Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Mam białego grudnika który kwitnie od lat dwa razy w roku oraz różowego który ma już chyba 3 lata i nie jest skory do kwitnienia.Zastanawiam się czy nie zawiesić go teraz na balkonie żeby miał różnicę temperatur.Co o tym sądzicie ???
U mnie kwitną na początku listopada, dorosłe rozrośnięte, ponad 75 kwiatami w tamtym roku. ![;:303 ;:303](./images/smiles/0clapping.gif)
![;:303 ;:303](./images/smiles/0clapping.gif)
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje stoją od czerwca na balkonie, w osłoniętym od bezpośredniego słońca i deszczu miejscu. Podlewałam (chociaż 'podlewałam' to zbyt duże słowo - chlapnęłam im troszkę wody raczej) ze trzy razy. Żyją. A czy im z tym dobrze, to pewnie pokażą w listopadzie...
a co myślicie o moich "owockach'' ?
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje grudnie co roku wynoszę na dwór. Dużo lepiej się czują na dworze. Oczywiście nie wystawiam ich na palące słońce tylko gdzieś pod drzewko.
Kuriczka Twoje owoce wyglądają bardzo ciekawie. U moich grudni jeszcze nigdy nie pokazały się owoce.
Kuriczka Twoje owoce wyglądają bardzo ciekawie. U moich grudni jeszcze nigdy nie pokazały się owoce.
Bo trzeba je zapylić ! ![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- sylwik
- 500p
Oczywiście że trzeba je zapylić. To pozostawiłam przyrodzie, sama zdecyduje czy mają się grudnie zapylić czy nie.
Ale one w domowych warunkach same się nie zapylą. Trzeba im pomóż ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- sylwik
- 500p
Jeśli teraz są na dworze to może podleci jakiś owad i uda się zapylić grudnia. Jeśli nie to nie. Nie zależy mi tak bardzo żeby były owocki. Chętnie zobaczę je u Ciebie
- kamaska
- 50p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, wiem że pod koniec lata Schlumbergery mają okres spoczynku i powinno się im ograniczyć wodę ale moja od czerwca bez przerwy wytwarza nowe człony, teraz również ma kilka zawiązków i maleńkich członów i zastanawiam się czy jeśli ją przesuszę to czy one dadzą rady urosnąć? Czy powinnam te maluchy zignorować i ograniczyć podlewanie czy jednak podlewać jak dotąd? Do tej pory podlewałam tak mniej więcej co dwa tygodnie małymi porcjami, kiedy widziałam że zaczyna więdnąć.
Mam grudnika białego z fioletowym wnętrzem oraz różowego.Ten biały kwitnie niezawodnie na przełomie listopada i grudnia a potem w marcu.Gdy zaczynają się tak jak obecnie chłodne noce przestaję go podlewać i trzymam na parapecie rozszczelnionego okna i wznawiam podlewanie gdy zaczyna więdnąć i zazwyczaj ma już wtedy zalążki pąków .Ten różowy jest tak samo traktowany i chociaż mam go kilka lat jeszcze nie kwitł.Ostatnio ktoś mi doradził żeby potrzymać kilka dni w zupełnej ciemności i tak zrobiłam.Po tygodniowym pobycie w ciemnościach wrócił na miejsce i nie dostanie jakiś czas wody.Czas pokaże czy to zadziała
Jeżeli tym razem nie zakwitnie ma zapowiedziane że wyląduje w śmietniku ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![niepewny ;:218](./images/smiles/unsure.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
- sylwik
- 500p
Jeszcze o takich sposobach wywoływania kwitnienia u grudni to nie słyszałam. Pisz co dalej będzie się z nim działo i czy zakwitnie. Może samo powiedzenie, że grozi mu śmietnik jeśli nie zakwitnie to na niego zadziała. Zobaczymy, czekam na efekty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ależ to najbardziej typowe wywoływanie u nich kwitnienia ;) To jest roślina krótkiego dnia, więc możesz jej wywołać kwitnienie nawet w lipcu, jeżeli właśnie będziesz zakrywać roślinę i robić jej krótki dzieńsylwik pisze:Jeszcze o takich sposobach wywoływania kwitnienia u grudni to nie słyszałam.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)