Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Irena! Przepiękny kwiat!
KazMax, według mnie przędzior jak malowany!
Karlor, dawno nie pokazywałeś zdjęć swoich roślin!
KazMax, według mnie przędzior jak malowany!
Karlor, dawno nie pokazywałeś zdjęć swoich roślin!
Dzięki. Macie jakieś sprawdzone metody i środki na zwalczanie? Na razie szybko przemyłem liście wodą z płynem do naczyń.
Ja opryskałam i podlałam 2 razy w odstępie tygodniowym BI 58 i wygląda na to że po robalach a rośliny już wypuszczają nowe listki
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irena - kwiat tego Adenium bardzo ładny. Jestem ciekawy czy ta roślina będzie rozgałęziała się i czy na wyrastających nowych gałązkach, będą szybko pojawiać się pąki kwiatowe. Patrząc na kaudex tej rośliny, wnioskuję - nie wiem czy poprawnie, że Tajlandczycy hodują sporą część Adenium tylko i wyłącznie dla uzyskania podkładek do szczepienia zrazami o ładnych kwiatach. Ta roślina ma już ładnie formujący się kaudex.Irena Smirnova pisze:Adenium 'Wonder Girl'
- 100% przędziorki w różnym stadium rozwoju i to w "najlepszym wydaniu", fotka poglądowa.KazMax pisze:Proszę o potwierdzenie mojej diagnozy - przędziorki?
- mimo, że tak jak piszesz rośliny wypuszczają już nowe młode listki - proponuję bacznie obserwować rośliny. Cykl rozwojowy przędziorka obejmuje pięć stadiów: jajo, larwa, pierwsze stadium nimfy (protonimfa), drugie stadium nimfy (deutonimfa) oraz postać dorosła.Lady H pisze:Ja opryskałam i podlałam 2 razy w odstępie tygodniowym BI 58 i wygląda na to że po robalach a rośliny już wypuszczają nowe listki
- w przypadku Twojej tak silnie zaatakowanej rośliny, chemia: Magus 200 SC (prawdopodobnie zwalcza wszystkie formy); BI 58 (prawdopodobnie zwalcza wszystkie formy); Envidor 240 SC; Karate Zeon 050 CS - wszystkie preparaty dostępne są w niewielkich opakowaniach. Życzę powodzenia w walce z tym natrętnym paskudztwem. Osobiście polecam zrobienie trzech oprysków w odstępie 7 - 10 dni, im wyższa temperatura i suche powietrze, czas między opryskami krótszy.KazMax pisze:Macie jakieś sprawdzone metody i środki na zwalczanie?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Jutro skoczę po chemię. Na pozostałych roślinach nie widzę objawów ataku tego paskudztwa...radzicie prewencyjnie też je opryskać? Sądzę że należało by...
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bezwzględnie należy opryskać !/ ... / radzicie prewencyjnie też je opryskać?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Wiem Mietku do czego te paskudy są zdolne więc codziennie rano lupa do ręki i dokładne oględziny.Radziłam się Henryka ponieważ on ma doświadczenie z BI 58 i to co zrobiłam powinno wystarczyć
ula123 - piach, w który wsadzone były odcięte pędy Adenium był stale wilgotny czy przesychał przed kolejnym "podlaniem" ?
Utrzymywałam stałą wilgotność piachu , ale tylko wilgotny nie mokry
Też wsadziłam tydzień temu odcięty kawałek i mam nadzieję że coś z niego wyrośnie
Tylko przed wsadzeniem do piachu zamoczyłam końcówki w proszkowym ukorzeniaczu.
Ja tylko podsuszyłam końcówkę bo ukorzeniacz mam w płynie