Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Post »

Ja jak tylko deszcz przestanie padać przerzucam się na OSD Potas + AminoQuelant CA trzeba trochę wapnia dorzucić do dyńki.
Warriortbg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2014, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A na mojej jednej dynce, jest duzo zaschniego plynu(bakteryjnego?) nie potrafie tego wyjasnic, ale ciekawe od czego to. Jutro moze zrobie foto.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.Jeżeli chodzi a wapń używam go do oprysku dolistnego co trzy tygodnie w dawce 3-5 gr na litr wody. Joanna

Taka dawka jest zalecana przez producenta.
arek987
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2014, o 21:13

Post »

https://imageshack.com/i/hlzxm2jsj
https://imageshack.com/i/knlnOEfcj

Oto link do mojej dyni.pisałem o tym wczoraj post.czy zaszkodzi to mojej dyni.co mam robić???
x-s-D
---

Post »

Witam.Weż spróbuj owinąc korzonek i pęd, sciągnij jak najbliżej żeby była jak najmniejsza rana,powinno zasklepić(jak na moim zdjęciu).
Pytanie;czy dynia ma podcięty korzeń na pędzie głównym.Jeżeli nie to sprawa oczywista,dynia rośnie, korzeń trzyma pęd,rosnąc odpycha pęd przy korzonku i powstaje pękniecie.Przyjmując że dynia nie była ruszana.Każdy uszczerbek ma wpływ na dalszą wegetację.Pozostanie obserwacja.
arek987
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A gdy ogonek pęknie to dynia nie rośnie????
x-s-D
---

Post »

Przy częściowym pęknieciu zmniejsza się możliwośc pobierania soków,całkowite ,na logikę, będzie że tak powiem "pozamiatane".
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dynie w tym roku płatają przeróżne figle. Moja rośnie w zadowalającym dla mnie tempie i nawet gdyby już przestała to było by całkiem nieźle, gdyż już pobiłem zeszłoroczny rekord. Niestety nawet gdybym osiągnął jakieś mega efekty i tak czekała by mnie dyskwalifikacja w konkursie. Dynia zrobiła sobie dziurkę w miejscu ogonka. Dlaczego? Sam nie wiem. Tydzień temu jej nie było a teraz jest.
Obrazek
Obrazek

Myślicie że trzeba by czymś zalepić ten otwór? może jakaś parafina...?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super dynia ! ;:215 Fajnie karbowana :D
Moja ma dzisiaj 111kg ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Wojtku rzeczywiście dynia jak malowana! Fachowcy radźcie mu co zrobić z dziurką. Ile teraz waży?
I moje pytanie z innej beczki(mojej) wczoraj przerobiłam dynię, która zerwała się z ogonka i tak dla ciekawości dokładnie ją wymierzyłam i wyszło 243 cm czyli ok 11 kg wg tabeli, ale zważyłam ją i miała 6892 g i tym sposobem czy dane z tabeli są naprawdę dokładne ?
arek987
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czyli ogonek dyni powinien się saM zasklepić po upływie kilku dni???
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

U mnie jeden pękł miesiąc temu i ciągle nieciekawie wygląda i teraz jakby rozwarcie się powiększa, dziś uciekałam przed burzą ale jutro chcę zrobić opatrunek wg Joasi.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jondi pisze:Wojtku rzeczywiście dynia jak malowana! Fachowcy radźcie mu co zrobić z dziurką. Ile teraz waży?
I moje pytanie z innej beczki(mojej) wczoraj przerobiłam dynię, która zerwała się z ogonka i tak dla ciekawości dokładnie ją wymierzyłam i wyszło 243 cm czyli ok 11 kg wg tabeli, ale zważyłam ją i miała 6892 g i tym sposobem czy dane z tabeli są naprawdę dokładne ?
Dynia waży w tej chwili około 69 kg. Dane z tabeli służą do wstępnego oszacowania wagi i mogą pojawiać się pewne rozbieżności. Jeśli dynia będzie miała cieńsze ścianki to waga będzie się różniła znacznie. Przy wyższych wagach granica błędu się obniża.
arek987 pisze:Czyli ogonek dyni powinien się saM zasklepić po upływie kilku dni???
jeśli dynia ma dużo sił witalnych to ogonek z całą pewnością się zasklepi. Nie oznacza to jednak że odzyska swoja pierwotną sprawność i jego zdolności podawcze będą już ograniczone. Zdecydowanie opatrunek trzeba zrobić ściskając ze sobą rozłączone elementy
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”