Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dawno nic nie wstawiałem, a pamiętam o obietnicy - jeden przepis na miesiąc Więc trochę nadrabiam.
Przepis w sam raz dla lubiących ogrody, bo bazą do tej zupy jest pokrzywa. Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, którą bardzo poelcam ze względu na jej "swojskość" - dużo warzyw z dodatkiem nabiału.
ZUPA Z POKRZYW Z JAJKAMI
składniki:
30dag młodej pokrzywy
3-4 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2-3 jajka
pęczek naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrzywę i cebulę umyć i drobno posiekać
- podsmażyć na maśle
- zalać ok 1l bulionu i posolić
- po zagotowaniu dodać mleko
- zagęścić mąką i doprawić
- ugotować jajka, obrać i posiekać
- jajka położyć na talerze, zalać zupą i posypać natką
Przepis w sam raz dla lubiących ogrody, bo bazą do tej zupy jest pokrzywa. Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, którą bardzo poelcam ze względu na jej "swojskość" - dużo warzyw z dodatkiem nabiału.
ZUPA Z POKRZYW Z JAJKAMI
składniki:
30dag młodej pokrzywy
3-4 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2-3 jajka
pęczek naci pietruszki
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrzywę i cebulę umyć i drobno posiekać
- podsmażyć na maśle
- zalać ok 1l bulionu i posolić
- po zagotowaniu dodać mleko
- zagęścić mąką i doprawić
- ugotować jajka, obrać i posiekać
- jajka położyć na talerze, zalać zupą i posypać natką
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja wiem, że jeszcze nie sezon, ale chciałabym nawiązać do Twojej zupy dyniowej. Jako, że jesteś poszukiwaczem smaków i wariantów, chciałam Ci napisać, jak ja robię pikantną zupę z dyni. Bez marchewki robię, rozgotowuję dynię, dodaję cukru, soli, mleka, małą papryczkę cayenne świeżą lub suszoną. Wszystko miksuje na gładko. Obowiązkowa jest prażona dynia, ale coś jeszcze: mianowicie moja mama robiła zawsze bez chilli, na słodko, ale dodawała twarde kluseczki, takie zacierki. Ja oczywiście nie poradziłam sobie z technologią i z twardego ciasta: mąka, jajko, sól, wałkowałam w rękach kluska po klusce i takie wrzecionka wychodziły ok 3,5 cm długości. Chyba będę musiała filmik w youtube poczynić, bo trudno to opisać Ale doskonale pasują do dyni na ostro i łagodzą jej smak!
Fajne masz przepisy, muszę z kilku skorzystać, już wpadły mi w oko
Fajne masz przepisy, muszę z kilku skorzystać, już wpadły mi w oko
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Miłko, dzięki za przepis Mam już tyle tych wariantów zup z dyni Ale preferuję na słono czyli bez mleka.
Od razu odpowiem Ci też w sprawie kolendry, bo zapomniałem w Twoim wątku. Jak zakwitnie, to już raczej nie ma naci (żółknie) tej odrastającej z ziemi. Ta z łodyżek nie jest za dobra. Ja w tym roku jestem bez zielonej kolendry, a wszystkie inne wysiewy pożarły ślimaki
Mamy lato więc proponuję chłodnik:
RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kwaszone ogórki
2 buraki (jak młode, małe to 3-4)
1 ząbek czosnku
2 łyżki galaretki porzeczkowej (ale jak nie ma - daję wiśniową)
pęczek koperku
500ml bulionu
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
ewent. odrobina soku z cytryny
wykonanie:
- buraki i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce
- zalać bulionem i podgrzewać ale nie gotować zbytnio (buraczki stracą kolor)
- dodać starte ogórki, zmiażdżony czosnek, przyprawy
- kefir zahartować zupą i wlać do niej
- galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach zupy i tak samo - dodać do całości
- doprawić, posypać koperkiem
- osobno ugotować jajka
- podzielić je na cząstki i położyć na wierzchu schłodzonej zupy
Od razu odpowiem Ci też w sprawie kolendry, bo zapomniałem w Twoim wątku. Jak zakwitnie, to już raczej nie ma naci (żółknie) tej odrastającej z ziemi. Ta z łodyżek nie jest za dobra. Ja w tym roku jestem bez zielonej kolendry, a wszystkie inne wysiewy pożarły ślimaki
Mamy lato więc proponuję chłodnik:
RÓŻOWA ZUPA
składniki:
1 kalarepa
2-3 kwaszone ogórki
2 buraki (jak młode, małe to 3-4)
1 ząbek czosnku
2 łyżki galaretki porzeczkowej (ale jak nie ma - daję wiśniową)
pęczek koperku
500ml bulionu
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
ewent. odrobina soku z cytryny
wykonanie:
- buraki i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce
- zalać bulionem i podgrzewać ale nie gotować zbytnio (buraczki stracą kolor)
- dodać starte ogórki, zmiażdżony czosnek, przyprawy
- kefir zahartować zupą i wlać do niej
- galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach zupy i tak samo - dodać do całości
- doprawić, posypać koperkiem
- osobno ugotować jajka
- podzielić je na cząstki i położyć na wierzchu schłodzonej zupy
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Chyba mój wątek powinien zmienić nazwę na 'Zupy Jacka', bo ostatnio mam fazę na zupy Ale chcę złamać stereotyp kilku popularnych zup na korzyść fajnych i urozmaiconych smaków.
