Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
magusik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 mar 2013, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Obiecane zdjęcie Adenium, po przycięciu w lipcu

Obrazek
Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś musi tym Twoim sadzonkom brakować, że tak słabo krzewią, a w zasadzie nie krzewią się po przycięciu. Może mają zbyt jałowe podłoże, mało naturalnego światła, brak "dokarmiania"? Na fotce, którą pokazałem w poprzedniej mojej wypowiedzi, większość moich Adenium jest również po dość późnym przycięciu. Moje rośliny bardzo ładnie krzewią się, nawet tworzą po trzy - cztery nowe gałązki z uśpionych pąków, oczywiście nie na wszystkich przyciętych gałązkach. Moje, tak jak widać na fotce, stoją na obudowanym balkonie w pełnym słońcu od wiosny. Jak będę miał możliwość, zrobię kilka fotek pojedynczych roślin i wstawię w wątku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

blooming Adenium grafting
Two yellow varieties

Obrazek Obrazek

Adenium variegated varieties

Obrazek Obrazek

and blooming varieties 'Flash Dance'

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

U mnie już 3-ci dzień pada i zero słońca.Moje adeniaki które oczyściłam ze starego podłoża i wymyłam wciąż nie mogą wyschnąć bo taka duża wilgotność w powietrzu :(
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irena Smirnova pisze:blooming Adenium grafting
Two yellow varieties
Adenium variegated varieties
- ;:138 piękne kwiaty, bardzo ładnie wybarwione i jeszcze dodatkowo "pełne". Kwiaty Adenium wariegate, same w sobie bardzo ładne, a przebarwione liście dodatkowo upiększają roślinę ;:215 . Kwiaty i liście tworzą ładna spójną kompozycję ;:333 .
Irena Smirnova pisze:and blooming varieties 'Flash Dance'
- oczekuję fotki z kwiatem w pełni rozkwitniętym.
Lady H pisze:Moje adeniaki które oczyściłam ze starego podłoża i wymyłam wciąż nie mogą wyschnąć bo taka duża wilgotność w powietrzu :(
- podpowiem, weź ręcznik papierowy i osusz rośliny, przyspieszysz proces suszenia - wysychania roślin, a tym samym zabezpieczysz rośliny przed możliwością powstawania procesów gnilnych, oraz będziesz miała możliwość wcześniejszego wysadzenia roślin w podłoże, co zapewne im się dobrze przysłuży.

Obiecane fotki moich przyciętych Adenium:

Obrazek

- na roślinie pokazanej na fotce niżej, próbowałem zaszczepić siewkę Adenium - albinosa, niestety bez powodzenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
ann88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2014, o 10:14

Post »

aner pisze:To są adenia 3 tygodnie później...
Bardzo proszę nie cytować zdjęć, a jedynie fragment wypowiedzi. Zdjęcia z tego cytatu usunąłem, norbert76

Witam, podjęłam kilka prób ukorzenienia gałązek Adenium, jednak jak do tej pory - były to nieudane próby. Przyglądam się jednak od jakiegoś czasu zdjęciom, które co jakiś czas dodaje Pani na forum i nie mogę wyjść z podziwu, z jaką łatwością przychodzi Pani pielęgnacja swoich roślin - zarówno tych z nasionek, jak i z ukorzenionych gałązek ( no i przede wszystkim ukorzenianie gałązek ).

Czy byłaby możliwość aby opisała Pani dokładnie, w jaki sposób zajmuje się swoimi roślinkami? Ziemia, nawozy, nasłonecznienie, częstotliwość podlewania itd. ?

Będę naprawdę bardzo wdzięczna, bo pomimo iż staram się stosować do rad podawanych na forum (a śledzę je naprawdę długi czas), moje mizeroty średnio sobie radzą (no i gałązki nie udało się jak do tej pory ukorzenić) :(

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i gratuluję pięknych roślinek :)
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Flash Dance - oczekuję fotki z kwiatem w pełni rozkwitniętym.
This is the first bloom of this variety . Now it is very hot and the flowers bloom very slowly. I hope that will be enough force to fully open flower. Sometimes the flowers fall.

I promised to show an interesting cultivar that changes color.
In the photo is the same flower. The photos taken at intervals of one week.
Unfortunately I do not managed to make more photos when the flower was completely pink.

Obrazek Obrazek
Mój Rajski zakątek
AleksandraBdg

Post »

Irena,
przez Twoje rośliny zakochałam się w szczepionych Adenium. Masz cudowne rośliny, pięknie kwitnące.
Czy Adenium Variegata to "Superba" ? Zamówiłam taką i wygląda dokładnie jak Twoja ( liście i kwiat)?
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg pisze:Irena,
przez Twoje rośliny zakochałam się w szczepionych Adenium. Masz cudowne rośliny, pięknie kwitnące.
Many thanks
AleksandraBdg pisze:Czy Adenium Variegata to "Superba" ?
Yes, variegated cultivar called 'SuperBa'.
AleksandraBdg pisze:Zamówiłam taką i wygląda dokładnie jak Twoja ( liście i kwiat)?
Did you get your order? As adeniums crossed the border? I would like to know how plants pass through customs office. I want to send my plants in Poland.
Mój Rajski zakątek
AleksandraBdg

Post »

Irena,
Adenium już po 7 dniach od wysłania były u mnie w domu. Miałam wykupiony tylko certyfikat fitosanitarny.
Doszły w dobrym stanie. Korzenie zdrowe, w tej chwili jedna z roślin ma już pąki kwiatowe- niestety jeszcze bez liści.
Osobiście jestem bardzo zadowolona. Pod koniec sierpnia mam w planach kolejne Tajlandzkie zakupy :)
Adenium SuperBa i One in siam.
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Congratulations!

I buy such beauties
Obrazek
Mój Rajski zakątek
AleksandraBdg

Post »

WOW!
Piękne rośliny! To rośliny o pełnych kwiatach?
Gdyby ceny szczepionych roślin były niższe, pewnie miałabym całą plantację :)
Jeśli mogę zapytać, ile roślin liczy Twoja kolekcja?
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg pisze:To rośliny o pełnych kwiatach?
At the forum often talk about full (pełne) of flowers. Please explain what it means to full (pełne) of flowers.
AleksandraBdg pisze:Gdyby ceny szczepionych roślin były niższe, pewnie miałabym całą plantację :)
Buy all cultivar of impossible. Every year there are more than 50 new cultivars :)
AleksandraBdg pisze:Jeśli mogę zapytać, ile roślin liczy Twoja kolekcja?
Now I have a small quantity of Adeniums. Several cultivar of yellow, orange cultivar, a few red cultivar, and several variegated cultivar. But I regularly delivered plants from Asia for my customers. More than 150 cultivar in the nursery, and every year the quantity of cultivar increases.
Mój Rajski zakątek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”