Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
O ile wiem, to tylko OW nie można łączyć z nawozami. Więc z HT możesz. Natomiast podsypywanie nic nie da - tzn. da ale duuużo później . Interwencyjnie trzeba pryskać .
Podawanie saletry wapniowej w korzeń może wtedy dać jakiś efekt, jeśli SZW wynika z niedoboru wapnia w glebie , co się jednak rzadko zdarza. Nawet oprysk może dawać niewiele, jeśli nie zlikwiduje się czynników zaburzających transpirację.
no dobra to kto mi jeszcze na szybko podpowie ile mam sypnąć do 5 litrów oprysku tej saletry ? bo mi na opakowaniu nic nie pisze
Magda - pilna uczennica Matki Natury
O ja głupia - głupia - głupia
przeczytałam w sobotę 25 gram a wczoraj pryskałam i coś mi się ubzdurało i dałam 200 gram (myślałam że 250) kilka pomidorów mi zdechło reszta się jakoś trzyma - jak je ratować ? POMOCY !!!
przeczytałam w sobotę 25 gram a wczoraj pryskałam i coś mi się ubzdurało i dałam 200 gram (myślałam że 250) kilka pomidorów mi zdechło reszta się jakoś trzyma - jak je ratować ? POMOCY !!!
Musztarda po obiedzie.
Czyli po 10 godzinach wchłonięciu ulega 96 % azotu. To on zaszkodził pomidorom.Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Jest czas wysiewu gorczycy na poplon nawozowy. Osobom zainteresowanym dalszym wykorzystaniem preparatów ziołowych w ochronie roslin proponuję zakup większej ilości nasion gorczycy. Widziałem w ogrodniczym pakowane nasiona do siewu po 0,5 kg co wychodzi dużo taniej niż kupowanie przyprawy. Spróbujemy wypowiedzieć wojnę ślimakom wykorzystując ciekawe właściwości nasion tej rośliny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotiocyjanian_allilu
Można wykorzystać również do tego celu koszyczki kwiatowe złocienia dalmatyńskiego. Wymaga to jednak wysiewu tej rośliny na działce by dysponować odpowiednią ilością suszu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tanacetum_cinerariifolium
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotiocyjanian_allilu
Można wykorzystać również do tego celu koszyczki kwiatowe złocienia dalmatyńskiego. Wymaga to jednak wysiewu tej rośliny na działce by dysponować odpowiednią ilością suszu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tanacetum_cinerariifolium
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja oczywiście jestem bardzo zainteresowana. Dużo gorczycy to ile?. Teraz jeszcze można kupić ale za miesiąc będzie kłopot.
Za złocieniem muszę się rozejrzeć.
Za złocieniem muszę się rozejrzeć.
Do prób nie ma co szaleć. Myślę , że z kilogram starczy.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
forumowicz, czy ten złocień dalmatyński to nie jest po prostu wrotycz, rośnie na łakach ,jego liście mają zapach kamfory?
Złocień dalmatyński /Tanacetum cinerariifolium/
Wrotycz /Tanacetum coccineum/
Spokrewnione .
Wrotycz /Tanacetum coccineum/
Spokrewnione .
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za obrazkowe wyjaśnienie
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie mojej spalenizny :P bo część pomidorów padła od razu, a część jest trochę porażona ale wygląda w miarę dobrze. Czy mogę mieć nadzieję, że przeżyją ? Czy dać sobie spokój na ten rok ?