Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
U mnie nie było zbyt dużo opadów i muszę podlewać działkę w tym Ulenę, bo wydaje mi się że gleba jest przesuszona.
Dziś zobaczę czy u sąsiadów też to jest.
Dziś zobaczę czy u sąsiadów też to jest.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mniej,więcej o tym pisałem.Jeżeli po długim okresie ograniczonej ilości wody ,spadły obfite deszcze,mogło do tego dojść.Tym bardziej,że główna część systemu korzeniowego śliwy mieści się na głębokości 15-30 cm.
"Orzechy włoskie wymagają co najmniej 2,5-metrowej odległości lustra wody gruntowej od powierzchni gleby, gdyż wykształcają pionowo wrastający w glebę tzw. korzeń palowy, dający się jeszcze wyróżnić u czereśni i gruszy. Grusze, czereśnie, morele i brzoskwinie wymagają ok. 1,5 do 2,0 m, jabłonie 1 wiśnie 1,2-1,8 m, śliwy ok. 1,0 m a krzewy jagodowe ok. 0,8 m. Wymagania te są modyfikowane rodzajem podkładki, na której rośnie drzewo i żyznością gleby; im jest mniej żyzna, tym poziom wody gruntowej winien być niższy, bo korzenie muszą wtedy penetrować większą objętość gleby. A jak głęboko mogą przerastać korzenie drzew owocowych jeśli warunki glebowe są korzystne? Najwięcej danych dotyczy starych drzew jabłoni, których korzenie dochodzą nawet do głębokości 9-14 metrów, oczywiście w sprzyjających warunkach glebowych! Pionowe korzenie krzewów owocowych dorastają nawet do 150-170 cm. Jednak najczęściej główna część systemu korzeniowego jabłoni mieści się na głębokości 30-100 cm i tylko niewielka liczba korzeni dochodzi do głębokości 250 cm. Główna część systemu korzeniowego gruszy znajduje się na głębokości 50-120 cm, a śliwy od 15 do 30 cm."( http://hortologia.eu/sad/16-jak-korzeni ... wa-owocowe )
"Orzechy włoskie wymagają co najmniej 2,5-metrowej odległości lustra wody gruntowej od powierzchni gleby, gdyż wykształcają pionowo wrastający w glebę tzw. korzeń palowy, dający się jeszcze wyróżnić u czereśni i gruszy. Grusze, czereśnie, morele i brzoskwinie wymagają ok. 1,5 do 2,0 m, jabłonie 1 wiśnie 1,2-1,8 m, śliwy ok. 1,0 m a krzewy jagodowe ok. 0,8 m. Wymagania te są modyfikowane rodzajem podkładki, na której rośnie drzewo i żyznością gleby; im jest mniej żyzna, tym poziom wody gruntowej winien być niższy, bo korzenie muszą wtedy penetrować większą objętość gleby. A jak głęboko mogą przerastać korzenie drzew owocowych jeśli warunki glebowe są korzystne? Najwięcej danych dotyczy starych drzew jabłoni, których korzenie dochodzą nawet do głębokości 9-14 metrów, oczywiście w sprzyjających warunkach glebowych! Pionowe korzenie krzewów owocowych dorastają nawet do 150-170 cm. Jednak najczęściej główna część systemu korzeniowego jabłoni mieści się na głębokości 30-100 cm i tylko niewielka liczba korzeni dochodzi do głębokości 250 cm. Główna część systemu korzeniowego gruszy znajduje się na głębokości 50-120 cm, a śliwy od 15 do 30 cm."( http://hortologia.eu/sad/16-jak-korzeni ... wa-owocowe )
przeniosłam posta tutaj ,może ktoś coś poradzi
Dziękuję
Pozdrawiam Kamilla
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy śliwie nie dolega drobna plamistość liści?
-
Na tych śliwach jest chyba wszystko,cały pakiet.I robactwo ,i grzyby.Po zbiorach proponuję intensywne leczenie,opryski topsinem na przemian np.z signum,w fazie opadania liści miedzian 2-3 razy.Na robaki mospilan ,na przędziorki i szpeciele magus.Powycinać najbardziej chore gałęzie..Większe rany zasmarować pastą funaben 03 pa,lub farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu-łyżeczka od herbaty na szklankę farby .To tak na początek.
Winorośl ma niedobór magnezu lub cynku,albo jedno i drugie. http://www.winnicaprzybylowka.pl/176,Ni ... lisci.html
Winorośl ma niedobór magnezu lub cynku,albo jedno i drugie. http://www.winnicaprzybylowka.pl/176,Ni ... lisci.html
Witam.Mam dwie śliwy amers i bluefree i powoli tracę już cierpliwość.Drzewa sadzone 5 lat temu , a śliwek nie pojadłem jeszcze.W tym roku pierwszy raz prysnąłem na owocnicę bo dwa lata z rzędu opadały mi wszystkie zawiązki, udało się , ale zapomniałem o oprysku majowym na owocówkę po prostu jeszcze wszystkiego się uczę. Ale czytałem że drugie pokolenie owocówki jest groźniejsze to już pilnowałem terminu i jak pojawił się komunikat to prysnąłem calypso a tu dzisiaj idę do ogrodu a w każdym amersie robal , boję się że w bluefree będzie podobnie. Nawet jak nie trafiłem z terminem to calypso działa podobno do 3tyg.od oprysku to skąd to robactwo , może ktoś mi coś mądrego doradzi bo już się gubię. Zamierzam na przyszły sezon wyposażyć się w pułapki feromonowe , czytałem też że amers jest uwielbiany przez owocówkę.Pozdrawiam.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja na którąś ze śliw czekałem z coraz większą niecierpliwością 7 lat. Ładnie rosła, tylko nie chciała kwitnąć. W tym roku na przedwiośniu podszedłem z siekierą (co powiedziałem, to moja tajemnica) fakt , że tak sypnłea kwieciem a potem owocami, że trzy gałęzie wyłamały sie pod ciężarem. Z drzewkem jak z kobietą - trzeba radykalnie i nie ma zmiłuj !
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Witam. Dopiero od niedawna zajmuję się się działką i doświadczenie w tej dziedzinie mam niewielkie. W zeszłym roku zasadziłam śliwkę, nie mam pojęcia jakiej odmiany, bo na etykiecie było, że śliwa. W zeszłym roku rosła ładnie, przezimowała, a teraz widzę, że ma bardzo jasne liście (w kolorze limonkowym) i pełno na nich dziur i zbrązowień. Co to może być? Za każdą wskazówkę lub trop z góry dziękuję.
Agnieszka - pozdrawiam
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Dziurkowatość liści drzew pestkowych.
zbliża się powoli jesień ;) i stoję przed decyzją. Tylko chciałbym być pewny czy jest to szarka na moim dwuletnim Hermanie.
Jeśli tak. To usunę drzewko, bo nie chcę zarażać inne drzewka. Posadzę jeszcze raz Hermana. Ale chciałbym pewny pewny.
Jeśli tak. To usunę drzewko, bo nie chcę zarażać inne drzewka. Posadzę jeszcze raz Hermana. Ale chciałbym pewny pewny.
-
To może być szarka,ale ślady na liściach odbiegają trochę od typowego "marmurka".Poczekaj do następnego sezonu.Wycinanie drzewka to ostateczność.Jak zauważyłem to chyba wszystkie śliwy mają teraz szarkę,tylko nie po wszystkich to widać.Moja Wangenheima ma liście aż poskręcane,a owoce bez śladu ospy.Nie wycinam,bo wszystkie śliwy na sąsiednich działkach są nosicielkami,więc co to zmieni?