Begonia,ukośnica- gatunki,odmiany,identyfikacja FOTO
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonia,ukośnica- gatunki,odmiany,identyfikacja FOTO
Edytowac się nie da, więc wklejam post pod postem.
Ok. W takim razie, ja połączyłem oba posty, norbert76
Dotarły nowe Begonie i dzisiaj dostały doniczki, więc mogę je przedstawic.
Wymarzona 'Soli- mutata':
I cztery odmiany, jak podejrzewam z grupy rex (królewskich):
---18 sie 2014, o 13:28---
Dziękuję iwonko za info
Trzeba będzie poczytac. Może i na jakieś moje "kołki" by podziałało.
Ok. W takim razie, ja połączyłem oba posty, norbert76
Dotarły nowe Begonie i dzisiaj dostały doniczki, więc mogę je przedstawic.
Wymarzona 'Soli- mutata':
I cztery odmiany, jak podejrzewam z grupy rex (królewskich):
---18 sie 2014, o 13:28---
Dziękuję iwonko za info
Trzeba będzie poczytac. Może i na jakieś moje "kołki" by podziałało.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Ale mnóstwo odmian ...maculata śliczna a sizemoreae ma śmieszne "włoski"
na balkonie i w domuhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=78748
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
Wspaniałe kolekcje begonii, podziwiam. Bardzo lubię begonie, a one mnie tak bardzo nie...
Powiedzcie, czy zapewniacie im dużo światła, czy też radzą sobie w zacienieniu? Ja jakoś nie potrafię im dobrać miejscówki.
Powiedzcie, czy zapewniacie im dużo światła, czy też radzą sobie w zacienieniu? Ja jakoś nie potrafię im dobrać miejscówki.
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Elu moje stoją na północnych parapetach. I częśc na kwietniku oddalonym o jakieś pół metra też od północnego okna.
I widzę, że jest im bardzo dobrze. Inna sprawa, że moje okna są całkowicie odsłonięte tzn. nic nie rośnie, nie stoi itp.
przed nimi, więc mimo wszystko jest na nich dośc jasno.
I widzę, że jest im bardzo dobrze. Inna sprawa, że moje okna są całkowicie odsłonięte tzn. nic nie rośnie, nie stoi itp.
przed nimi, więc mimo wszystko jest na nich dośc jasno.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rosną na parapecie wschodnim. Miejsce jest bardzo dobre, ale im wszystko przeszkadza. Z królewskimi nie radzę sobie w ogóle, kłączowe też w nienajlepszej kondycji, natomiast trzcinowe są ok.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Mnie się wciąż kołacze w głowie przekonanie, że one cieniolubne, a to najwyraźniej nie do końca tak.
Ja mam tylko dwie w tej chwili. Jeszcze żyją... na parapecie wschodnim.
Ja mam tylko dwie w tej chwili. Jeszcze żyją... na parapecie wschodnim.
- raflezja
Tak, nie do końca.
W słońcu uzyskują piękne, nasycone kolory i ładnie kwitną, te co kwitnąć mają.
Patrycja pokazywała trzcinową tutaj.
A Ania tu.
obie z pełnego słońca.
Odnośnie królewskich się nie wypowiem, natomiast dużo kłączowych w ciepłych krajach widziałam w słońcu, no może nie w pełnym, ale prawie. Nie były wybujałe, ale kompaktowe i ładnie wybarwione.
W słońcu uzyskują piękne, nasycone kolory i ładnie kwitną, te co kwitnąć mają.
Patrycja pokazywała trzcinową tutaj.
A Ania tu.
obie z pełnego słońca.
Odnośnie królewskich się nie wypowiem, natomiast dużo kłączowych w ciepłych krajach widziałam w słońcu, no może nie w pełnym, ale prawie. Nie były wybujałe, ale kompaktowe i ładnie wybarwione.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Człowiek uczy się całe życie. Kiedyś dawno temu, gdy nie było jeszcze łatwego dostępu do internetu i forów ogrodniczych (czy tak się to pisze?), miałam kilka książek z poradami o pielęgnacji i uprawie roślin, ale muszę powiedzieć, że nabyte wówczas wiadomości nie zawsze się sprawdzają, głównie obrazki tam były ładne. Dobrze pogadać z kimś, przez kogo przemawia doświadczenie i skonfrontować własną wiedzę.
