Kocimiętka
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kocimiętka
Ja mam nasiona kocimiętki z akcji,siałam w lutym i teraz ładnie kwitnie,ale na biało.Trochę dziwne.
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja przesadzam moje od wiosny do jesieni jak mi miejsce nie pasuje, dodatkowo te z doniczek możesz sadzić bez problemu.aagataa8 pisze:Mam pytanie, nie wiem czy było zadawane na wątku, ale może ktoś uprzejmy odpowie: kiedy najlepiej sadzić kocimiętkę? I czy lepiej siać z nasion czy kupić sadzonki? I czy rzeczywiście odstrasza komary?
Z nasion wzrasta niesamowicie, sadzonki to wiadomo jak roślinkę musisz mieć od razu.
Dzięki za odpowiedzi
A jak z zimowaniem kocimiętki? Wytrzymuje mrozy czy trzeba zastosować jakąś ochronę? I czy można sadzić ją w pojemnikach?

A jak z zimowaniem kocimiętki? Wytrzymuje mrozy czy trzeba zastosować jakąś ochronę? I czy można sadzić ją w pojemnikach?
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
aagataa8 Ja mam kocimiętkę w korytku na balkonie, była tylko jako tako opatulona styropianem i dobrze przetrwała. 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Odstrasza, jeśli ją zerwiesz i natrzesz się nią. Sam krzaczek rosnący w ogrodzie niczego nie odstraszy.aagataa8 pisze: I czy rzeczywiście odstrasza komary?
Pozdrawiam - BabajAGA
Może byćtralaluszy pisze:Odstrasza, jeśli ją zerwiesz i natrzesz się nią. Sam krzaczek rosnący w ogrodzie niczego nie odstraszy.aagataa8 pisze: I czy rzeczywiście odstrasza komary?

Dzięki cyma2704
Moja kocimiętka:

Jak widać po 2 miesiącach ledwo co wystaje z ziemii.
Na razie wyrosło ok 8 takich "krzaczków"
Moja kocimiętka:

Jak widać po 2 miesiącach ledwo co wystaje z ziemii.
Na razie wyrosło ok 8 takich "krzaczków"
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Zimuje bez problemu bez okrycia u mnie.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
GPR+ na wiosnę będzie burza kwiatów, w ubiegłym roku taką sadziłam na wiosnę i pęknie kwitła. Moja w tym roku kwitła od kwietnia do czerwca. Ścięłam nisko i ponownie kwitła ponad miesiąc, choć mniejszą ilością kwiatów.
Powodzenia
Powodzenia
Co to znaczy "nisko" i kiedy należy ściąć?
Jak długo kwitnie tzn jak długo utrzymują się kwiatki?
W jaki sposób kocimiętka się rozmnaża? Ścinki dać jako kompost?
W zasadzie to wcale nie jestem pewien czy wytrzyma do czasu kwitnięcia.
Już teraz koty się do nich garną. Ale w sumie zasadziłem ją też i dla nich więc spoko.
Jak długo kwitnie tzn jak długo utrzymują się kwiatki?
W jaki sposób kocimiętka się rozmnaża? Ścinki dać jako kompost?
W zasadzie to wcale nie jestem pewien czy wytrzyma do czasu kwitnięcia.
Już teraz koty się do nich garną. Ale w sumie zasadziłem ją też i dla nich więc spoko.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ścinam po zimie na 4-5 cm, żeby nie uszkodzić wyrastających młodych listków w środku krzewu. Po kwitnieniu też podobnie, patrząc jak środkowe, młode listki wyglądają. Po 3 tygodniach roślina ma 15 cm przyrosty i szybko zakwita. Moja wysiewa się sama, młodych siewek są setki. Wszystkie ścinki daję na kompost. U mnie też koty przychodzą, ale generalnie nie niszczą roślin. Czasem poleżą, ale się podnosi, a nawet jak nie, to nie rozpaczam, mam ze 40 roślin.
Kocimiętka jest bardzo wytrzymała, nigdy niczym nie okrywałam.
Kocimiętka jest bardzo wytrzymała, nigdy niczym nie okrywałam.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Wcale nie aż tak dziwne. Zależy od tego, jaką masz odmianę kocimiętki, a tych jest sporo. Na biało kwitnie np. Nepeta cataria, czyli kocimiętka właściwa. Niebieskofioletowe kwiaty natomiast są charakterystyczne dla Nepeta mussinii i Nepeta faassenii - kocimiętki Faassena i Mussina. Różnią się też aromatem - liście k. właściwej mają bardziej cytrynowy, słodszy aromat, dwie pozostałe pachną znacznie intensywniej, trochę mentolowo i aromat jest bardziej ostry, pikantny.monika10 pisze:Ja mam nasiona kocimiętki z akcji,siałam w lutym i teraz ładnie kwitnie,ale na biało.Trochę dziwne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Myślałam,że kocimiętka zawsze kwitnie na fioletowo. W każdym razie wygląda bardzo ładnie. 

Kocimiętka ma super zapach choć mój kot na jej widok szaleję, ucieka zaczyna drapać. Tylko dam mu do powąchania. 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witam
Mam pytanie - czy kocimiętka da radę w półcieniu kwitnąć ?? Mam wzdłuż chodnika rabatę , którą nie wiem czym obsadzić - dziś wpadłam na pomysł kocimiętki ale niestety to miejsce jest w zimie i jesieni bardziej zacienione a latem wiosna jest w miarę słonecznie. Czy ktoś uprawia kocimiętkę w podobnych warunkach i może podzielić się swoim doświadczeniem ?/ Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
Mam pytanie - czy kocimiętka da radę w półcieniu kwitnąć ?? Mam wzdłuż chodnika rabatę , którą nie wiem czym obsadzić - dziś wpadłam na pomysł kocimiętki ale niestety to miejsce jest w zimie i jesieni bardziej zacienione a latem wiosna jest w miarę słonecznie. Czy ktoś uprawia kocimiętkę w podobnych warunkach i może podzielić się swoim doświadczeniem ?/ Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam