Moje cierniste hobby -Lady H
Moje cierniste hobby -Lady H
Witam wszystkich serdecznie
Moja przygoda z kaktusami zaczęła się jakieś 9 lat temu w prozaiczny sposób..Któregoś dnia przy rozpakowywaniu zakupów z marketu wypadła mi z siatki kulka kaktusa o średnicy około centymetra.Położyłam na doniczce z fiołkiem i zapomniałam.Jakiś czas później zauważyłam że listek fiołka jakość dziwnie odstaje.Okazało się że kulka urosła i rozpycha się na całego .Żeby nie była samotna zakupiłam jej towarzystwo w postaci kolejnych dwóch kaktusów.Ta kulka to o ile dobrze zidentyfikowałam Pilosocereus azureus i ma obecnie ok.50 cm a towarzysze to Cleistocactus strausii który sobie mierzy jakieś 40 cm oraz jakieś gymnocalycium też już pokaźnych rozmiarów .Potem pojawiły się grudniki,wielkanocniki,sanseverie,euphorbie oraz różnego rodzaju kaktusy.Większość moich podopiecznych to "kundelki" zakupione w marketach,przyniesione od znajomych,uratowane ze śmietnika przed zagładą(nawet dzisiaj 2 ) .Wstyd się przyznać ale nawet nie znam ich nazw .Moja kolekcja liczy obecnie nieco powyżej 90 sztuk i jestem z niej dumna jak paw Przeglądam forum od dwóch lat i przez ten czas dużo się zmieniło ponieważ dowiedziałam się tutaj jak dbać o moje kaktusy i sukulenty.Do tej pory moje rośliny spędzały zimę na parapetach a mimo to sporo z nich kwitnie i cieszy moje (i męża ) oczy Sukulenty cały rok trzymam na południowym parapecie a kaktusy od kwietnia do pierwszych przymrozków mieszkają na parapetach zewnętrznych.Przedstawiam kilka zdjęć tego co kwitło w tym roku i byłabym wdzięczna ktoś nazwał moje roślinki..
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Moja przygoda z kaktusami zaczęła się jakieś 9 lat temu w prozaiczny sposób..Któregoś dnia przy rozpakowywaniu zakupów z marketu wypadła mi z siatki kulka kaktusa o średnicy około centymetra.Położyłam na doniczce z fiołkiem i zapomniałam.Jakiś czas później zauważyłam że listek fiołka jakość dziwnie odstaje.Okazało się że kulka urosła i rozpycha się na całego .Żeby nie była samotna zakupiłam jej towarzystwo w postaci kolejnych dwóch kaktusów.Ta kulka to o ile dobrze zidentyfikowałam Pilosocereus azureus i ma obecnie ok.50 cm a towarzysze to Cleistocactus strausii który sobie mierzy jakieś 40 cm oraz jakieś gymnocalycium też już pokaźnych rozmiarów .Potem pojawiły się grudniki,wielkanocniki,sanseverie,euphorbie oraz różnego rodzaju kaktusy.Większość moich podopiecznych to "kundelki" zakupione w marketach,przyniesione od znajomych,uratowane ze śmietnika przed zagładą(nawet dzisiaj 2 ) .Wstyd się przyznać ale nawet nie znam ich nazw .Moja kolekcja liczy obecnie nieco powyżej 90 sztuk i jestem z niej dumna jak paw Przeglądam forum od dwóch lat i przez ten czas dużo się zmieniło ponieważ dowiedziałam się tutaj jak dbać o moje kaktusy i sukulenty.Do tej pory moje rośliny spędzały zimę na parapetach a mimo to sporo z nich kwitnie i cieszy moje (i męża ) oczy Sukulenty cały rok trzymam na południowym parapecie a kaktusy od kwietnia do pierwszych przymrozków mieszkają na parapetach zewnętrznych.Przedstawiam kilka zdjęć tego co kwitło w tym roku i byłabym wdzięczna ktoś nazwał moje roślinki..
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje cierniste hobby -Lady H
Witaj na Forum!
Jak dobrze, że zdecydowałaś się do nas dołączyć. Bo wciąż mało nas do... hodowli kaktusów i sukulentów.
Masz to szczęście, że dysponujesz nie najgorszym miejscem do uprawy i... wyrozumiałym mężem, co jest warte 3x więcej.
Na szczegóły i identyfikację przyjdzie jeszcze czas, dziś tylko wpadłem się przywitać i pochwalić kaktusy i ich kwiaty bo naprawdę warto. Są imponujące i śliczne.
Brawo dla Ciebie za opiekę i dla nich za to że takie chętne.
Jak dobrze, że zdecydowałaś się do nas dołączyć. Bo wciąż mało nas do... hodowli kaktusów i sukulentów.
Masz to szczęście, że dysponujesz nie najgorszym miejscem do uprawy i... wyrozumiałym mężem, co jest warte 3x więcej.
