Identyfikacja cz. 2 ( od 2012 - 2014)

Rośliny doniczkowe
elaela13
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Co to za roślina? Jak pielęgnować?

Post »

Witam!
Kupiłam roślinkę i nie wiem jak pielęgnować. Dolne listki odpadają więc robie coś nie tak.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ela Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Co to za roślina? Jak pielęgnować?

Post »

Wygląda na Ficus elastica 'Burgundy' :)
Co do uprawy, odpadanie dolnych liści (oczywiście nie w nadmiarze), to normalne zjawisko dla fikusów. Są to w końcu drzewa.
Ale często też tak reagują albo na przelanie, albo nadmierne przesuszenie bryły korzeniowej. Czasami też się tak dzieje, jak mają za mało światła, ale Twój widzę, że stoi na oknie, więc ta kwestia raczej odpada. :wink: Napisz, jak często podlewasz.
A i jeszcze jedno, rozumiem że roślinkę po zakupie już przesadzałaś - zadam może głupie pytanie, ale doniczka jest standardowa z otworem na dnie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p

Post »

Witam!
Roślinkę oczywiście przesadziłam po zakupie do doniczki z otworem. Faktycznie trochę ją mogłam przelać. Listki odpadają od strony w pokoju, te przy oknie nie odpadają, więc może to kwestia światła, Musze ja przekręcać co jakiś czas. Jak duży mi ten fikus wyrośnie? Jak na razie jest mały.
Pozdrawiam
Ela
elaela13
50p
50p

Post »

A nie napisałam jak często podlewam - w lecie 2 razy w tygodniu, to zależy też od pogody. Staram się sprawdzać czy ma sucho. Ostatnio przy tych upałach lałam chyba za dużo. Co będzie na jesień i w zimie nie wiem, bo mam go dopiero 2 miesiące.
Ela
elaela13
50p
50p

Post »

Wrzuciłam w google "Ficus elastica 'Burgundy" i dowiedziałam się, że trzeba go przekręcać co jakiś czas. Nie lubi przelania i należy podlewać jak ziemia będzie sucha na głębokość kilka cali (czytałam wersję angielską, bo po polsku nic nie znalazłam). Wtedy podlać tak, aby woda przelała się do podstawka i oczywiście podstawek opróżnić. Fikus lubi również większe doniczki, wtedy szybciej rośnie. A dorasta do 10 stóp. Ziemię musi mieć przepuszczalną, można zmieszać z perlitem. Tyle się dowiedziałam, a wszystko dzięki temu, że miałam dokładną nazwę roślinki, za co wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Ela
halinek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2014, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Radermachera. Zapomniałam jej nazwy

Post »

Obrazek
Zapamiętałam, że ta roślina jest pokojową i jeśli nie jest skarlana, to rośnie bardzo wysoko jak na warunki naturalne. Kupiona chyba w Intermarche.
Ktoś ją może kojarzy?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zapomniałam jej nazwy

Post »

Radermachera
Zielonym do góry!!!
elaela13
50p
50p

Post »

Witam!
Wracam do tematu moich fikusów. Pierwsza (są dwie sadzonki w doniczce) z nich w doniczce rośnie ładnie (pierwsze dwa zdjęcia), natomiast ta chora ma sie coraz gorzej. Liście odpadają, choć kolor nie zmieniony ani nie są pomarszczone, natomiast łodyga pomarszczyła się i jak dotykam tak mam wrażenie, że usycha (trzecie zdjęcie, choć tego tak na zdjęciu nie widać). I mam pytanie : czy obciąć to co zostało i spróbować ukorzenić? Czy w ogóle fikusy tak można ukorzenić?
Pozdrawiam
Elaela13
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

:wit
Tak jest możliwe rozmnożenie fikusa. Najlepszym sposobem jest rozmnożenie przez odkład powietrzny. Łodygę powyżej planowanego cięcia, lekko się nacina, delikatnie rozchyla się nacięcie i posypuje się je ukorzeniaczem. Następnie okłada się łodygę w tym miejscu wilgotnym mchem, albo torfem, owijamy folią i np. sznurkiem. Po pojawieniu się wyraźnych korzeni, łodygę ucinamy i sadzimy do ziemi. U mnie to trwało ok 3 - 4 tygodni. Z tymże to dotyczy roślin zdrowych, U Twojego fikusa, jeśli reszta część łodygi jest chora, pozostaje jedynie odciąć wierzchołek. Po ucięciu, może wyciekać sok, można go powstrzymać np. ręcznikiem papierowym. Następnie, miejsce odcięcia posypujemy ukorzeniaczem i sadzimy albo w wilgotnym, wyprażonym wcześniej piasku, albo w mieszaninie tego samego piasku i torfu w proporcji 1:1. Dobrze by było, liście na czas ukorzeniania delikatnie zwinąć w ruloniki i zabezpieczyć tak obwiązując np. gumką recepturką - zapobiegnie to nadmiernemu wyparowywaniu wody z rośliny. Roślinę przykrywamy szczelnie workiem foliowym - dobrze, żeby był przeźroczysty. Worek trzeba codziennie zdejmować na ok. 10 - 15 minut, żeby nie doszło do pojawienia się pleśni. Następnie umieszczamy roślinę w jasnym i ciepłym miejscu, ale nie narażonym na działanie słońca. I czekamy. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
kaska921
50p
50p
Od: 25 mar 2014, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Identyfikacja zdjęć z ogrodu botanicznego UJ

Post »

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Potrzebuje pomocy :)
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Re: Identyfikacja zdjęć z ogrodu botanicznego uj

Post »

Na zdjęciu 7 - helikonia.

Szkoda że na części zdjęć nie widać całych roślin.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

2) Ceropegia (woodii?)
5) niektóre z Davalia (zaječí pacička :lol: )
6) typuję coś z Blechnum
7) coś z Heliconia

....więcej nie wiem, do identyfikacji potrzeba jest cała roślina ;:131
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

Pierwsze zdjęcie przypomina przekwitnięty kwiat jakiegoś Epiphylum. Na ostatnim jest Etlingera.
Na zdjęciu 9 jest jakaś bromelia, może Frizea.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”