Sezon 2014 rozpoczęty
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2014
U mnie obecnie kwitną:
Comtesse de Bauchaud (odrósł po całkowitym wycięciu w połowie czerwca):
Venosa Violacea:
Multi Blue i jego pierwszy kwiat:
White Prince Charles:
Minister:
Etolie Violette:
Oprócz nich kwitną jeszcze: Madame Julia Correvon, Betty Corning, Tentel, Mikelite, Warszawska Nike, Solina, Monte regulamin. Kończy zaś Błękitny Anioł i Sweet Summer Love.
Największym rozczarowaniem zaś okazał się w tym roku Jan Paweł II. Olał mnie totalnie.
Comtesse de Bauchaud (odrósł po całkowitym wycięciu w połowie czerwca):
Venosa Violacea:
Multi Blue i jego pierwszy kwiat:
White Prince Charles:
Minister:
Etolie Violette:
Oprócz nich kwitną jeszcze: Madame Julia Correvon, Betty Corning, Tentel, Mikelite, Warszawska Nike, Solina, Monte regulamin. Kończy zaś Błękitny Anioł i Sweet Summer Love.
Największym rozczarowaniem zaś okazał się w tym roku Jan Paweł II. Olał mnie totalnie.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aneczko czy etolie violette ma dość małe kwiatki za to całe mnóstwo? Bo bardzo jest podobny do mojego,kupiłam go w biedronce i albo nie było tam nazwy,albo nie zwróciłam uwagi
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- aneczka1979
-
czyli mój "biedronkowiec" ma taką piękną nazwę Dzięki
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- aneczka1979
Porównaj sobie jeszcze ze zdjęciami Jackmanii. Są na pierwszy rzut podobne do siebie.
-
jackmani z tego co widzę na zdjęciach ma większość kwiatów czteropłatkowych i raczej nie podwijające się w spód płatki,a ten mój ma kwiatki z różną ilością płatków,obstawiam raczej violette Niestety nie mam dokładnego zdjęcia tego powojnika,te które mam za bardzo przekłamują.
A może ktoś wie co to za odmiana? czy to może być dr.ruppel?
A może ktoś wie co to za odmiana? czy to może być dr.ruppel?
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Moje tegoroczne najpierw kwitły kupione na wiosnę
clematis Kaiser
Clematis Vyvyan Pennell
clematis Allanah- był przesadzany na wiosnę, zakwitł jednym kwiatkiem
Clematis Etoile Violette
obok Piilu
tangucki
powojnik Ville de Lyon
Powojnik Jan Paweł II- najpierw rósł i rósł .urósł na chyba 2,5 albo 3 metry a dopiero zakwitł
Powojnik wielkokwiatowy- Clematis President
Clematis Arabella
clematis Kaiser
Clematis Vyvyan Pennell
clematis Allanah- był przesadzany na wiosnę, zakwitł jednym kwiatkiem
Clematis Etoile Violette
obok Piilu
tangucki
powojnik Ville de Lyon
Powojnik Jan Paweł II- najpierw rósł i rósł .urósł na chyba 2,5 albo 3 metry a dopiero zakwitł
Powojnik wielkokwiatowy- Clematis President
Clematis Arabella
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Aniu przepiękną masz kolekcje powojników
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Czy usuwacie przekwitłe pozostałosci po kwiatach?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja starałam się codziennie w ramach przechadzki po ogrodzie zawsze pousuwać kilka przekwitłych kwiatów. Na pewno usuwając zawiązujące się nasienniki odciążamy energetycznie roślinę
Witam!!
Czy ktoś z forumowiczów posiada którąś z tegorocznych odmian-nowości hodowli inż. Marczyńskiego i chciałby się pochwalić?:)) Bardzo interesująco wyglądają np. Starburst i Morning Sky i jestem ciekawa, jak się sprawują:)
Czy ktoś z forumowiczów posiada którąś z tegorocznych odmian-nowości hodowli inż. Marczyńskiego i chciałby się pochwalić?:)) Bardzo interesująco wyglądają np. Starburst i Morning Sky i jestem ciekawa, jak się sprawują:)
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Clematisy często wybijają od samego korzenia. Musisz poczekać. Może się tak zdarzyć że ostateczną odpowiedź dostaniesz dopiero wiosną.
Co do ładnych wielkokwiatowych odmian... pytanie czy są jakies nieładne ;-) W mojej opinii taką odmianą która jest bardzo popularna, bezproblemowa a zwraca uwagę na siebie jest Multi Blue i chyba ją polecałbym na początek choroby ;-)
Ten wątek jest świetny do zrobienia przeglądu odmian. Nie dość że jest w nim pełno zdjęć nie marketingowych, oddających często jakieś niedoskonałości roślin, to jeszcze świetnie można z niego wyciągać czas w którym odmiany kwitną i dobrać kilka roślin by zaczynały kwitnąć majem, a kończyły wrześniem.
Co do ładnych wielkokwiatowych odmian... pytanie czy są jakies nieładne ;-) W mojej opinii taką odmianą która jest bardzo popularna, bezproblemowa a zwraca uwagę na siebie jest Multi Blue i chyba ją polecałbym na początek choroby ;-)
Ten wątek jest świetny do zrobienia przeglądu odmian. Nie dość że jest w nim pełno zdjęć nie marketingowych, oddających często jakieś niedoskonałości roślin, to jeszcze świetnie można z niego wyciągać czas w którym odmiany kwitną i dobrać kilka roślin by zaczynały kwitnąć majem, a kończyły wrześniem.