Co to za papryczka??
Co to za papryczka??
Mama dając mi powiedziała "papryczka ozdobna", wg info z netu jednoroczna, ciężko rozsiać. Ta u mojej mamy kwitnie i owocuje już kilka lat, sama się rozsiewa w doniczce i można przesadzać. Tak więc nie wiem Ktoś się zna dobrze??
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za papryczka??
Papryczka faktycznie jednoroczna.Zbierz nasionka- ja zrywałam dojrzały owoc, wysuszyłam, nasionka wyjęłam ze środka dopiero wiosną / tak przechowałam w całości w kopercie- i wiosną wydłubałam nasionka posiałam znowu. Ładnie się wysiewa, trzeba dbać o podlewanie i zasilanie to pięknie zakwitnie i zaowocuje. I tak w kółko co sezon...
Miałam innego kształtu owoce-ale postępowanie z papryczką jednoroczną jest takie samo...
Miałam innego kształtu owoce-ale postępowanie z papryczką jednoroczną jest takie samo...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ale ona ma już kilka lat i co roku zakwita co roku daje papryczki Więc jak jednoroczna? Z jednej mamy już kilka, ta akurat ma 3 lata i co roku owocuje, mojej mamy ma więcej lat. W doniczce rozsiewa się sama jak głupia, wczoraj koleżance przesadziłam z 5 i jeszcze mi tam młode siewki zostały
Rok przeżywają wysadzone pod folią bądź w ogrodzie na rabatach , zima im nie służy przechowane w domu owocują w kolejnych latach o ile wcześniej nie dopadnie je jakaś choroba albo przędziorek .
Piszesz o papryczce ozdobnej tak jak poprzednia osoba? U nas stoją w domu na parapecie, nic z nią nie robimy. Już myślałam, że może to chilli jest bo każdy kto przychodzi o to pyta i miałam nadzieje, że mamie coś się pomyliło z tą ozdobną ;) Aha jeszcze dodam, że z roku na rok ma coraz więcej papryczek, rośnie też coraz większa, ale nie dużo bardzo. Ta starsza mamy jest z 10 cm wyższa, papryczek ma 2x tyle co mojatija pisze:Rok przeżywają wysadzone pod folią bądź w ogrodzie na rabatach , zima im nie służy przechowane w domu owocują w kolejnych latach o ile wcześniej nie dopadnie je jakaś choroba albo przędziorek .
Napisałam o papryce ogólnie miałam i mam do jedzenia, słodkie ostre , i te niby ozdobne które też nadają się do jedzenia , wszystkie traktuje się tak samo , mają takie same wymagania jeżeli chodzi o podłoże i o warunki atmosferyczne .
Na forum jest dział warzywny , zajrzyj , wstaw zdjęcie swojej papryki , pewnie znajdzie się ktoś kto pomoże w rozpoznaniu . U mnie w domku paprykami "bawi" się moja córka to jej działka , ona wybiera odmiany do siewu , ja się nie znam za to odwalam całą resztę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
Na forum jest dział warzywny , zajrzyj , wstaw zdjęcie swojej papryki , pewnie znajdzie się ktoś kto pomoże w rozpoznaniu . U mnie w domku paprykami "bawi" się moja córka to jej działka , ona wybiera odmiany do siewu , ja się nie znam za to odwalam całą resztę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
o widzisz o dziale warzywnym nie pomyślałam by zapytać Dzięki, a jak córka znajdzie czas niech zajrzy może rozpozna