Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Amato2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sty 2014, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - Porady

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowa i nie wiem czy dobrze trafiłam więc jeżeli nie to z góry przepraszam.
Chciałam uzyskać informację, gdyż mam kalamandynkę, ale dziś dopatrzyłam się u niej dziwnego owoca. Wyrósł on z maleńkiej gałązki na samym dole pnia kalamandynki i przypomina bardzie wyglądem cytrynę, czy może to być owoc z podkładki? Na czym w takim razie jest kalamandynka szczepiona?
Obrazek
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

Fajnie by było gdybyś wstawiła fotkę Kalamondyny.
Skoro z podkładki wybił pęd, zakwitł i zaowocował to możliwe że Kalamondyna była szczepiona na cytrynie. Jak coś to będziesz miała wielogatunkowca ;:138 .
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To teraz prosimy o zdjecie calej roslinki ;:108
Amato2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jednak nie wytrzymałam do jutrzejszego dnia ;) O to zdjęcia jakie udało mi się zrobić
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

---19 sie 2014, o 00:02---

Zdjęcie całej roślinki postaram się wstawić jutro, gdyż niestety nie mam takiego zdjęcia, aby było widać ten owoc i całą koronę roślinki, a od góry jak mam zrobione zdjęcie to niestety go nie widać. Dziś już za późno na robienie zdjęcia bo roślinka stoi na dworze.
Wie może ktoś co to może być za cytrynka? Ciekawi mnie czy gdyby ta gałązka urosła większa to mogłabym ją spróbować ukorzenić i mieć jadalną cytrynkę.

Połączyłem oba posty napisane jeden pod drugim - następnym razem proszę użyć opcji "edytuj", jeśli mamy coś do dodania do bezpośrednio napisanej wypowiedzi. norbert76
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem,co to za cytryna ,jedno wiem na pewno ze jadalna cytryne to Ty juz masz ;:215 ,wiec po co chcesz to odcinac i ukorzeniac?Teraz juz i tak jest pozno na ukorzenianie-najlepiej to robic wiosna i wczesnym latem ;:108
Ja bym zostawila ta cytryne,za darmo masz dwa w jednym :tan
Amato2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam po prostu nadzieję, że ta gałązka mi się rozrośnie :wink: Teraz bym się nie odważyła jeszcze jej ścinać, zwłaszcza, że bardzo jestem ciekawa czy się rozkrzewi i jaki w smaku będzie ten owoc.
Bardzo dziękuję za informację odnośnie terminu rozmnażania cytrusów, gdyż chciałabym ukorzenić pomarańcze. No i czytałam tu na forum, że jeżeli ma się roślinkę to można ją zaszczepić. Mam ok. 18 letnią cytrynkę (choć chyba na tyle nie wygląda, ale jako dziecko niestety za mało jej czasu poświęcałam :oops: ) i do tej pory jeszcze ani razu mi nie zakwitła więc myślę, że już raczej na to nie ma szans. Jest to jednak dość cenny okaz dla mnie, gdyż dostałam ją od dziadka i nie chciałabym jej zmarnować. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majena ja bym ta cytrynke zostawila,skoro rosnie juz 18 lat,to moze niedlugo zakwitnie-znaczy byla posadzona z pestki,takie rosliny owocuja kilkanascie -czasami 20 kilka lat po posadzeniu,tym bardziej,ze jest to roslina do ktorej masz duzy sentyment,daj jej nawozu do cytrusow i poczekaj,czekalas te 18 lat,to te kilka tez mozesz poczekac ;:196 a pomarancze mozesz sobie wiosna ukorzenic-masz juz jakas?
tylko powiedz mi prosze po co na tej roslince jest klamerka?
Amato2
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Klamerka pomaga mi w przyginaniu gałązek :D Gdzieś czytałam, że to może wspomóc w owocowaniu - niby ma nabrać roślinkę, że są na niej owoce, ale muszę ją ściągnąć, bo moja roślinka widocznie jest za bystra i nie dała się nabrać ;:306
W tym roku zaczęłam nawozić swoje cytrusy płynnym nawozem, tylko do kiedy mogę je nim podlewać? Zimę spędzają w widnym, ale dość chłodnym pomieszczeniu, bo czasami temperatura spadała tam nawet do -2, ale z reguły utrzymywała się na poziomie 4-6 stopni. Czy w takiej temperaturze owoce nie opadną? Zastanawiam się na postawieniu ich w zimie na jakimś regale i owinięciu folią bąbelkową. Wiem, że jeszcze lato, no ale już wolę powoli myśleć o zabezpieczeniu moich okazów na zimę.
A cytrynki lata dobrze, że mogę oszacować pewnymi wydarzeniami, ;) bo na tyle lat raczej nie wygląda, choć też wytłumaczę się tym ;) iż jest obcinana, gdyż do niedawna stała zimą na parapecie okiennym nad grzejnikiem.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majena co do nawozenia,to producent nawozu na pewno napisal dawkowanie i czestotlowosc wystarczy zasosowac sie do zalecen producenta ,co do klamerki sie nie wypowiem,bo nigdy o tym nie slyszalam,a co do zimowania,to trudno mi powiedziec jakie Ty masz warunki,ale temperatura -2 to zdecydowanie za chlodno,a niektorzy zimuja je na parapetach,przy oknach balkonowych,tylko wtedy trzeba uwazac z podlewaniem,ja wczesniej tez zimowalam na poludniowym parapecie z grzejnikiem pod spodem,teraz mam chlodne pomieszczenie,z temp zima kolo 15 stopni
ratch53
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2014, o 12:27

Post »

A powiedział byś mi coś o kumkwacie.Bo posiałem sobie go.
Po ilu latach owocuje,jakiej gleby potrzebuje,jak pielęgnować coś takiego.
Za każdy komentarz bardzo dziękuje.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ratch53 pisze:A powiedział byś mi coś o kumkwacie.Bo posiałem sobie go.
Po ilu latach owocuje,jakiej gleby potrzebuje,jak pielęgnować coś takiego.
Za każdy komentarz bardzo dziękuje.
Nie jestem zadnym fachowcem,po prostu mam kilka-nascie roslinek i bardzo lubie czytac o nich,ale zerknij tutaj http://naszecytrusy.pl/forum/viewforum.php?f=21
to jest najwiekszy zbior wiedzy o cytrusach
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Kasieńka 82 czy twój cytrus rośnie w kuchni? Gdzieś czytałam, że cytrusy nie znoszą wyziewów z kuchenki gazowej - może coś w tym jest :roll:
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

Majena,cytrusa masz ładnego ;:138 . Na dodatek bez wysiłku i stresu wielogatunkowiec. Ja żeby mieć wielogatunkowca musiałam szczepić cytrynę i nie zawsze mi to wychodziło tak jak bym chciała - wiele zrazów zniszczyło się. Ja też zimuję cytrusy w chłodnym pomieszczeniu, temperatura w granicy 5-8 stopni. Piszesz że u ciebie spada nawet niekiedy poniżej zera - trochę to ryzykowne.
Jeśli chodzi o ukorzenianie pomarańczy to muszę Cię zmartwić. Raczej prosta sprawa to nie będzie. Jeszcze nie słyszałam żeby komuś się udało ukorzenić słodką pomarańczę. Jedyny wyjątek to Trifoliata i Myrtifolia chinotto, te z powodzeniem ukorzenisz.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”