Na szczegóły i identyfikację przyjdzie jeszcze czas, dziś tylko wpadłem się przywitać i pochwalić kaktusy i ich kwiaty bo naprawdę warto. Są imponujące i śliczne.
Brawo dla Ciebie za opiekę i dla nich za to że takie chętne.
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Halinko i dziękuję za wizytę u mnie. Jak to dobrze, że kaktusy pchają się do nas różnymi sposobami.
Widać, że o nie dobrze dbasz - odwdzięczają się pięknymi kwiatami! Zwłaszcza trzeci ( Notocactus czy Wigginsia) zaszalał wspaniałym bukietem!
Widać, że o nie dobrze dbasz - odwdzięczają się pięknymi kwiatami! Zwłaszcza trzeci ( Notocactus czy Wigginsia) zaszalał wspaniałym bukietem!
Oj zaszalał Miał 11 pąków ale kilka nie dopchało się do kwitnienia.W lipcu kwitł ponownie tym razem 4-ma kwiatami.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jednak się zdecydowałaś na wątek! Super!
Zdecydowałam dzięki Tobie ale nie umiem wstawić odnośnika w podpisie
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super kaktusiki, zapowiada się kolejny ładny, ciekawy wątek na długie wieczory
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A więc mam i ja swoją zasługę dla polskiego kaktusiarstwaLady H pisze:Zdecydowałam dzięki Tobie
Dobrze, ze już jesteś, a adenium też tu śmiało pokazuj
Wszystko pokażę ale po kolei.Najpierw muszę to wszystko ogarnąć i Fotosik też
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam i ja.
Ciekawy wstęp Halino, podsumowujący dotychczasową przygodę z kaktusami i sukulentami.
Jak to mówią " pierwsze katy za płoty ",a teraz to już będzie łatwiej.
Bardzo dobrze,że zdecydowałaś się założyć Swój własny wątek.
Kaktusów masz już całkiem sporo i ładnie Ci kwitną.Będzie co podziwiać.
Specem nie jestem,ale spróbuję coś tam zidentyfikować.
Na razie tylko rodzaje,bo kwiaty zasłaniają korpusy kaktusów.
1 - Notocactus,
2 - Mammillaria,
3 - Notocactus, / Po lewej to Notocactus buiningii,po prawej jakieś Gymnocalycium /,
4 - Gymnocalycium,
5 - Astrophytum asterias,
6 - Chamaelobivia hybrid cv. VIOLET,
7 - Mammillaria,
8 - Rebutia lub Aylostera,
9 - Sulcorebutia / chyba /,
10- Chamaelobivia hybrid cv. VIOLET.
Ciekawy wstęp Halino, podsumowujący dotychczasową przygodę z kaktusami i sukulentami.
Jak to mówią " pierwsze katy za płoty ",a teraz to już będzie łatwiej.
Bardzo dobrze,że zdecydowałaś się założyć Swój własny wątek.
Kaktusów masz już całkiem sporo i ładnie Ci kwitną.Będzie co podziwiać.
Specem nie jestem,ale spróbuję coś tam zidentyfikować.
Na razie tylko rodzaje,bo kwiaty zasłaniają korpusy kaktusów.
1 - Notocactus,
2 - Mammillaria,
3 - Notocactus, / Po lewej to Notocactus buiningii,po prawej jakieś Gymnocalycium /,
4 - Gymnocalycium,
5 - Astrophytum asterias,
6 - Chamaelobivia hybrid cv. VIOLET,
7 - Mammillaria,
8 - Rebutia lub Aylostera,
9 - Sulcorebutia / chyba /,
10- Chamaelobivia hybrid cv. VIOLET.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tak mammillarie jak i melokaktus bardzo urodziwe. Do tego ładnie pokazane - aż miło popatrzeć.
Pozwoliłam sobie wczoraj zrobić zdjęcia mojego kaktusowego ogródka
A tutaj miły akcent ...Poszłam wczoraj wyrzucić śmieci i oto co przyniosłam ze śmietnika Na zdjęciach już po przesadzeniu
Tutaj mój kolejny kaktusowy parapet który jak widać czeka na zapełnienie
W tym roku moje kaktusy pojadą na zimowisko a parapety zaokienne zostaną w tym czasie zabezpieczone barierkami.
Heniu-Dzięki za miłe słowa
A tutaj miły akcent ...Poszłam wczoraj wyrzucić śmieci i oto co przyniosłam ze śmietnika Na zdjęciach już po przesadzeniu
Tutaj mój kolejny kaktusowy parapet który jak widać czeka na zapełnienie
W tym roku moje kaktusy pojadą na zimowisko a parapety zaokienne zostaną w tym czasie zabezpieczone barierkami.
Heniu-Dzięki za miłe słowa