Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Dynia z nasion ze sklepu osiąga 100kg co udowodnię właśnie w tym sezonie. Nie chciałem na pierwszy sezon kupować dyni z rodowodem bo musiałem się rozpatrzeć w tej odmianie jak rośnie, jak reaguje na moje akcje nawożenia itd. Wnioski są zaskakujące to żarłoczna bestia a jeśli da się jakiś obornik pod korzeń na start to można na luzie 100kg machnąć bez wielkiego doglądania, bo mam taką na działce gdzie jestem nie częściej niż raz na tydzień. Mam wrażenie że im więcej potasu tym większy owoc a reszta jest mało istotna oczywiście poza wodą. Ta największa dynia u mnie miała obornik gołębi a więc bardzo potasowy i rośnie bardzo mocno.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomiary z dzisiaj: pierwsza dynia - 583OTT, czyli około 120kg, zaś druga dopiero 407OTT - ok. 44kg 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sądze, ze te nasiona ze sklepu, to nawet z tej samej firmy beda różne. Wiec, wagi beda sie roznic, nawet w podobnych warunkach.
A ja sądzę, że nawet nasiona wyciągnięte z tej samej dyni dadzą różne rezultaty przy tych samych warunkach uprawy. Losowość jest oczywista ale ja mówię o bardzo wyraźnej różnicy którą widać gołym okiem (25kg dynia bez obornika- 100kg dynia z obornikiem).
Za rok kupię sobie nasiona z USA z rodowodem powyżej 2000lbs.
Za rok kupię sobie nasiona z USA z rodowodem powyżej 2000lbs.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Fakt jest faktem, nawożenie daje bardzo dużo. Bardzo ważny jest również start. Jeśli nie trafi się przy wysadzaniu do gruntu sadzonek na złą pogodę, a mam tu na myśli długotrwałe opady i chłód, to krzak potrafi po takim czymś długo odbijać. U mnie miało to miejsce na działce. Te na podwórku wysadzone tydzień wcześniej łagodniej przetrwały ochłodzenie, natomiast już wysadzone tydzień później, na dwa dni przed załamaniem pogody, gdzie około 2tyg było zimno i bardzo deszczowo, następne dwa tygodnie odbijały. W efekcie miesiąc do tyłu i dynie o połowę(żeby tylko) mniejsze.
Marku, oby tak dalej
Ja też planuje dzisiaj zmierzyć swoje. Oczywiście wyniki napisze, choć nie będę oszukiwał, że idzie mi w tym roku bardzo źle.
Marku, oby tak dalej

- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
adik to przygotuj sobie kilkaset dolarów 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Wystarczy 20$ plus przesyłka.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
Dzisiejszy pomiar to OTT610. Chłodne noce ,a i w ciągu dnia szału niema.Ok 14 kg wciągu tygodnia,ciekawe ile jeszcze urośnie. To i tak mój życiowy rekord. do tej pory bambino 30kg.Mam pytanko jak długo trwa rozrost dyni? Czekam na wasze wyniki. Pozdrowienia i jeszcze słoneczka bo tego najbardziej potrzeba.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Moj olbrzym ma dopiero 50kg nie tak miało być:( ale dobre i to. Troche jescze podrośnie moze nawet do 100kg dobije nie wiem. Nie nawozilem nic, poza tym co było przygotowane jesienią, żadnych zabiegów, oderwałem tylko jedna małą wielkosci piłki nożnej dynie by na krzaku została jena sztuka. Liscie mam poszarpane prze grad sama dynia tez ma trochę 'blizn'.
Ale mam za to arbuzy:) blisko 30 owoców juz nawet jednego zjadłem i był pyszny:)
Ale mam za to arbuzy:) blisko 30 owoców juz nawet jednego zjadłem i był pyszny:)
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
Witam Wojtka działeczka siekiera. Mieszkam w Samociążku obok Koronowa,codziennie dojeżdżam do Bydgoszczy, Może spotkamy się kiedyś i wymienimy doświadczenia. Czy jeszcze ktoś w okolicy Bydgoszczy złapał tego bakcyla. Pozdrawiam
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Czy jest tutaj jakiś wątek ze squashami ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Kontakt:
Przepraszam, że dopiero teraz ale praca remont w domu i tak wyszło
podam teraz tylko wymiary, a jutro rano dopiero przypuszczalne wagi dyń, gdyż nie mam zbytnio czasu, a obiecałem dać info. Mam nadzieję że to wystarczy na teraz
D1 -534cm, D2-530, D3(Squash)- 491, D4-431, D5-399, D6-375

D1 -534cm, D2-530, D3(Squash)- 491, D4-431, D5-399, D6-375
- BobejGS
- Kontakt:
Gratuluje wyniku
Tylko pozazdrościć mi pozostaje, niestety 

Joanno masz daleko do Wrocławia ? Myslisz już o transporcie ?:)