Dziś:
ZUPA PAPRYKOWA
składniki:
2 czerwone papryki
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka płatków owsianych
0,5 szklanki soku z winogron
0,5 l rosołu
1 ząbek czosnku
śmietana
świeża bazylia, sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę i paprykę oczyścić i drobno pokroić
- podsmażyć na maśle
- dodać mieloną paprykę, koncentrat i płatki owsiane
- wlać rosół i sok z winogron
- gotować ok 20 minut
- pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
- całość zmiksować
- dodać połowę śmietany
- wlewać na talerze dekorując kleksem śmietany, bazylią
rada:
- robiłem bez soku z winogron i też bardzo dobra
- jak nie mamy świażej bazylii możemy oczywiście użyć suszonej, a posypać świeżą pietruszką zieloną
Dziś:
ZUPA PAPRYKOWA
składniki:
2 czerwone papryki
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka płatków owsianych
0,5 szklanki soku z winogron
0,5 l rosołu
1 ząbek czosnku
śmietana
świeża bazylia, sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę i paprykę oczyścić i drobno pokroić
- podsmażyć na maśle
- dodać mieloną paprykę, koncentrat i płatki owsiane
- wlać rosół i sok z winogron
- gotować ok 20 minut
- pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
- całość zmiksować
- dodać połowę śmietany
- wlewać na talerze dekorując kleksem śmietany, bazylią
rada:
- robiłem bez soku z winogron i też bardzo dobra
- jak nie mamy świażej bazylii możemy oczywiście użyć suszonej, a posypać świeżą pietruszką zieloną
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zupa to fajny wynalazek Jacku Ta paprykowa szczególnie do mnie przemawia, więc pewnie niedługo pojawi się na moim stole
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mirko, mam takie samo zdanie - zupa to świetny wynalazek i coraz większy nacisk kładę na zupy. Także w tym wątku, dlatego dziś następna, wygrzebana w kuchni bułgarskiej:
ZUPA Z KABACZKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
składniki:
0,5kg kabaczka
3łyżki ryżu
2łyżki masła
1szklanka mleka
0,5szklanki śmietany
2 jajka
pół pęczka koperku
pieprz, sól
wykonanie:
- kabaczek pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się osolonej wody wraz z ryżem
- jak ryż wchłonie większość wody - wlać mleko, dodać połowę koperku i masło
- jajka rozbić ze śmietaną
- wlewać na gotującą się zupę przez widelec jak lane ciasto
- doprawić solą i pieprzem
- podawać posypane natką i groszkiem ptysiowym
ZUPA Z KABACZKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
składniki:
0,5kg kabaczka
3łyżki ryżu
2łyżki masła
1szklanka mleka
0,5szklanki śmietany
2 jajka
pół pęczka koperku
pieprz, sól
wykonanie:
- kabaczek pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się osolonej wody wraz z ryżem
- jak ryż wchłonie większość wody - wlać mleko, dodać połowę koperku i masło
- jajka rozbić ze śmietaną
- wlewać na gotującą się zupę przez widelec jak lane ciasto
- doprawić solą i pieprzem
- podawać posypane natką i groszkiem ptysiowym
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dawno nic nie wstawiałem, to dziś kolejna zupa, którą zrobiłem z ostatniej cukinii w tym roku
ZUPA Z CUKINIĄ I POREM
składniki:
0,5kg cukinii
1 por
20dag fasolki szparagowej (ewent. groszku)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
makaron
świeża bazylia
1,5l bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- dodać pokrojony w półkrążki por; podsmażyć
- pokroić w kostkę marchew, cukinię, seler i na mniejsze kawałki fasolkę szparagową
- wrzucić do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podsmażyć
- zalać bulionem i gotować 10 minut
- wrzucić makaron i ugotować do miękkości
- doprawić
- posypać przed podaniem listkami bazylii
ZUPA Z CUKINIĄ I POREM
składniki:
0,5kg cukinii
