Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Masz podane,jaką ilość siarki potrzeba na obniżenie pH o 1 jednostkę.Ilości 5-10 g/m2 są uważane za bezpieczne dla krzewów rosnących(Pliszka).Podziel potrzebną ilość siarki przez dawkę jednorazową ,to będziesz wiedział ile razy w roku zakwaszać.W roku,bo zakwaszać można nie tylko w sezonie wegetacyjnym.W terminach jesienno-zimowo-wczesnowiosennych dawki mogą być większe ,bo w niskich temp.siarka nie jest tak aktywna i nie powoduje uszkodzeń korzeni.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Czyli dając co 30 dni po 10g/m2 za 5 miesięcy obniżymy bezpiecznie o 1 pH? Chyba siarka działa wolno i na efekty będziemy musieli poczekać dłużej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matematycznie by się zgadzało,ale dochodzi jeszcze fizyka i chemia,i to już tak prosto nie będzie.Siarka w takim rozdrobnieniu jest dość aktywna chemicznie,ale na efekty trzeba jednak poczekać.Myślę,że co najmniej rok.W sezonie wegetacyjnym lepiej stosować mniejsze dawki.
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A stosowaliście może wigor S ?? ponad 90% siarki i się lepiej rozkłada jak siarka.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Wigor nie jest tak łatwo dostać nawet w dużych sklepach , w przeciwieństwie do siarki pylistej w marketach z chemią.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wigor S zawiera dodatkowo bentonit,który puchnie pod wpływem wilgoci w glebie i rozdrabnia granulki.W związku z tym jego stosowanie jest bezpieczniejsze.Innej różnicy nie ma,poza minimalnie zmniejszoną zaw.siarki.
Awatar użytkownika
jafhar
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Obrazek

Moje borówki amerykańskie - bluecropp posadzone miesiąc temu (pod każdym krzakiem 50l kwaśnego torfu -pH 3,5-4,5)
Czy powinienem je przyciąć w celu rozkrzewienia się krzewów i czy nie jest teraz już na to za późno?

Mam jeszcze małe pytanko odnośnie smaku ów borówek, owoce były na od razu zakupionych krzakach (w doniczce), dojrzały już u mnie na działce i wydały mi się bardzo wodniste, tak jak by były rozcieńczone w smaku z wodą, czy ta odmiana tak ma czy po prostu taki smak uzyskała ponieważ rosła większość czasu rosła i zawiązała owoce będąc jeszcze w doniczce i za rok smak się polepszy?

ps; to trochę stare zdjęcie, obecnie kora jest bardziej odsunięta od łodyg borówki.
pozdrawiam
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

W poprzednich postach przeczytałem o przygotowaniu gleby pod borówkę
" dół wypełnić w równych częściach TORF WYSOKI -KORA SOSNOWA NAJDROBNIEJSZA - ZIEMIA UPRAWNA [ LEPSZY KOMPOST ]. "
Jak mi się wydaje był to przepis do zastosowania jesienią.Zastanawia mnie zastosowanie tu kompostu,kompost to azot.Czy danie dawki azotu jesienią nie wpłynie na przemarzanie krzaczków?
Awatar użytkownika
jafhar
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kompostowana kora, czy z kompostownika przetrawione liście, gałęzie itp. ?
Wydaje mi się, że powinien być kwaśny torf ew. przekompostowana kora.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Witam ,mam problem z moimi 3- letnimi borówkami , po owocowaniu obecnie zrzucają zdrowe liście,
czy możecie mi pomóc ,co robić bo chyba to nie jest normalne ,jakiś tydzień temu podlałam je siarczanem amonu, czy może to być przyczyna,może przedawkowałam ,czy to już po nich,proszę o rady :(
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Nie jestem ekspertem ale chyba trochę późno na siarczan , ja w tym roku dzięki wam mam klęskę urodzaju z czego bardzo się cieszę ;:138 pozdrawiam.
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 lip 2014, o 07:03

Post »

Ja też mam ten sam problem, tylko dałam siarczanu amonu końcem lipca plus upały 4 krzaki umarły pozostałych 7 co zrzuciło liście już ma nowe malutkie , Reszta zdrowa. Mam nauczkę na przyszłość.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potas jest głównym składnikiem tzw.nawozów jesiennych.Poszperajcie trochę w necie na ten temat.Można zdobyć dużo przydatnych wiadomości.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”