Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dawno nic nie wstawiałem, a pamiętam o obietnicy - jeden przepis na miesiąc :oops: Więc trochę nadrabiam.
Przepis w sam raz dla lubiących ogrody, bo bazą do tej zupy jest pokrzywa. Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, którą bardzo poelcam ze względu na jej "swojskość" - dużo warzyw z dodatkiem nabiału.

ZUPA Z POKRZYW Z JAJKAMI

składniki:
30dag młodej pokrzywy
3-4 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
2-3 jajka
pęczek naci pietruszki
sól, pieprz

wykonanie:
- pokrzywę i cebulę umyć i drobno posiekać
- podsmażyć na maśle
- zalać ok 1l bulionu i posolić
- po zagotowaniu dodać mleko
- zagęścić mąką i doprawić
- ugotować jajka, obrać i posiekać
- jajka położyć na talerze, zalać zupą i posypać natką

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9832
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja wiem, że jeszcze nie sezon, ale chciałabym nawiązać do Twojej zupy dyniowej. Jako, że jesteś poszukiwaczem smaków i wariantów, chciałam Ci napisać, jak ja robię pikantną zupę z dyni. Bez marchewki robię, rozgotowuję dynię, dodaję cukru, soli, mleka, małą papryczkę cayenne świeżą lub suszoną. Wszystko miksuje na gładko. Obowiązkowa jest prażona dynia, ale coś jeszcze: mianowicie moja mama robiła zawsze bez chilli, na słodko, ale dodawała twarde kluseczki, takie zacierki. Ja oczywiście nie poradziłam sobie z technologią i z twardego ciasta: mąka, jajko, sól, wałkowałam w rękach kluska po klusce i takie wrzecionka wychodziły ok 3,5 cm długości. Chyba będę musiała filmik w youtube poczynić, bo trudno to opisać :-) Ale doskonale pasują do dyni na ostro i łagodzą jej smak!
Fajne masz przepisy, muszę z kilku skorzystać, już wpadły mi w oko :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miłko, dzięki za przepis 8-) Mam już tyle tych wariantów zup z dyni :roll: Ale preferuję na słono czyli bez mleka.
Od razu odpowiem Ci też w sprawie kolendry, bo zapomniałem w Twoim wątku. Jak zakwitnie, to już raczej nie ma naci (żółknie) tej odrastającej z ziemi. Ta z łodyżek nie jest za dobra. Ja w tym roku jestem bez zielonej kolendry, a wszystkie inne wysiewy pożarły ślimaki :(
Mamy lato więc proponuję chłodnik:
RÓŻOWA ZUPA

składniki:
1 kalarepa
2-3 kwaszone ogórki
2 buraki (jak młode, małe to 3-4)
1 ząbek czosnku
2 łyżki galaretki porzeczkowej (ale jak nie ma - daję wiśniową)
pęczek koperku
500ml bulionu
500ml zsiadłego mleka lub kefiru
4 jajka
sól, pieprz
ewent. odrobina soku z cytryny

wykonanie:
- buraki i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce
- zalać bulionem i podgrzewać ale nie gotować zbytnio (buraczki stracą kolor)
- dodać starte ogórki, zmiażdżony czosnek, przyprawy
- kefir zahartować zupą i wlać do niej
- galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach zupy i tak samo - dodać do całości
- doprawić, posypać koperkiem
- osobno ugotować jajka
- podzielić je na cząstki i położyć na wierzchu schłodzonej zupy

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Chyba mój wątek powinien zmienić nazwę na 'Zupy Jacka', bo ostatnio mam fazę na zupy ;:223 Ale chcę złamać stereotyp kilku popularnych zup na korzyść fajnych i urozmaiconych smaków.
Dziś:
ZUPA PAPRYKOWA

składniki:
2 czerwone papryki
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka płatków owsianych
0,5 szklanki soku z winogron
0,5 l rosołu
1 ząbek czosnku
śmietana
świeża bazylia, sól, pieprz

wykonanie:
- cebulę i paprykę oczyścić i drobno pokroić
- podsmażyć na maśle
- dodać mieloną paprykę, koncentrat i płatki owsiane
- wlać rosół i sok z winogron
- gotować ok 20 minut
- pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz
- całość zmiksować
- dodać połowę śmietany
- wlewać na talerze dekorując kleksem śmietany, bazylią

rada:
- robiłem bez soku z winogron i też bardzo dobra
- jak nie mamy świażej bazylii możemy oczywiście użyć suszonej, a posypać świeżą pietruszką zieloną

Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zupa to fajny wynalazek Jacku :D Ta paprykowa szczególnie do mnie przemawia, więc pewnie niedługo pojawi się na moim stole :lol:
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mirko, mam takie samo zdanie - zupa to świetny wynalazek i coraz większy nacisk kładę na zupy. Także w tym wątku, dlatego dziś następna, wygrzebana w kuchni bułgarskiej:

ZUPA Z KABACZKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

składniki:
0,5kg kabaczka
3łyżki ryżu
2łyżki masła
1szklanka mleka
0,5szklanki śmietany
2 jajka
pół pęczka koperku
pieprz, sól

wykonanie:
- kabaczek pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się osolonej wody wraz z ryżem
- jak ryż wchłonie większość wody - wlać mleko, dodać połowę koperku i masło
- jajka rozbić ze śmietaną
- wlewać na gotującą się zupę przez widelec jak lane ciasto
- doprawić solą i pieprzem
- podawać posypane natką i groszkiem ptysiowym


Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dawno nic nie wstawiałem, to dziś kolejna zupa, którą zrobiłem z ostatniej cukinii w tym roku ;:173

ZUPA Z CUKINIĄ I POREM

składniki:
0,5kg cukinii
1 por
20dag fasolki szparagowej (ewent. groszku)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
makaron
świeża bazylia
1,5l bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:
- cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- dodać pokrojony w półkrążki por; podsmażyć
- pokroić w kostkę marchew, cukinię, seler i na mniejsze kawałki fasolkę szparagową
- wrzucić do podsmażonych warzyw i jeszcze chwilę podsmażyć
- zalać bulionem i gotować 10 minut
- wrzucić makaron i ugotować do miękkości
- doprawić
- posypać przed podaniem listkami bazylii

Obrazek
ogrodko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 14 lis 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Glasgow
Kontakt:

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ten groszek ptysiowy kupowany jest czy domowej roboty? Jeśli domowej, to masz jakiś przepis na małą ilość? Jak ostatnio robiłam ciasto parzone, to wyszło mi go ogromne ilości i niekoniecznie taka tekstura, jaką lubię najbardziej.

_______
Poznam Regulamin Forum
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ogrodko, groszek ptysiowy ze sklepu. Za dużo zabawy, a potrzeba tego niewiele.

Kolejna propozycja zupy, jeśli nie macie dość (jeśli ktoś tu zagląda ;:306 )

ZUPA JARZYNOWA GRECKA

składniki:
50dag jarzynki jak na rosół
2łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka zielona
przyprawa do zup
ziele angielskie, sól, koper, olej, papryka w proszku
na lane kluski: mąka, jajko, sól

wykonanie:
- jarzynkę drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o grubych otworach
- rozgrzać olej i wrzucić warzywa; dusić pod przykryciem
- gdy się zrumienią - dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku
- zalać wrzątkiem, dodać resztę przypraw i ugotować
- z jajka, mąki i soli zrobić ciasto na lane kluski
- wlewać na gotującą się zupę
- przed podaniem posypać nacią

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku bardzo fajne zupki, całkiem inne niż ja robię z cukinii, czy kabaczków. Mam sporo jeszcze cukinii , więc w przyszłym tygodniu wypróbuję któryś z Twoich przepisów :D
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zagląda Jacku, zagląda :wit Oprócz mnie i Agness widzę jeszcze 21 gości :)
Mam jeszcze zieloną paprykę, chyba wiem co będzie na obiad w poniedziałek :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9832
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No ja też zaglądam, a jak! Zupy apetyczne, inspirujące :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1602
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku ja też zaglądam. :wit I powiem ci że ołatki, kotlety gryczane czy kuleczki marchwiowo serowe na stałe weszły do naszego menu. No i największe zaskoczenie jeżeli chodzi o moje kubki smakowe- seler po francusku, choć to danie gości tylko na moim talerzu.

I mocno cię przepraszam, że tak po cichutku buszuję. Takiemu Kucharzowi, za takie przepisy należą się ooogrooomne podziękowania. ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”