Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )

Post »

Elfia pisze:...

Swoją drogą, czy jakaś firma ma w sprzedaży rukolę wieloletnią, tę kwitnącą na żółto i ma ją prawidłowo opisaną?
Moja kwitnie na biało i kremowo, nasiona były prawdopodobnie od Legutki.
Na 14 stronie dałam linki do dwóch opakowań firmy Plantico - oni rozróżniają oba gatunki.
U mnie po jednorocznej pozostało wspomnienie, obcięłam prawie metrowe łodygi i jakoś nic nie odbija, wieloletnią natomiast przycinałam już kilkakrotnie przy samej ziemi i jest "nie do zajechania", a kiełkowała i rosła powoli w porównali z jednoroczną.
7 krzaczków to dla mnie zdecydowanie za dużo, zobaczę czy zostalo mi jeszcze coś z nasion i ewentualne nadwyżki tej wieloletniej mogę odstąpić.
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorcinda pisze: Na 14 stronie dałam linki do dwóch opakowań firmy Plantico - oni rozróżniają oba gatunki.
U mnie po jednorocznej pozostało wspomnienie, obcięłam prawie metrowe łodygi i jakoś nic nie odbija, wieloletnią natomiast przycinałam już kilkakrotnie przy samej ziemi i jest "nie do zajechania", a kiełkowała i rosła powoli w porównali z jednoroczną.
7 krzaczków to dla mnie zdecydowanie za dużo, zobaczę czy zostalo mi jeszcze coś z nasion i ewentualne nadwyżki tej wieloletniej mogę odstąpić.
Wróciłam do tych zdjęć i odnotowałam, że PlantiCo ma odmianę wieloletnią. Może wiosną uda się ją zakupić. Póki co mam jednoroczną odmianę i nasiona na kiełki. Ciekawe czy te na kiełki przez pomyłkę nie są wymieszane z odmianą wieloletnią :wink:
Niestety mam wrażenie, że wieloletnią trudno upolować. Gdybyś miała na zbyciu nasiona to chętnie pokryję koszty wysyłki, bo chyba jeszcze zdążyłabym wysiać na zbiór jesienny i przezimowanie?
ogrodowo
Zapraszam :-)
Dorcinda
500p
500p

Post »

Sprawdziłam, mam jeszcze nasionka, nie będę ich już na pewno potrzebować. Jak ktoś jest chętny proszę o namiary na priwa.
Nasionka są drobne jak mak i naprawdę dość długo trwa zanim wyjdzie z nich porządna roślina, czy uda się przed zimą...?
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Chętnie przygarnę nasionka i wysieję dla bezpieczeństwa na wiosnę. Póki co mam ogromne ilości samosiejek rukoli jednorocznej, więc kryzys rukolowy mi nie grozi. Za to za rok mogłabym przygotować rozsadę wieloletniej i wysadzić ją w docelowe miejsca w ogrodzie.
Napiszę w tej sprawie PW, bo widzę, że mam od niedawna taką opcję :D
ogrodowo
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2011, o 20:51
Kontakt:

Post »

Moja po przycięciu (wieloletnia, kwitnie na żółto) ładnie odbiła, ale jest mocno goryczkowata, wcześniej była pyszna. Może zgorzkniała przez upały, bo wtedy ją ciapnęłam, łącznie z najmniejszym palcem.
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Dorcinda
500p
500p

Post »

Moja wieloletnia też nabrała za dużo mocy, ale przycięłam jednoroczną i część ładnie odbiła - ta jest teraz o wiele lepsza. Wniosek - dla pewności lepiej mieć obie.
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moja jednoroczna wysiała się w ogromnych ilościach. Mam całe poletko samosiejek rozsianych przez wiatr wokół krzaczków i na ścieżce, plus to co sama zebrałam i wysiałam w innym miejscu, plus garstkę nasion zebranych samodzielnie. Jednym słowem jesienny urodzaj :)
ogrodowo
Dorcinda
500p
500p

Post »

Nie dosyć, że jednoroczna rukola do teraz szaleje - już nie wiem czy są to nowe siewki czy odrosty ze ściętej, to na dodatek odkryłam, że wieloletnia też się rozsiewa. Co ciekawe sama chciałam zebrać z niej nasiona i wydawało mi się, że nie zawiązuje nasion mimo kwitnięcia, jak się okazuje myliłam się - w promieniu 2-3 metrów od grządki znalazłam kilkanaście siewek, a myślę że to nie wszystko, bo część z pewnością ukrywa się w chwastach.
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sama się przekonałam o tym, że zanim większość nasionek dojrzeje, to te najwcześniejsze zdążą się rozsiać po całej okolicy i zacząć kiełkowanie. Na szczęście mnie to nie przeszkadza. Nadmiar samosiejek ze ścieżki rozdałam, a reszta rośnie sobie w najlepsze. Do zimy rukola i tak nie zdąży wybić w kwiat, więc bardziej się nie rozsieje.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja mam sporo samosiejek. Wyrywam teraz listki na kanapki. Starczy teraz pewnie do mrozów ;:306
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

U mnie też rukoli pod dostatkiem. Zjadamy na kanapkach, w sałatkach i w postaci pesto z rukoli. Ten ostatni pomysł polecam zdecydowanie. Proste pesto, makaron penne i obiad gotowy.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Poproszę o przepisik dla laika. Chętnie przygotuję takie pesto
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja posiałam w tym roku ale nic mi z tego nie wyszło,wiosną spróbuje ponownie.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Elfia pisze: Swoją drogą, czy jakaś firma ma w sprzedaży rukolę wieloletnią, tę kwitnącą na żółto i ma ją prawidłowo opisaną?
Moja kwitnie na biało i kremowo, nasiona były prawdopodobnie od Legutki.
Ja wysiewałam w tym roku z firmy "Baker Creek Heirloom Seeds" rukolę dziką, opisaną jako Wild Rocket Arugula (rucola selvatica). Kwitnie na żółto, przycinana cały sezon daje dobry plon. Właśnie dopakowałam kilka paczuszek nasion na akcję.
Pozdrawiam, Feliksa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja taką mam u siebie na działce :D Kwitnie na żólto, rozsiewa się sama,rośnie gdzie chce i mam ją przez cały sezon. W smaku wyraźnia, super
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”