Pielęgnowanie traw ozdobnych
- Barbaara
- 50p
- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pielęgnowanie traw ozdobnych
Witam!
Nie wiem jak postąpić w przypadku owsa wiecznie zielonego zw. tez owsicą. Do tej pory wyczesywałam suche źdźbła, ale w tym roku jest sporo suchych tak od połowy, których się nie wyczesać, w związku z czym nie wiem czy można wiosną obciąć całość, czy też zastosować inne zabiegi. (?)
Nie wiem jak postąpić w przypadku owsa wiecznie zielonego zw. tez owsicą. Do tej pory wyczesywałam suche źdźbła, ale w tym roku jest sporo suchych tak od połowy, których się nie wyczesać, w związku z czym nie wiem czy można wiosną obciąć całość, czy też zastosować inne zabiegi. (?)
Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka
ona go zawsze ma - stokrotka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Spartyna powypuszczała wkoło siebie nowe kępki słabe 1-2 źdźbła. Bardzo mnie to cieszy bo ma dosyć duzy obszar do zarośnięcia. Kiedy mam odciąć od głównej rośliny te maluchy teraz? by jeszcze się przed zimą ukorzeniły mocno, czy na wiosne? One zostaną tam gdzie są nie będę ich przesadzać.
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A po co chcesz je odcinać? Przecież to roślina ekspansywna. Zarośnie całą dostępną powierzchnię.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
O to samo chciałem zapytać po co ją odcinać jeśli nie chcesz jej przesadzać ale się wahałem aby nie wychodzić przed szereg.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie nie chce jej przesadzać , ale liczyłam , ze to tak jak z perzem. Jak się go potnie to zarasta gęściej. Jeżeli mówicie, że nie ma to znaczenia to jeszcze lepiej, mniej roboty.A tak przy okazji jeszcze jedno pytanie. Moje śmiałki zaatakowała rdza, opryskałam, ale chyba za próżno. na dzień dzisiejszy wyglądają tak;
Czy jest sensownie wykopać je podzielić, przenieść w inne miejsce, musze coś z nimi zrobić, bo co i rusz ktoś mi się pyta co to z siano. Są zbyt na widoku. Nie chce ich stracić ,bo są naprawde piękne.
Czy jest sensownie wykopać je podzielić, przenieść w inne miejsce, musze coś z nimi zrobić, bo co i rusz ktoś mi się pyta co to z siano. Są zbyt na widoku. Nie chce ich stracić ,bo są naprawde piękne.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Ściąć bezwzględnie, przesadzenie wg potrzeb.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
- Mariusz_S
- Kontakt:
"Pióropusze" to miskanty
"Niebieskie" to kostrzewy
"Niebieskie" to kostrzewy
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- lojka 63
- Kontakt:
Dzięki Mariuszu takiego wyjaśnienia potrzebuję krótko i rzeczowo dobrze mi będzie zapamiętać, w takim razie potrzebuję miskanty nie impansywne, będę szukać .Ty masz wszelkie informacje na swoich wątkach o trawach już tam lecę przeglądać ,świetna sprawa z tymi wątkami na temat traw i wszelkimi tematami dziękujemy bardzo jesteś bardzo pomocny Mateuszu tak trzymaj a my ciebie.
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Chyba mowa o Mariuszu a nie Mateuszu ... no i nie tylko wątki na forum warto przejrzeć, on ma sporo wiedzy opublikowane
- lojka 63
- Kontakt:
Sorki wiadomo, że o Mariuszu wiem o jego publikacjach czytałam, ale jak sam widzisz moja pamięć jest ulotna. A Zresztą w pośpiechu tak się dzieje dobrze, że jeszcze głowy nie zgubiłam jaka jest to jest dobra i taka.
Witam czy to na naszym forum Mariusz S. miał wątek o projektowaniu rabat z traw - to były takie rysunki - przykładowe , idące chyba wg. kolorów lub wielkości rabat - nie pamiętam . Dziękuję
duduś