Kilka begonii bym sobie zafundowała, może dwie, trzy, ale aż się boję, bo różnorodność odmian ogromna a ja mam niestety żyłkę kolekcjonera, a nie mam za to ani centymetra wolnego parapetu.
Podoba mi się "Soli-mutata".
Kilka begonii bym sobie zafundowała, może dwie, trzy, ale aż się boję, bo różnorodność odmian ogromna a ja mam niestety żyłkę kolekcjonera, a nie mam za to ani centymetra wolnego parapetu.
Podoba mi się "Soli-mutata".
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Przybywam do begoniowego wątku i ja
Ostatnio udało mi się w Carr....e przy Dw. Wileńskim dorwać bardzo (chyba) ładne okazy begonii królewskiej po niecałe 7 zł sztuka, mam je z 2 miesiące i już zdążyły zakwitnąć (wnioskuję więc, że im dobrze u mnie). Pytanie, czy usuwanie kwiatków jest istotne? Naczytałem się że uroda i kondycja liści słabnie od kwitnienia, a szkoda, bo może malutkie, ale bardzo ładne. U mnie stoją obecnie na południowym ( ) parapecie, który ma to do siebie, że jest trochę ocieniony przez drzewa i sąsiedni budynek, a i rośliny w skrzynkach na zewnątrz też ładnie filtrują światło. Mam nadzieję że uda mi się je przetrzymać przez okres grzewczy bez większego szwanku, póki co wyglądają obiecująco
Ostatnio udało mi się w Carr....e przy Dw. Wileńskim dorwać bardzo (chyba) ładne okazy begonii królewskiej po niecałe 7 zł sztuka, mam je z 2 miesiące i już zdążyły zakwitnąć (wnioskuję więc, że im dobrze u mnie). Pytanie, czy usuwanie kwiatków jest istotne? Naczytałem się że uroda i kondycja liści słabnie od kwitnienia, a szkoda, bo może malutkie, ale bardzo ładne. U mnie stoją obecnie na południowym ( ) parapecie, który ma to do siebie, że jest trochę ocieniony przez drzewa i sąsiedni budynek, a i rośliny w skrzynkach na zewnątrz też ładnie filtrują światło. Mam nadzieję że uda mi się je przetrzymać przez okres grzewczy bez większego szwanku, póki co wyglądają obiecująco
Kuba
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
U moich egzemplarzy, tych co kwitły nie zauważyłem różnicy w wyglądzie przed i po kwitnieniu. Natomiast na wielkość roślin, a przy tym wielkość liści, zauważyłem że ma wpływ ilość światła - im go więcej, tym szybciej rosną, liście mają duże (w zależności od odmiany) i lepiej wybarwione. Poza tym kwiaty begonii są tak małe, że raczej roślina nie potrzebuje dużo energii na ich wypuszczenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Obcinam kwiatostany tylko u słabych, marniejących roślin.
Ładne, zdrowe, dobrze ukorzenione nie wymagają tego.
Ładne, zdrowe, dobrze ukorzenione nie wymagają tego.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Begonie szaleją , tylko ja nie mam czasu na focenie .
Sceptrum przyrasta w tempie expresowym , cudna jest
Soli Mutata już pokazywałam ale jest tak urocza ,że nie zaszkodzi pokazać ją po raz kolejny Jedna z piękniejszych begonii , liście ma ogromne , rośnie b. szybko i non stop kwitnie , nie nadążam obcinać kwiatostanów , 5-7 sztuk to norma . To jedna z najszybciej ukorzeniających się begonii .
Ta też ładniutka , nie dogrzebałam się jeszcze do nazwy stąd nadal NN
Cudowny młody listek Curly Fireflush
A na koniec moje dwa potforki jak reszta porośnie to dla mnie miejsca w chacie zbraknie
Sceptrum przyrasta w tempie expresowym , cudna jest
Soli Mutata już pokazywałam ale jest tak urocza ,że nie zaszkodzi pokazać ją po raz kolejny Jedna z piękniejszych begonii , liście ma ogromne , rośnie b. szybko i non stop kwitnie , nie nadążam obcinać kwiatostanów , 5-7 sztuk to norma . To jedna z najszybciej ukorzeniających się begonii .
Ta też ładniutka , nie dogrzebałam się jeszcze do nazwy stąd nadal NN
Cudowny młody listek Curly Fireflush
A na koniec moje dwa potforki jak reszta porośnie to dla mnie miejsca w chacie zbraknie