Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świdośliwa
Moja w końcu zaowocowała i owoce - jadłam pierwszy raz w życiu - pyszne! Oj zakupię jeszcze ze 2 drzewka.
Życie, Ty wariacie...
co to może dolegać mojej świdośliwie Ballerina
Czyżby jakiś mączniak i jak z tym walczyć
Czyżby jakiś mączniak i jak z tym walczyć
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mączniak prawdziwy,1% roztwór sody oczyszczonej (10 g/l wody).
Czy to można jeszcze teraz stosować, czy dopiero w jakimś innym okresie w przyszłym roku.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Oprysk sodą można robić w każdej chwili. Nie ma okresu karencji i działa interwencyjnie ,także możesz nim pryskać w okresie zbiorów.W przyszłości należałoby po takim oprysku zastosować np.siarkol jako środek zapobiegawczy.
Ja w ubiegłym roku stosowałem sodę na winoroślach w okresie zbiorów na pojedynczych krzewach.
Ze względu na brak chyba zarejestrowanych środków ochrony na świdośliwy możesz również zastosować inny środek na mączniaka. I tak nie masz teraz owoców,a pominięcie teraz oprysku może osłabić roślinę na zimę tym bardziej ,że to chyba młodzian.
Poza tym,jeśli będzie stwarzała problemy to zmień odmianę,bo wg literatury będziesz się wyścigował ze zbiorem owoców z ptakami
Ja w ubiegłym roku stosowałem sodę na winoroślach w okresie zbiorów na pojedynczych krzewach.
Ze względu na brak chyba zarejestrowanych środków ochrony na świdośliwy możesz również zastosować inny środek na mączniaka. I tak nie masz teraz owoców,a pominięcie teraz oprysku może osłabić roślinę na zimę tym bardziej ,że to chyba młodzian.
Poza tym,jeśli będzie stwarzała problemy to zmień odmianę,bo wg literatury będziesz się wyścigował ze zbiorem owoców z ptakami
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Świdośliwy
Witam!
Jestem nowy na forum. Amatorsko interesuję się ogrodnictwem.
Chcę posadzić kilka odmian świdośliwy. Mam pytanie: która odmiana jest najsłodsza?
Pozdrawiam Darek
Jestem nowy na forum. Amatorsko interesuję się ogrodnictwem.
Chcę posadzić kilka odmian świdośliwy. Mam pytanie: która odmiana jest najsłodsza?
Pozdrawiam Darek
Re: Świdośliwy
Poszukaj informacji w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %C5%9Bliwa
Połączyłem wątki. ERNRUD
Połączyłem wątki. ERNRUD
-
Czy te pyszne i słodkie owoce to odmiana Smoky? Bo podobno są najsłodsze.halys pisze:Moja w końcu zaowocowała i owoce - jadłam pierwszy raz w życiu - pyszne! Oj zakupię jeszcze ze 2 drzewka.
Pozdrawiam Darek
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Smoky są tak słodkie, ze jak zostawisz na drzewie to aż się nie da tego ujeść
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie związane z sadzeniem świdośliwy .Z lewej strony od wschodu mam posadzony rząd ok.10 m krzewami owocowymi;2 jagody kamczackie,agresty,porzeczkoagrest i 3 borówki.z prawej wzdłuż tamtego rzędu posadziłam 2 aronie i 2 świdośliwy;Smoky i larmancką.Między jednym a drugim rzędem jest dwa metry szerokości i dlatego mam pytanie ,czy nie za blisko od siebie są te rzędy??
Pozdrawiam Ewa
-
Ewao4, piszesz że są dwa metry odległości
między rzędami. No cóż, jak świdośliwa zacznie się porządnie
rozwijać, to będzie zacieniać rośliny z sąsiedniego rzędu .
chyba, że są szczepione , to tak mocno w górę nie pójdą.
Pozdrawiam.
Darek.
między rzędami. No cóż, jak świdośliwa zacznie się porządnie
rozwijać, to będzie zacieniać rośliny z sąsiedniego rzędu .
chyba, że są szczepione , to tak mocno w górę nie pójdą.
Pozdrawiam.
Darek.
Na etykiecie larmanckiej świdośliwy jest,że rośnie do 6 metrów to czy wystarczy,że przesunę te świdośliwy od krzewów owocowych o metr??I odległość między rzędami będzie 3 metry??Mam wąską działkę ale jak mus to mus....w dodatku te świdośliwy są od zachodu....
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Pozwolę sobie skorygować jedynie, że nie ma czegoś takiego jak larmancka świdośliwa - jest za to świdośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii) - czyli świdośliwa wyhodowana przez gościa nazwiskiem Lamarck.
Inaczej: czyja to świdośliwa ? Lamarcka. A ta czyja? Grzegorza.
Tak samo A. fernaldii oznacza świdośliwę (wyhodowaną przez) Fernalda, A. bartramiana - świdośliwę (wyhodowaną przez) Bartrama.
Warto to zapisywać poprawnie, bo potem choćby przy próbach kupna czegoś przez internet czy poszukiwaniu wiadomości o gatunku jest problem, bo wyszukiwarka nic nie znajdzie.
Inaczej: czyja to świdośliwa ? Lamarcka. A ta czyja? Grzegorza.
Tak samo A. fernaldii oznacza świdośliwę (wyhodowaną przez) Fernalda, A. bartramiana - świdośliwę (wyhodowaną przez) Bartrama.
Warto to zapisywać poprawnie, bo potem choćby przy próbach kupna czegoś przez internet czy poszukiwaniu wiadomości o gatunku jest problem, bo wyszukiwarka nic nie znajdzie.
Zielonym do góry!!!