspieszenie plonów, a także opóźnienie momentu, gdy już w gruncie przymrozki niszczą pomidory - mamy więc większy plon z metra. Dodatkowo w tunelu można mieć wiosną rzodkiewkę itp.
:arrow: W tunelu podlewam nieco więcej, ale przy tej pogodzie to sami wiecie jak jest. Mój tunel zużył w tym roku już 2 m3 wody (mam oddzielny zbiornik tylko na tunel). Ale grunt też niemało.
:arrow: Koszt tunelu 3x8m to było ok. 850zł, cały kupiony, konstrukcja metalowa.
:arrow: Kiedy pada deszcz, w ogródku nic nie porobię, a w tunelu mogę pielić (w tym roku deszczu mało, ale ogólnie mieszkam w mocno deszczowym rejonie i często miałam wielkie chwasty w ogrodzie, bo nie było kiedy pielić, jak padało np. 1-2 tygodnie pod rząd).

Reasumując: ;:333
Zależy, co ktoś ceni sobie bardziej: dla mnie NAJWAŻNIEJSZE jest to, że mniej pryskam. Średnio fajnie mi jest z myślą, że jem pomidora, w którym krążyły środki układowe. Takie same mogę kupić w warzywniaku.
I dlatego dla mnie tunel wygrywa.

Edycja 10:56
teraz sobie przypomniałam, że zanim M zamontował zbiornik, to trochę podlewałam konewkami, więc załóżmy, że nie 2m3 wody na tunel, ale 2,5 m3.
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45

Post »

A ja mam inne podejście, hoduję pomidorki w gruncie bez chemii wiedząc, że to jest loteria i może się zdarzyć że nawet nie spróbuję pomidora. Co prawda zrobiłem mobilne daszki Obrazek
Ale raptem raz je założyłem na 2 dni, wydaje mi się że ma to sens zanim jeszcze ZZ jest w powietrzu sadzonki są młode i mamy długotrwałe ciągłe opady. W tym roku mam trochę BlackChery których nawet nie przykrywałem nawet na dwa dni. Poza tym mam zastoisko mrozowe wydaje mi się że ZZ jest już w moich pomidorach ....od miesiąca :) Na szczęście odpukać na żadnym owocu ZZ nie znalazłem. Zajadamy się teraz czystymi pomidorkami, będąc świadomi że radość podniebienia może się z dnia na dzień skończyć. póki co pryskam zacierem z serwatką a jak przyjdzie ZZ to wysieje facelie ;) na zielony.

Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

W końcu i u mnie zaczęły dojrzewać. Tak jak obserwuję u wielu osób i u mnie szara pleśń dała się we znaki. Szczególnie miało to miejsce na drugich gronach. Winię oczywiście siebie, ale też chłodny czerwiec. Wtedy właśnie te grona miały kwiaty. Najlepiej zawiązane krzaki to Perła Małopolski od pommodoro. Pełne grona od dołu do góry.

Mam problem z pewną zebrą. Jeść czy lepiej się wstrzymać ....
Obrazek Obrazek
:wink:
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”