Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
Daj to co masz dla innych roślin. Dawka taka sama.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariusz_Surowinski pisze:Pennisetum alopecuroides 'Lady U'
Piękne zdjęcie i piękna rozplenica
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Mariusz_S
- Kontakt:
Zaczyna się czas piórkówek (rozplenic, rosplenic) - http://trawyozdobne.com/piorkowki/124-piorkowki.html - a w zasadzie odmian jednej, tj. piórkówki japońskiej (Pennisetum alipecuroides). Inne gatunki są albo niedoceniane albo nie zimują w gruncie. Roślina jest zmienna - wysokościowo, pokrojowo i kolorystycznie (liście i kwiaty). Nie ma szczególnych wymagań, szybko rośnie, kwitnie bardzo obficie.
Przy traktowaniu jej jako pojedynczego okazu odmiana nie gra roli. Przy sadzeniu dywanowym należy pilnować by zakupić egzemplarze jednego kultywaru. Nierównomierne nasadzenia masowe (rośliny wyższe, niższe, o różnym pokroju i kolorystyce liści) nie najlepiej wygladają do czasu zakwitnięcia. A to nie następuje zbyt wcześnie, bo dopiero w początkach sierpnia (wczesne odmiany).
Przy traktowaniu jej jako pojedynczego okazu odmiana nie gra roli. Przy sadzeniu dywanowym należy pilnować by zakupić egzemplarze jednego kultywaru. Nierównomierne nasadzenia masowe (rośliny wyższe, niższe, o różnym pokroju i kolorystyce liści) nie najlepiej wygladają do czasu zakwitnięcia. A to nie następuje zbyt wcześnie, bo dopiero w początkach sierpnia (wczesne odmiany).
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Mariusz proszę o pomoc w identyfikacji. Posadziłam wczesną wiosną i miały być Frosted Curls?, a zaplątały się dwie chyba rozplenice. Po prawej na pewno rozplenica, ale czy ta jaśniejsza też. Nie chcę znowu za rok jej przesadzać.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Tak. A może lepiej raczej tak - bo nie kwitnie...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- cyma2704
Dzięki bardzo. Chyba w tym roku nie zakwitnie, bo była miniaturowa na wiosnę.
Czy ktoś próbował przesadzać i dzielić rozplenicę japońską o tej porze roku? Wiem, że najlepszy termin to wiosna i zawsze to wtedy robię (z powodzeniem), ale teraz tak wyszło, że bardzo by mi pasowało podzielić własnie teraz. Czy można zaryzykować? Trochę się boję, bo chodzi o duży egzemplarz i strasznie niefajnie byłoby gdyby mi padł... Pisząc o dzieleniu "teraz", mam na myśli sierpień lub wrzesień, a nawet później jeśli by to coś zmieniło.
I drugie pytanie - widziałam wczoraj prześliczną rozplenicę - niewielką kępę z bordowymi liśćmi, tak jak myślałam raczej nie nadaje się do ogrodu, ale stąd moje pytanie - czy są w ogóle jakieś rozplenice bądź inne trawy o bordowych liściach, które dają radę polskim zimom? (oprócz imperaty red baron).
I drugie pytanie - widziałam wczoraj prześliczną rozplenicę - niewielką kępę z bordowymi liśćmi, tak jak myślałam raczej nie nadaje się do ogrodu, ale stąd moje pytanie - czy są w ogóle jakieś rozplenice bądź inne trawy o bordowych liściach, które dają radę polskim zimom? (oprócz imperaty red baron).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku we wrześniu (II połowie) dzieliłam rozrośnięty egzemplarz. Wyszło 6 szt nowych roślinek. Z tych 6 szt padła tylko jedna a reszta pięknie rośnie w tym roku. Dlatego śmiem twierdzić, iż można dzielić śmiało.
Pozdrawiam - Asia.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Ale ze mnie gamoń Kupiłam w jakmś amoku 'sky Rocket' A na niej etykietka i czarno na białym strefa 10. Dlaczego dokładnie czytam etykietki dopiero w domu? Pewnie zostawię ją w donicy żeby ją zimowaać w piwnicy.
Jakbyście mogli podać dokładne wskazówki jak z podlewaniem i światłem? Pewnie prawie sucho ...
A może ktoś był by tak łaskaw i zrobił jakąś listę tych zimujących
Jakbyście mogli podać dokładne wskazówki jak z podlewaniem i światłem? Pewnie prawie sucho ...
A może ktoś był by tak łaskaw i zrobił jakąś listę tych zimujących
- Mariusz_S
- Kontakt:
Podawałem link do opracowania kilka postów temu. Ale powtórzę. Tam jest rozgraniczenie na zimujące i niezimujące.
http://trawyozdobne.com/piorkowki/124-piorkowki.html
Żadna z bordowych piórkówek nie zimuje w gruncie.
Inne trawy o takiej kolorystyce - przebarwienia czerwonawe latem i jesienią mają np. prosa, miskanty, palczatki. więcej tutaj : http://trawyozdobne.com/poradnik-o-traw ... wawej.html
http://trawyozdobne.com/piorkowki/124-piorkowki.html
Żadna z bordowych piórkówek nie zimuje w gruncie.
Inne trawy o takiej kolorystyce - przebarwienia czerwonawe latem i jesienią mają np. prosa, miskanty, palczatki. więcej tutaj : http://trawyozdobne.com/poradnik-o-traw ... wawej.html
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Dzięki Mariusz Trzeba sobie zrobić ściągę i się z nią nie rozstawać.
- cyma2704
Pokusiłam się w tym roku o wysiew z podarowanych nasion NN. Na razie tylko jedna zakwitła pojedynczym kłosem.