Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Przeszła kolejna burza i może zdążę coś napisać przed następną. Burze szumu, huku dużo ale deszczu brak.To moje podlewanie to tyle warte co bat na zdechłego kota. W godzinach południowych większość roślin zwiędnięta. Wczoraj o godz 15 termometr wskazywał w cieniu 37*C. Dzisiaj mniej ale do godzin południowych było cichutko bez wiatru a przy temperaturze 30*C nie było czym oddychać.

Geniu. Zrobiłem dokładna selekcje wiosną i wiele kann wyrzuciłem. Z jednej karpy były ładne sadzonki i beznadziejne. Już w doniczkach widać było,że nie warto ich dalej hodować. Te co posadziłem tez wszystkie zakwitną, bo już są łodygi z pąkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Bożenko.
Jest mi miło,że spacer po moim ogrodzie sprawił Ci odrobinę przyjemności. Jak również cieszę się,że rośliny ode mnie trafiły w dobre ręce. Niech dalej ładnie rosną i cieszą oczy przechodniów.
Liliowce można sadzić do października. Wrażliwsze odmiany warto trochę zabezpieczyć na zimę choćby gałązkami świerku. Jeżeli były ładne sadzonki to wiosna można spodziewać się pierwszych kwiatów gdy przy wiosennym sadzeniu to raczej nie zdarza się.

Helenko.
Widziałem w Twoim wątku Durbana, Był ładnie wybarwiony. Niestety tak się dzieje teraz z kannami. Moja na razie są zdrowe ale jak długo? Cleopatrę też może dopaść ale nie sądzę żeby sąsiedztwo z chorym egzemplarzem było powodem zakażenia. Przy wykopywaniu to raczej początek robić od zdrowych Kann.

Witaj Danusiu.
Myślałem,że jesteście gdzieś w świecie na wczasach. Wątek w połowie sezonu zamknięty :( a tu piszesz o codziennym laniu wody. Witaj w klubie lejących wodę Też to czynię codziennie i to z coraz z mniejszym skutkiem. Słońce i wiatr szybciej wysuszy niż ja podlewam. Mizernie to wszystko wygląda a i już nie bardzo co będzie kwitło chyba chryzantemy jak nie zmarzną. Teraz jak coś zakwitnie to trzeba spieszyć się ze zdjęciami, bo na drugi dzień już szpetnie wygląda.
Z tą jesienna pracą nie przesadzajcie. Może lepiej poczekać do wiosny.
Serdecznie Was pozdrawiamy. Myślę,że niedługo spotkamy się.

Mariolko.
Pierwsza Kanna to Aphrodite a druga Queen Charlotte. To,ze obrzeza liści brązowieją może być skutkiem suszy, bo nie widać oznak choroby na liściach. Przepraszam za pomyłkę w Hibiskusach. Postaram się ten błąd naprawić.

To co nie zniszczyła susza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od tygodnia mijają mnie chmury z deszczem , dzisiaj dwie. Wczoraj i dzisiaj wisiała w tym samym miejscu na północ ode mnie. A u mnie tylko 5 minut mżawki ;:223 ;:223 Nawet mieczyki już pokładły się , podlewam ile mogę , i tak za mało. ;:131
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu.
Miejscami mają pod dostatkiem. Nie wiem czy to dobrze czy lepiej jak sucho,bo słychać po burzach, że ciekawie tam nie wygląda.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak nie pada też niedobrze. Niechby przez kilka godzin popadało. Na tę suszę już kilkudniowy potrzebny , by straty wody wyrównać. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Dzięki Januszu za podpowiedź.
I w kwestii lania, oczywiście wody. Dzisiaj był pierwszy dzień bez podlewania. :heja Wczoraj od wczesnego popołudnia zaczęło padać lekko, równo i bez przerwy. Burze i nawałnice szły bokiem. Przestało padać nad ranem. To było piękne, bo już zapomniałam jak wygląda deszcz. :roll:
Gdybyś Januszu podpisywał zdjęcia, nie musiałabym Ciebie męczyć. A tak, proszę, powiedz co to za róża - druga na zdjęciu od góry (w pierwszej serii zdjęć).
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dzień pochmurny. Zobaczymy co z tego wyniknie. Oddychać łatwiej a to już wiele.
Helenko
.....wiem że wypadałoby podpisywać rośliny pokazywane na zdjęciach ale gdy jest ich ponad tysiąc to trudno zapamiętać wszystkie a i nie wszystkie nazwy mam zapisane.
Róża o która pytasz to ta kontrowersyjna "Hokus Pokus". Róża wspaniała która jak podają szkółkarze pod osłonami może wydać ponad 300 kwiatów z m. kwadratowego. Kwiaty utrzymują się w wazonie do 2 tygodni i jest to jedna z najtrwalszych róż do cięcia.
Problem polega na tym,ze ten mutant nie jest trwały i może spłatać różne figle. Może nie mieć żółtych cętek może tak jak pokazana na zdjęciu wracać do pierwotnego stanu tz.- kwiat żółty. Tak właśnie w przypadku mojej "Hokus Pokus" większa część korony wybrała kolor żółty. Trzeba wiosną umiejętnie przyciąć, by zrównoważyć kolory, bo w przeciwnym wypadku zdominuje całe drzewko.

