Modro u Maadro
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Modro u Maadro
Pewnie Cię to nie pocieszy, Ewuś, ale ten sezon wyjątkowo obfituje w ataki przędziorków. Nie wiem, czy to przypadek, czy nie, ale na moim balkonie najbardziej podatne na przędziorka (poza pomidorami i wilcem) są głównie fuksje tych nowych, ulepszonych odmian. Stare odmiany - czyli ułanki, trzymają się dzielnie, wyłączając te, które zgniotła moja balkonowa suszara . Ślady żerowania znalazłam nawet na passiflorze quadrangularis i jakarandzie, co mnie niesamowicie zdziwiło, bo do tej pory byłam przekonana, że przędziorki pasą się głównie na roślinach, których liście pokryte są mniejszymi lub większymi włoskami, a tu proszę - liście quadrangularis są zupełnie gładkie, a jednak posmakowały tym wstręciuchom.
Podcięło mi to trochę moje ogrodnicze skrzydła, nie powiem, że nie . Ale wiesz co? Wyznam Ci w sekrecie, że zamówiłam sobie kolejną roślinę - duranta repens. Nie mogłam wytrzymać do wiosny.
Podcięło mi to trochę moje ogrodnicze skrzydła, nie powiem, że nie . Ale wiesz co? Wyznam Ci w sekrecie, że zamówiłam sobie kolejną roślinę - duranta repens. Nie mogłam wytrzymać do wiosny.
- maadro
- 1000p
- Od: 17 mar 2014, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna jest Jacaranda, ociupinkę o niej poczytałam i kto wie, czy się na nią nie skuszę.
Ale faktycznie zdziwiło mnie to, że przędziorek na nią się skusił. Ale też i na Passiflorę.
Może wyrosły z nich jakieś wszystkożerne mutanty.
Ale faktycznie zdziwiło mnie to, że przędziorek na nią się skusił. Ale też i na Passiflorę.
Może wyrosły z nich jakieś wszystkożerne mutanty.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
Ja sadzonek żmijowca też nigdzie nie widziałam
Tylko nasiona!
Tylko nasiona!
- maadro
- 1000p
smolka Izko pora by spróbować jak się te żmijowce hoduje.
Masz więcej niż ja miejsca na rośliny i doskonałą rękę do zielonych i kolorowych.
Oglądam Twój ogród i wielki w nim potencjał widzę, ależ masz tam dużo pięknych roślin.
Pięknego weekendu życzę i Tobie i Wszystkim Forumowiczom
A na miły dzionek zdjęcia sprzed kilku dni, zanim popsuł mi się aparat foto.
Angelika Furhmann:
Annabell:
Celia Smedley:
Masz więcej niż ja miejsca na rośliny i doskonałą rękę do zielonych i kolorowych.
Oglądam Twój ogród i wielki w nim potencjał widzę, ależ masz tam dużo pięknych roślin.
Pięknego weekendu życzę i Tobie i Wszystkim Forumowiczom
A na miły dzionek zdjęcia sprzed kilku dni, zanim popsuł mi się aparat foto.
Angelika Furhmann:
Annabell:
Celia Smedley:
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Piękne fuksje, bardzo ładnie zakwitły
- maadro
- 1000p
Janku
Z 15 szt różnych fuksji obecnie kończy kwitnienie tylko te widoczne na fotkach trzy odmiany.
Trzy padly zupełnie w czasie upałów, reszta kuruje się po przejściach. Może nawet zdarzy się niektórym ponowić kwitnienie, jeśli pogoda będzie sprzyjająca, a pasożyty zostana wyeliminowane.
Marcin01988
Witam miłego gościa i zapraszam częściej.
Też twierdzę, że fuksje są pięknymi kwiatami i wspaniale prezentują swoje kolorowe krynoliny.
Dziękuję za dostrzeżenie ich piękna.
I jeszcze na dobranoc zdjęcie z wtorkowego wieczoru.
Dziś było podobnie, ale aparat w naprawie. :
http://images70.fotosik.pl/85/88051539656ba605med.jpg
Dobrej nocy Wszystkim
Z 15 szt różnych fuksji obecnie kończy kwitnienie tylko te widoczne na fotkach trzy odmiany.
Trzy padly zupełnie w czasie upałów, reszta kuruje się po przejściach. Może nawet zdarzy się niektórym ponowić kwitnienie, jeśli pogoda będzie sprzyjająca, a pasożyty zostana wyeliminowane.
Marcin01988
Witam miłego gościa i zapraszam częściej.
Też twierdzę, że fuksje są pięknymi kwiatami i wspaniale prezentują swoje kolorowe krynoliny.
Dziękuję za dostrzeżenie ich piękna.
I jeszcze na dobranoc zdjęcie z wtorkowego wieczoru.
Dziś było podobnie, ale aparat w naprawie. :
http://images70.fotosik.pl/85/88051539656ba605med.jpg
Dobrej nocy Wszystkim
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Ewciu pisałaś o tym, że musisz czymś dać cienia dla fuksji..Może zamiast pnączy, pelargonie na bocznych ścianach? Ja tak mam..Na bocznej ścianie wiszą pelargonie, które zasłaniają troszkę fuksje..Zwłaszcza, że u Ciebie na kratce na zewnątrz można właśnie dać pelargonie, a od wewnątrz wtedy fuksje..
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też Ewo kilka sztuk ucierpiało w te upalne dni , ta u mnie na zdjęciu od Alenki mojej przedmówczyni, najmniej ucierpiała ,ale teraz gdy minęły upały i nadeszły wilgotne dni dochodzą do siebie i maja mnóstwo pąków
miłego weekendu życzę
miłego weekendu życzę
15 sztuk fuksji to już niezły wynik! Szkoda, że kilka padło Lipiec był wyjątkowo suchy i upalny!
Cudownie rozkwitły twe fuksje, ile masz ich odmian?
- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sukieneczki Anabell dają po oczach
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;