Kawon ( arbuz ) - część 5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
A czy to będzie Sugar Baby? Bo te jedną z trzech odmian, których nasiona miałem pamiętam Popołudniu poszukam notatek to dopisze te które również wysiewałem
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2014, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można już obcinać pędy nieowocujące i zostawić tylko te, na których są zawiązki? Bo Marek napisał kiedyś, że zawiązane po 15.08 już raczej nie mają szans...
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Jednak jak to pisałem to przewidywaliśmy dłuższe, gorące lato.. A teraz? Pogoda się drastycznie zmieniła, za zimno, za mokro.. Pogoda przypomina teraz tamtegoroczny koniec września A co do obcinania pędów - nigdy tego nie robiłem Moje rosną na żywioł
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Heliot pisze:Jaka to odmiana? Może to odmiana Sugar Baby lub jakaś inna z rozmiarów Icebox. Te odmiany rosną właśnie maksymalnie 2-3kgbologno pisze:Co może być powodem nierośnięcia kawona? Mój zawiązał się około trzy tygodnie temu. Urósł do wielkości bardzo dużego jabłka i od nieco ponad tygodnia ani rusz. Ciągle taki sam wymiar a nic nie zmieniałem w uprawie.
Odmiana Rosario F1. Rośnie w specjalnie zbudowanym małym tunelu foliowym i na agrowłókninie więc ma nieco cieplej niż temperatura otoczenia. Być może gleba za jałowa faktycznie. Od czasu do czasu podlewam nawozem uniwersalnym do warzyw.
Dziwne że z początku rósł bardzo szybko i momentalnie koniec wzrostu. Chyba że to jakiś "wypierdek" i teraz dojrzewa a większy nie urośnie.
Pozdrawiam Janek
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Mój okaz ma już 14,5 kilo.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Kontakt:
Patrz, gdyby było cieplej, to już zapewne koło 20 by było Kibicuje Tobie wiernie Niech rośnie i rośnie
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Możliwe że dwa innę go wyprzedzą, już mam w sumie 3 sztuki ponad 10 kilo. Myśle o zapisaniu się do EGVGA.
-- 17 sie 2014, o 20:28 --
A i dziękuję za kibicwanie.
-- 17 sie 2014, o 20:28 --
A i dziękuję za kibicwanie.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
-
Hmm no może jeszcze będzie lato. Pamiętam taką sytuacje 2 lata temu jak było zimno w okolicach właśnie 15.08, a od około 20.08 przyszło ciepło i potem jeszcze było lato, tak więc może tez tak będzie
- BobejGS
- Kontakt:
Te słowa, to jak miód dla mnie Oby to się potwierdziło, bo jak nie to kiepsko widzę mojego jedynego bruza
-
To oby nie tylko słowa, ale i rzeczywistość była jak miód .
Mój największy arbuz . Zastanawiam się, czy jest już do zerwania- wydaje dźwięczny dźwięk no i ma tą plamę żółtą.
Ale ten ,,wąsik" obok owocu jest zielony...
A to ten mój arbuz z dziurą. Urósł trochę, ale nie zachwyca wielkością, jest dużo mniejszy w porównaniu do tego największego
No i mam jeszcze 2 inne arbuzy wielkości sporego jabłka. No i zawiązało się jeszcze parę młodych okazów teraz. Muszę trzymać kciuki za lato , aby zdążyły, ale boje się, że nie dadzą rady
Mój największy arbuz . Zastanawiam się, czy jest już do zerwania- wydaje dźwięczny dźwięk no i ma tą plamę żółtą.
Ale ten ,,wąsik" obok owocu jest zielony...
A to ten mój arbuz z dziurą. Urósł trochę, ale nie zachwyca wielkością, jest dużo mniejszy w porównaniu do tego największego
No i mam jeszcze 2 inne arbuzy wielkości sporego jabłka. No i zawiązało się jeszcze parę młodych okazów teraz. Muszę trzymać kciuki za lato , aby zdążyły, ale boje się, że nie dadzą rady
-
A i dodam jeszcze, że mój arbuz nie wydaje żadnych trzasków...
Wiem, że tak przez internet się tego nie odda, ale zrywalisbyscie będac na moim miejscu, czy nie?
Wiem, że tak przez internet się tego nie odda, ale zrywalisbyscie będac na moim miejscu, czy nie?
Zależności od odmiany trzeba czekać 1,5 nawet czasem do 2 miechów, w tym roku pukam te najstarsze i słaby dają dźwięk, wstrzymam się dla pewności jeszcze kilka dni. Najlepiej to pamiętać który kiedy wyrósł, dziś liczyłem i będzie około 30 arbuzów, dużo małych, kilka średnich i dużych. Było by kilka więcej ale zwierzaki narobiły szkód w ładnych prosperujących okazach, dobrze że w kilku tylko ponieważ wszystkie mogły załatwić.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ze zdjęcia nie da się wywnioskować, ale najlepiej będzie jak trochę się wstrzymasz
Pozdrawiam Marek