Obrazek

Na tym zdjęciu kwiaty już wyblakły, bo długo kwitną ale na początku wyglądała tak:

Obrazek

Canna "Aphrodite"

Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Janusz mieczyki same piękności i pewnie już w tym roku nie zdążę je obejrzeć w realu ale kanny postaram się kiedyś oblecieć w około.

Mam pytanie - czy te cebulki kwiatowe które dostałam to mieszanki?
...no i co mam zrobić z iglakami - czy nawozić je znowu kwaśnym nawozem?
... co dolega moim różom?
Proszę poradź coś.

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz ;:196 dzięki czosnki już u mnie do tego jeszcze hiacynty wrzuciłeś do paczki .

No i jak zawsze jestem Twoją dłużniczką .
pozdrowienia i całusy dla Krysi ;:196
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Janusz mieczyki piękne zarówno pod katem ubarwienia jak i wielkości kwiatostanu.
Czy czymś je nawozisz?
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

Janusz
Dziękuję za odpowiedz.
Nic nie musisz "naprawiać" u mnie wszystko bardzo dobrze działa.
Odnośnie cann mam jeszcze pytanie.Dostałam od koleżanki jakąś odmianę,pięknie się rozrosła,ale kwiaty,a raczej kwiatki są bardzo małe i szybko przekwita.
Zastanawiam się czy ja coś zrobiłam nie tak,czy to może taki jej urok? Obrazek

Jak będziesz miał ofertę to bardzo proszę prześlij mi.
Pozdrawiam.
Mariola
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zytko
Mieczyki szybko przekwitają, bo mają strasznie sucho. Rosną poza ogrodem i nie chce mi się nosić wodę, by je podlać. zakwitną jeszcze boczne odrosty ale to już taki poślednie kwiaty. Natomiast Kanny z miesięcznym opóźnieniem wchodzą w okres kwitnienia.
Iglaków już nie warto nawozić, przecież u Was jest dobra ziemia to im w zupełności wystarczy. Zaczniesz nawozić wiosną.
Nie przypominam sobie co zostawiłem z cebulowych, bo jeszcze kilka osób też wzięło. Pewnie : Tulipany,Żonkile, Hiacynty i Psi Ząb
Co do róż to nie mam pojęcia jaka przyczyna jest,że krzewy usychają. Może one miały przez pewien okres za sucho - to mi najbardziej pasuje.

Geniu.
Nie ma za co dziękować. Niedawno o Ciebie dostałem pakę. Taka wzajemna przysługa. Sam już nie wiem czy włożyłem Psi ZąB - takie długie białe cebule.
Krystyna dziękuje za pozdrowienia i całusy. Również Was pozdrawia :wit :wit

Jolu.
Na działkę gdzie rosną mieczyki jesienią wywiozłem przyczepę kompostu dlatego tak bujnie rosną. Raz w czasie kłoszenia podlałem nawozem do roślin kwitnących.

Mariolu.
Kanna którą pokazujesz to jakiś okaz drobnokwiatowy i nic na to nie poradzisz, by kwiat by większy Taka to odmiana i już.
Ofertę roślin prześlę
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Witam Cię Janusz , jako że chciałbym choć ciut odwdzięczyć za trutkę więc wysłałem Ci niewielką paczkę z roślinkami , przejrzałem ogród i chyba ich u siebie nie masz ...lub coś przegapiłem . :?: To ślazownik malwowaty pięknie kwitnący i wielosił w kolorze białym .Mam tylko wielką nadzieję że nic im nie będzie po podróży bo wysyłaliśmy je razem z innymi paczkami z firmy i zapomnieliśmy o priorytecie ;:124
Sądzę jednak że nawet po niewielkim dyskomforcie będą sie miały dobrze bo to wytrzymałe rośliny , a woda pewnie zrobi z nimi cuda .

pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mareczku.
Jestem zaskoczony tą wiadomością a wcześniej paczką którą dziś otrzymałem przed przeczytaniem postu w wątku.
Pisałeś że masz problemy z nornicami więc chciałem Ci pomóc zupełnie bezinteresownie. Teraz mimo woli zostałem Twoim dłużnikiem. Dziękuję za dorodne rośliny, które dobrze zniosły podróż w taki upał.

Miłego popołudnia Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tak psi zęby też włożyłeś ,teraz czekam aż popada bo inaczej nie można u mnie wykopać nawet małego dołka , beton.
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

Januszu
Ponieważ moje canny są takie zwykłe i pospolite,tym bardziej Ci dziękuję za te które dostałam od Ciebie ;:180
Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”