1 por
20dag fasolki szparagowej (ewent. groszku)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
makaron
świeża bazylia
1,5l bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- dodać pokrojony w półkrążki por; podsmażyć
- pokroić w kostkę marchew, cukinię, seler i na mniejsze kawałki fasolkę szparagową
- wrzucić do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podsmażyć
- zalać bulionem i gotować 10 minut
- wrzucić makaron i ugotować do miękkości
- doprawić
- posypać przed podaniem listkami bazylii
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 14 lis 2014, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Glasgow
- Kontakt:
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ten groszek ptysiowy kupowany jest czy domowej roboty? Jeśli domowej, to masz jakiś przepis na małą ilość? Jak ostatnio robiłam ciasto parzone, to wyszło mi go ogromne ilości i niekoniecznie taka tekstura, jaką lubię najbardziej.
_______
Poznam Regulamin Forum
_______
Poznam Regulamin Forum
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ogrodko, groszek ptysiowy ze sklepu. Za dużo zabawy, a potrzeba tego niewiele.
Kolejna propozycja zupy, jeśli nie macie dość (jeśli ktoś tu zagląda )
ZUPA JARZYNOWA GRECKA
składniki:
50dag jarzynki jak na rosół
2łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka zielona
przyprawa do zup
ziele angielskie, sól, koper, olej, papryka w proszku
na lane kluski: mąka, jajko, sól
wykonanie:
- jarzynkę drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o grubych otworach
- rozgrzać olej i wrzucić warzywa; dusić pod przykryciem
- gdy się zrumienią - dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku
- zalać wrzątkiem, dodać resztę przypraw i ugotować
- z jajka, mąki i soli zrobić ciasto na lane kluski
- wlewać na gotującą się zupę
- przed podaniem posypać nacią
Kolejna propozycja zupy, jeśli nie macie dość (jeśli ktoś tu zagląda )
ZUPA JARZYNOWA GRECKA
składniki:
50dag jarzynki jak na rosół
2łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka zielona
przyprawa do zup
ziele angielskie, sól, koper, olej, papryka w proszku
na lane kluski: mąka, jajko, sól
wykonanie:
- jarzynkę drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o grubych otworach
- rozgrzać olej i wrzucić warzywa; dusić pod przykryciem
- gdy się zrumienią - dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku
- zalać wrzątkiem, dodać resztę przypraw i ugotować
- z jajka, mąki i soli zrobić ciasto na lane kluski
- wlewać na gotującą się zupę
- przed podaniem posypać nacią
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku bardzo fajne zupki, całkiem inne niż ja robię z cukinii, czy kabaczków. Mam sporo jeszcze cukinii , więc w przyszłym tygodniu wypróbuję któryś z Twoich przepisów
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zagląda Jacku, zagląda Oprócz mnie i Agness widzę jeszcze 21 gości
Mam jeszcze zieloną paprykę, chyba wiem co będzie na obiad w poniedziałek
Mam jeszcze zieloną paprykę, chyba wiem co będzie na obiad w poniedziałek
Pozdrawiam Mirka
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No ja też zaglądam, a jak! Zupy apetyczne, inspirujące
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku ja też zaglądam. I powiem ci że ołatki, kotlety gryczane czy kuleczki marchwiowo serowe na stałe weszły do naszego menu. No i największe zaskoczenie jeżeli chodzi o moje kubki smakowe- seler po francusku, choć to danie gości tylko na moim talerzu.
I mocno cię przepraszam, że tak po cichutku buszuję. Takiemu Kucharzowi, za takie przepisy należą się ooogrooomne podziękowania.
I mocno cię przepraszam, że tak po cichutku buszuję. Takiemu Kucharzowi, za takie przepisy należą się ooogrooomne podziękowania.